Filme Filme europene

Un pub și un sfârșit al lumii: Shaun of the Dead (2004)

Shaun of the Dead (2004) – Lupta cu zombi
Regia: Edgar Wright
Distribuția: Simon Pegg, Nick Frost, Kate Ashfield

De câte ori ați spus ‘Nu este sfârșitul lumii!’ în ultima vreme? Data viitoare când o faceți să fiți atenți, căci s-ar putea că dincolo de pereții încăperii în care vă aflați, chiar să se petreacă o varianta a sfârșitului lumii. Este ceea ce li se întâmplă personajelor din filmul britanic ‘Shaun of the Dead’ (2004), regizat de Edgar Wright și scris de acesta împreună cu Simon Pegg, care este și intepretul rolului principal din film. Este o comedie trăsnită, ceea ce este singura formulă în care aș putea suporta un film cu zombies, parodie și omagiu filmelor ‘clasice’ ale unui gen care este departe de zona mea de confort. Și totuși, mi-a plăcut și m-a distrat copios ‘Shaun of the Dead’, care a fost exact filmul potrivit pentru seara mea de Halloween.

Cinci tineri londonezi sunt eroii acestui film. Shaun și Liz sunt un cuplu, dar Liz pare să se fi cam saturat de lipsa de ambiție și mediocritatea intelectuală a lui Shaun, care nu știe mai bine decât să o ia seară de seară la pub-ul ‘The Winchester’, numit după pușca atârnată deasupra barului. Dianne și David, o pereche ceva mai ‘normativă’ și colocatarii lui Liz o încurajează să se despartă. Pentru a pune capac situației, Ed, colocatarul lui Shaun este un golan incapabil de altceva decât de a face glume proaste, a juca jocuri video și a sta tolănit pe o canapea. În jurul acestor eroi de comedie TV se petrece un fel de sfârșit al lumii, dar pentru vreo două zile cei cinci sunt incapabili să-și dea seama, fiind prea absorbiți de propriile conflicte, și nerealizând că felul de a se comporta al celor din jur este un alt grad de zombificare decât cel obișnuit. Atunci când cei din jurul lor încep să fie devorați, planul lor de scăpare este tot refugiul în pub-ul care este centrul lor al Universului. Pușca Winchester va juca și ea un rol.

Temele pub-ului ca instituție fundamentală pentru eroii săi și cea a sfârșitului lumii vor fi explorate de regizorul Edgar Wright împreună cu complicele său, actorul Simon Pegg, și într-un film realizat cu aproape un deceniu mai tărziu – ‘The World’s End’. Succesul (și nota de aproape capodoperă pe IMDB) are câteva motive. În primul rând personajele din film sunt reale și familiare. Reale și familiare nu neapărat ca vecinii noștri, dar sigur ca eroii de comedii TV. Fiecare personaj este bine conturat, ritmul acțiunii și al glumelor este susținut permanent, nu sunt aproape deloc replici moarte în film. Partea de horror este tratată cu umor și cu o indiferență la corectitudinile politice care fac că orice exces să fie acceptabil. Până și arătările numite zombies sunt filmate în așa fel încât ele devin jaloane în slalomul comediei și nu obstacole în destindere. Confuzia dintre lumea lor și cea ‘reală’ este un fin comentariu social. Eu am văzut ‘Shaun of the Dead’ în seara de Halloween, dar vă asigur că este un film delicios în orice zi a anului.

Disponibil pe Netflix.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Oscar si Lucinda, de Peter Carey

Dan Romascanu

Medgidia, oraşul de apoi, de Cristian Teodorescu -2-

Dan Romascanu

Prin blogosfera cinefila (24 – 30 septembrie 2012)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult