Filme Filme americane Recomandat

The Avengers (2012)

The Avengers (2012) – Razbunatorii
Regia: Joss Whedon
Distributia: Robert Downey Jr., Chris Evans, Scarlett Johansson, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Jeremy Renner, Tom Hiddleston, Stellan Skarsgård, Clark Gregg, Samuel L. Jackson, Gwyneth Paltrow

Nu îmi plac şi nu mă uit la filmele cu şi despre eroi. Mai cu seamă când este vorba de eroii cu mult testosteron din zilele de astăzi, care pare să mi se facă dor de Conan barbarul, interpretat de Arnold sau de seria Mad Max. Sau aceia nu erau eroi sau supereroi în accepţiunea modernă a cuvintelor? The Avengers este probabil un film bun numai pentru fanii genului (aşa cum scriau prietenii de la Marele Ecran), pentru că aceştia, atraşi de gen şi de problematica SF-ului modern în care nişte eroi (auto)construiţi sau care sunt doar efectele unor experimente eşuate, vor găsi o oarecare satisfacţie în reunirea tuturor eroilor în acelaşi film, uniţi împotriva forţelor negative. Pentru mine, nu mai aştept ca în următorul film să apară şi Superman, Spiderman şi/sau Batman. Ceva în genul The Expendables 2.

Mă uitam pe notele de la IMDb şi mi-am dat seama că lumea chiar apreciază acest gen de film şi această adunatură de personaje. Nota 8,5 este ceva bun, mai ales când multe capodopere sunt notate sub 8 în topul tuturor timpurilor, în condiţiile în care totuşi se aşteaptă o scădere în timp, trecând doar puţină vreme de la lansarea filmului. Cu toate acestea, sunt tentat să contrazic imaginea generală: The Avengers nu este decât o adunătură de personaje, de multe ori fără personalitate sau fără dorinţa de a o descrie, supereroi, care încearcă din nou să salveze Pământul.Thor, Captain America, Hulk, Iron Man,sunt personaje care îmi aduc aminte de (probabil) filme de succes, de care îmi aduc doar aminte cu numele, dar fără să fi văzut măcar unul. Motivul? Mi-am dorit mereu eroi adevăraţi, cu muşchi şi cu încercări grele de a reuşi în viaţă, fără puteri extraordinare determinate de injecţii cu medicamente sau cu substanţe necunoscute. Am preferat mereu eroul din timpurile postapocaliptice sau măcar întepătura de păianjen din Spider-Man 1.

În rest, scenariul tipic: un spirit malefic (Loki) scapă din „cuşca” pământeană şi dă drumul infernului extraterestru. O adevărată invazie de roboţi (?) se dezlănţuie, forţele armate par a invada Pământul fără putinţă de împotrivire şi este nevoie de unirea unor supereroi pentru ca totul să reintre în făgaş. Nu mai înţeleg de mult ce aşteaptă lumea de la o astfel de acţiune, pentru că ea este atât de previzibilă încât nu aşteptăm decât finalul celor 2 ore şi ceva de încleştare, de lovituri mortale, de distrugeri de blocuri turn sau chiar de oameni sfârtecaţi. Poate doar dorinţa tinerilor pentru violenţă exacerbată şi pentru 3D-ul care îţi intră în vine şi te determină după film să dai un pumn în masă? Nici actorii nu sunt mai intraţi în rol (părerea mea), chiar dacă voi avea mereu o simpatie pentru Scarlett Johansson.

Am uitat să precizez: nu imi plac nici cărţile grafice cu super-eroi, deşi sunt iertat din start, nu? Doar pentru că are o acţiune bună şi actori de calitate, nu îl transformă într-un film de succes, rămânând doar un SF mediu, demn doar pentru piaţa comercială.

Alte impresii: Marian, Marele Ecran, Raluk.

Nota: 5.5/10

Articole similare

Prin blogosfera cinefila (10 – 16 februarie 2014)

Jovi Ene

Rocknrolla (2008)

Laura

Jurnalul unui puști. Jurnalul lui Greg Heffley, de Jeff Kinney

Jovi Ene

10 comments

Alexandru Angela 24 septembrie 2012 at 17:01

l-ai desfiintat complet :))) mi se pare ca si eu tot 8,5 i-am dat :P. acum, iti respect parerea si nu te pot face sa-ti schimbi parerea, daca nu-ti place genul asta de film. X-men cum ti se pare? pentru mine e seria preferata. pana la urma, un film nu trebuie sa placa tuturor!

Reply
Jovi 24 septembrie 2012 at 17:07

Eeee, nu chiar complet, i-am dat totusi peste 5 :))…

Trebuie sa vad X-men? ti-am zis ca nu suport super-super-super-eroii, cu unele mici exceptii… Prefer Resident Evil, orice parte 😀

Reply
Paul 24 septembrie 2012 at 17:32

Resident Evil e acelasi lucru. Alice, puteri psihice, catjo pow buff, gata inamicul. Apoi slow mo, catjo pow kick, shoot,buff pistol in teaca, gata inamicul. A si mai ai citeva scinduri ca momeala pentru scindurile putrezite.

Reply
Jovi 24 septembrie 2012 at 19:49

Adică e un fel de Hulk mai mic? Dar îşi păstrează, părerea mea, savoarea şi prestanţa prin lipsa unor puteri ieşite din comun… Iar Milla Jovovich e superbă!

Reply
Stefan Alexandrescu 24 septembrie 2012 at 18:42

Felicitari, Jovi!
Sunt de acord cu ce ai scris, desi eu am fost mai bland cu punctajul: i-am dat 6 in loc de 5.5 – a avut niste efecte care m-au lasat cu gura cascata, si doar 5 filme au reusit asta pana la „The Avengeres”, all-time: A.I., Aventurile lui Tintin (amandoua ale lui Spielberg), Hugo, Panic Room al lui Fincher si Titanic, iar compartimentul tehnic e stralucit.
In schimb, intr-adevar, scenariul mi s-a parut doar un amalgam de scene tari facute ghem in sectiuni de cate 20-30 de minute, actorii… ummm nu prea au avut ce juca, dar regia mi s-a parut OK, sa speram ca Joss Whedon va face si filme ceva mai consistente, nu doar superproductii comerciale.
Merita vazut, dupa parerea mea, numai daca te duci sa il vezi in IMAX, altfel arunci cu banii de pomana, chiar si in 3D e cam banal.
Singurul film pe care l-as recomanda, doar daca ilo interpretezi in cheie shakespeariana din seria Avengers este Thor, in regia lui Kenneth Brannagh.
Am urmarit cu atentie criticile despre fiecare din filmele X-Men si Resident Evil, pareau foarte bine facute, dar am ales sa nu vad niciun film din vreouna din seriile acestea, deoarece am considerat ca s-ar putea sa-mi scada prea tare stima si respectul de sine.

Reply
Jovi 24 septembrie 2012 at 19:50

Deci dacă l-am văzut în 2D, am avut multe de pierdut? 😀
Poate o să încerc totuşi X-Men, pentru că, sincer, Thor nu îmi face deloc cu ochiul… Mai bine citesc poveştile medievale nordice despre el…

Reply
richie 24 septembrie 2012 at 18:46

Deci ca sa inteleg, te-ai uitat la Avengers fara sa fi vazut cele 5 filme precedente care justifica tocmai realizarea lui? Pt ca atunci nu-i de mirare ca ti s-au parut personajele goale iar acting-ul defectuos. hai sa zicem ca Thor e un pic cam ridicol dar la ce te astepti de la el.. te poate intr-un fel convinge ca e un zeu nordic? O iei de buna.. la fel pe Hulk ori pe Iron Man, care aici sunt intr-adevar personaje interesant de urmarit. Dar sa spui personaje lipsite de personalitate mi se pare hazardat: Iron Man e ‘mai mare decat viata’ in ce priveste ego-ul sau, contul bancar si inteligenta + charisma lui RDJ iar Captain America a avut o biografie excelent realizata in filmul sau. Identitatile lor sunt deja stabilite, eroii sunt deja familiari. Practic singurul motiv pentru care filmul asta se justifica e adunarea acestor personaje intr-o scena pentru a da satisfactie fanilor si a demonstra ca practic sunt prea mari pt un singur film. Iar fanii sunt cei mai buni critici pentru ca daca filmul asta era prost l-ar fi, literelmente, desfiintat.

Pot intelege sa nu-ti placa comics-urile si super-eroii, fiecare are propriile sale „vicii”. Asa cum am zis, filmele astea sunt pentru o categorie aparte de oameni. Eu le-am gustat asa cum mi-au fost servite, action movies de vara menite sa capitalizeze pe seama influentei unei iconografii deja bine elaborate. Sunt ele capodopere? Evident ca nu. Dar cand te uiti in urma la niste filme horror sau SF care au devenit niste repere ale genului chiar daca le descoperi hibele din scenariu sau interpretarea rizibila nu poti sa le contesti valoarea de reper si influenta. Filmele cu super-eroi sunt un gen distinct care are nevoie si el de reperele lui. Iar ceea ce face Marvel in acest moment e un salt calitativ ce nu poate fi ignorat. Mai da si rateuri (Green Lantern) dar invata din greseli.

Ca sa inchei, opinia mea e ca orice film poate fi privit usor superficial si descalificat pe baza unui singur criteriu, cel al gustului. O fac si eu o facem toti. Trebuie doar sa acceptam posibilitatea ca putem gresi.

Fun fact: arta secventiala e una din cele mai vechi forme de arta cunoscuta iar arta fotografica printre cele mai noi. ghici ce-a rezultat din imbinarea lor 🙂

Reply
Jovi 24 septembrie 2012 at 19:54

Da, Richie, este primul film cu supereroi din serie pe care îl văd. Poate doar întâmplarea e cauza sau, mai bine zis, lipsa de dorinţă pentru astfel de filme. Împrejurarea a făcut ca de data aceasta să nu îl ratez, era vizionarea de seară obligatorie între prieteni :D.

În rest, de acord cu tine: criteriul meu de apreciere a filmelor este aproape exclusiv cel al gustului personal. Desigur, accept întotdeauna posibilitatea să am o părere greşită, poate toate sunt aşa, depinde din al cui punct de vedere judeci „părerile” mele. De altfel, chiar v-am citat: acest filme este „colectabil pentru fani”. Eu nu mă număr printre ei…

Reply
avenger 24 septembrie 2012 at 23:12

Se vede ca nu stii nimc depre benzi desenate si tot ce inseama ele. E un anumit context aici…

Reply
Jovi 25 septembrie 2012 at 08:50

Poate că aşa este, draga „avenger”. Eu m-am oprit la cărţi grafice, gen Maus: https://filme-carti.ro/carti/maus-povestea-unui-supravietuitor-de-art-spiegelman-22501/
Dar cu cat mai multe comentarii despre „context” (care e el?) şi importanţa acestui gen de filme, poate mă hotărăsc şi eu 😉

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult