The Rewrite (2014) – Punct și de la capăt
Regia: Marc Lawrence
Distribuția: Hugh Grant, Marisa Tomei, Allison Janney, Chris Elliott
De numele lui Hugh Grant mereu voi asocia comedia romantica si gandul va zbura fulgerator catre „Four weddings and a funeral”, „Notting Hill”, „9 Months” sau „Bridget Jones’s Diary”. Alaturandu-l regizorului – scenarist Marc Lawrence lista se completeaza cu „Did You Hear About the Morgans?”, „Two Weeks Notice”, ” Music and Lyrics”, iar incepand din acest sfarsit de noiembrie si cu „The rewriter” – ” Punct si de la capat”.
Nimic surprinzator, s-ar putea spune. Putina maiestrie regizorala, umor sec, inteligent sau direct, insa niciodata scabros, farmec si rigiditate pentru eroul principal, condimentate cu putina iubire, Marisa Tomei si subtile lectii despre viata, despre a doua sansa si alegerile asumate, transforma cele aproape doua ore ale noii pelicule intr-un spectacol cald, placut, amuzant si relaxant.
Hugh Grant joaca rolul scenaristului de renume Keith Michaels, aflat in pana de inspiratie dupa ce s-a facut remarcat scriind scenariul pentru” Paradise Misplaced”. Parasit de sotie pentru regizorul filmului care i-a adus un Oscar, intrerupand legaturile cu fiul sau adolescent, Keith se simte invins si fara iesire. Gravele probleme financiare il obliga sa accepte postul de profesor de scenaristica intr-o universitate uitata de lume, intr-un orasel pierdut pe harta, undeva in America.
Sosirea in ploiosul Binghampton echivaleaza cu un inceput de depresie pe care eroul o trateaza mai intai cu umor, apoi cu o aventura cu o tanara viitoare studenta si selectarea participantilor la curs pe criterii facebook -iste. Urmeaza intalnirea cu noii colegi, acesti „frustrati perdanti care n-au facut nimic in viata lor” pe care ii detesta, reusind in final sa o insulte public pe una dintre profesoare, feminista, acerba si dedicata admiratoare a lui Jane Austin. Impactul confruntarilor directe la cursuri cu tocilari, natarai obsedati de Star Wars, frumuseti insipide si tinere razvratite ce se cred atotstiutoare bulverseaza viata eroului mai mult decat se astepta.
Premisele catastrofei fiind conturate, umorul si ironia sfichiuiesc dialogurile si, usor, usor, cedeaza locul sentimentalismului. Keith descopera avantajele si placerea de a preda, lectiile nu mai sunt corvoade, ci pretexte pentru a analiza pe langa scenariile de film si situatiile de viata din care se inspira.
Ispita tanara, fara prejudecati, intruchipata de Bella Heathcoteisi pierde din influenta facandu-i loc, scena dupa scena lui Holly Carpenter (Marisa Tomei), mama singura cu doi copii, penduland intre multiplele joburi ce o ajuta sa sa intretina si sa-si sustina cursul de creatie. Desi scriptul nu le ofera celor doi nici nicio scena fierbinte, sau mai bine zis, nici macar un sarut, relatia ce se infiripa este plina de viata, scanteietoare, Marisa Tomei transmitand pasiune, intelepciune si speranta.
Personajele secundare, desi prea putin puse in valoare de intriga si dialog, devin memorabile prin caracteristici, interpretare si umor. Dr. Lerner (J. K. Simmons), casatorit si tata a patru fete, este o combinatie de patetism si determinare imprumutata din precedenta cariera militara. Jim (Chris Elliott), specialistul in Shakespeare, este vecinul bagacios, curios, agasant si, in cele din urma sufletist si admirator deschis al noului venit. O pata de culoare remarcabila se dovedeste a fi si Mary Weldon (Allison Janney), specialista in Jane Austin si sefa comisiei de etica a institutiei, a carei seriozitate si sobrietate este ultragiata de comportamentul indecent al personajului principal.
Intr-adevar, dupa un debut furtunos, ironic si taios, povestea schioapata, tonul devine previzibil, intentiile morale si moralizatoare isi pierd din subtilitate facand loc unui happy end classic, dar fara vlaga. Insa marele merit al filmului este acela de a induce spectatorului o stare de bine, astfel incat, desi nu este o capodopera, nu cade nici in patetism, nici in desuetudine. La final ramane doar un zambet si certitudinea ca timpul alocat n-a fost pierdut, ci s-a metamorfozat in dulce relaxare…
Nota: 6/10
[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=Hp6M6yYJLUU’]