Filme Filme americane Recomandat

The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013)

the-hobbit-the-desolation-of-smaug-587493lThe Hobbit: The Desolation of Smaug (2013) – Hobbitul: Dezolarea lui Smaug

Regia: Peter Jackson
Distribuția: Ian McKellen, Martin Freeman, Richard Armitage, Ken Stott, Aidan Turner, Orlando Bloom, Evangeline Lilly, Lee Pace, Cate Blanchett, Benedict Cumberbatch, Luke Evans

Aventura continuă atât pentru eroii poveștii, plecați în căutarea pietrei Ark și recuperarea orașului de sub munte, Erebor, cât și pentru regizorul Peter Jackson, care poate fi considerat parte a familiei lui J.R.R.Tolkien. Câștigător a 3 premii Oscar în 2004 cu filmul The Lord of the Rings: The Return of the King (2003) și regizor pentru toate filmele trilogiei Stăpânul Inelelor, precum și pentru seriile Hobbitului, Jackson poate fi considerat un expert în lumea fantastică în care trăiesc, iubesc și se luptă hobbiții, gnomii, elfii, goblinii, orcii, vrăjitorii, oamenii și alte creaturi fantastice.

Filmul, ce are la bază cartea lui Tolkien, publicată în 1937, și este conceput ca un prequel la Stăpânul Inelelor, reia călătoria lui Bilbo, a vrăjitorului Gandalf și a celor treisprezece gnomi, plecați spre Muntele Singuratic, pentru recuperarea regatului de sub munte. Câteva intâmplări survenite de-a lungul călătoriei îi schimbă pe unii dintre eroii nostri: Bilbo devine mai curajos după ce fură inelul de la Sméagol, gnomul Kili primește mai multă atenție după întâlnirea cu Tauriel, o războinică din rândul elfilor, iar înțeleptul Gandalf simte primejdia ce pândește toate neamurile aflate „între apusul zânelor și dominația oamenilor” (Sursa: Wikipedia) și îl întâlnește pentru prima data pe Sauron, cel ce slujește întunericul, în Dol Guldur.

the-desolation-of-smaug-730x400

Povestea respectă întru totul pașii unui erou plecat într-o expediție ce are drept scop salvarea unei prințese sau a regatului, așa cum sunt prezentați de Joseph Campbell în cartea sa The Hero with a Thousand Faces. Una dintre etapele călătoriei eroului este aceea a inițierii, parcurs urmat și de către Bilbo care, în cea de a doua serie, face trecerea de la hobbitul visător și conservator la unul mai curajos, capabil să înfrunte păianjeni gigantici sau elfi Pădureni. În cele din urmă hobbitul reprezintă pe fiecare dintre noi, dornic de aventuri, dar insuficient de curajos pentru a-și arată adevăratele abilități. Povestea se bazează pe credința lui Gandalf (personaj influențat de către zeul Odin din mitologia germanică și nordică), care consideră că lucrurile mari se realizează cu ajutorul celor mici, permițând astfel oricui să se aventureze într-o călătorie.

Pe lângă eroism, povestea prezintă și un element moral, și anume lăcomia și egoismul. Gnomii sunt cunoscuți pentru lăcomia lor pentru bani și indiferent de situație, trăsătura aceasta reușește să se evidențieze. Chiar și Smaug îl acuză pe Thorin de lașitate și lăcomie când realizează că viitorul rege a trimis un hobbit să-i rezolve treburile. Rămâne de văzut dacă Thorin va face aceeași greșeală precum predecesorii săi sau va reuși să-și înfrunte slăbiciunea și să-și reclădească regatul.

Tolkien a avut nenumărate surse de inspirație, dar acest lucru nu dimunuează cu nimic extraordinara putere de creație de care a dat dovadă acest scriitor și implicit, regizorul. Imaginele din film sunt de neegalat, măreția peisajelor, ingeniozitatea în crearea personajelor, soundrackul reprezintă elemente care transferă spectatorul pentru două ore jumătate într-o altă lume, într-un ținut feeric, care devine real cu ajutorul tehnologiei IMAX. Ținând cont de imensitatea producției, este posibil să existe și mici scăpări în filmare, așa cum au fost identificate și în cazul Stăpânul Inelelor, dar frumusețea imaginilor, ritmul alert al acțiunii și personajele atât de cunoscute cinefililor, împiedică spectatorul să le observe.

hobbit

Singura critică pe care aș putea să o aduc ar fi scenele lungi de luptă, fie cu elfii, fie cu păianjenii din Pădurea Întunecată sau cu orcii, lucru ce mă determină să mă întreb dacă nu ar fi fost de ajuns două serii pentru ecranizarea cărții. Este adevărat că iubitorii lui Tolkien doresc să vadă și să cunoască cât mai mult din universul tolkian, dar uneori prea multe scene de luptă și prea puține evenimente clare pot plictisi publicul. Acesta cred că e și motivul pentru care scenariul a cuprins și o poveste de dragoste, înfiripată între Kili și Tauriel.

Publicul va avea ocazia să revadă protagoniștii primei părți, dar veți avea parte și de surprize precum Bard, interpretat de Luke Evans ce reușește să sensibilizeze și să convingă prin carisma lui, sau deja cunoscutul Legolas (Orlando Bloom), al cărui rol i se potrivește perfect. Bilbo este mai matur și are mai multe responsabilități în această călătorie, iar Martin Freeman echilibrează cu stil seriozitatea și umorul, precum și lupta ascunsă contra răului, pentru a crea un protagonist desăvârșit.

Hobbitul: Dezolarea lui Smaug este o călătorie a tuturor, spre lumi fantastice  pentru o evadare din cotidian, sau o încercare, și sperăm reușită, de a face lumea un loc mai bun. Concluzia este una singură, indiferent de calea aleasă, nici o călătorie nu este ușoară, dar cu puțin noroc se poate să avem parte de una cel puțin extraordinară.

Notă: 9.5/10

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=xLgnkRxlKCg’]

Articole similare

The Man from U.N.C.L.E. (2015) – Agentul de la U.N.C.L.E.

Andreea Andrusca

North Atlantic (2010)

Delia Marc

Pentru unii, cinci minute de faimă nu sunt de ajuns: The Disaster Artist (2017)

Iulia Dromereschi

1 comment

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult