Filme Filme europene

Străzile rău famate din Londra: Legend (2015)

Legend (2015) – Gangsteri de legendă
Regia: Brian Helgeland
Distribuția: Tom Hardy, Emily Browning, Taron Egerton, Paul Anderson

‘Legend’, filmul din 2015 al lui Brian Helgeland, este biografia fraților gemeni Kray, doi gangsteri care au dominat lumea interlopă londoneză începând cu sfârșitul anilor ’50 și până în 1968 când au fost amândoi arestați, judecați și condamnați la închisoare pe viață pentru omoruri separate. Stilul de saga cinematografică dedicată familiilor crimei aduce imediat în minte filmele lui Coppola și Scorsese dedicate lumii mafiei americane în general și new-yorkeze în particular. Din punct de vedere cinematografic ‘Legend’ face față destul de bine comparației, în special datorită unei performanțe actoricești ieșite din comun în rol dublu, chiar daca nu reușește să ajungă la nivelul de complexitate în intrigă și de bogăție în personaje al celor mai bune filme americane ale genului. Dar poate că asta se datorează și faptului că nici fenomenul crimei organizate în Marea Britanie și Londra nu a atins proporțiile imperiilor crimei de peste ocean.

Reggie și Ron Kray au fost copii ai războiului, trăindu-și copilăria în Londra blitz-ului în cartierele mai sărace din extremitatea de est (East End) a metropolei. Traseul lor adevărat în viață a fost influențat de părinți – mama foarte ambițioasă și tatăl dezertor, trăind ca fugar mulți ani după război -, dar scenariștii au ales se ocupe foarte puțin de acest aspect și aproape că au omis total figurile lor. La începutul filmului îi găsim deja pe cei doi frați implicați în lumea crimei. Ron este un adevărat psihopat, violent și sadic. Fratele său, Reggie, mai cerebral și aparent mai puțin înclinat spre violență, este creierul afacerilor, care încep de la un pub în estul Londrei, cu ambiții de a se extinde în lumea cluburilor și cazinourilor din zona vestică (West End), mai bogată a orașului. Cei doi frați sunt înconjurați de o bandă de acoliți, incluzând contabili și juriști corupți, care le este complice. În lumea viciului londonez cunosc și cumpără sau șantajează politicieni de ambele părți ale spectrului politic britanic, care îi susțin, le promovează afacerile și îi protejează de multe ori când se complică în conflicte cu poliția și cu legea. Apariția lui Frances, frumoasa soră a șoferului lui Reggie riscă pentru un moment să schimbe echilibrul relațiilor dintre cei doi frați. Frances îi smulge lui Reggie promisiunea că va abandona afacerile ilegale și se va transforma din gangster în om de afaceri legitim, dar acestuia îi este imposibil să abandoneze viața de criminal. Căsătoriei celor doi li se opune și mama lui Frances, dar și Ron, care vede în ea o rivală care-l poate deturna pe fratele sau de la ‘afaceri’. Legătura dintre Frances și Reggie se îndreaptă, inevitabil, spre tragedie.

Filmul este bazat pe o carte biografică dedicată celor doi frați și complici în crime, scrisa și publicată la câțiva ani după căderea acestora. Scenariul deplasează centrul poveștii spre legătura romantică dintre Reggie și Frances, făcând din aceasta și povestitoarea cu voice off-screen a filmului. Cei doi frați gemeni sunt descriși ca foarte diferiți ca personalități în pofida asemănării lor fizice. Intepretarea lui Tom Hardy este virtuoasă, susținută de montajul cinematografic perfect. Este partea cea mai puternică a filmului alaturi de autenticitatea reconstituirii peisajului Londrei de acum 60 de ani. Marea majoritate a scenelor au fost filmate de altfel în locație, pe străzi, în cluburile și puburile în care s-au petrecut multe dintre evenimentele descrise pe ecran sau în interioarele unor case londoneze reconstituite cu atenție și precizie. Emily Browning interpretează și ea cu sinceritate și sensibilitate rolul fetei îndrăgostite care devine la un moment dat șansa de salvare morala a lui Reggie, dar care nu poate scăpa în final de destinul de a-i deveni și ea victimă. Păcat că rolul ei nu a primit mai multă consistență din partea scenariștilor. Aceasta mi se pare, de altfel, principala problemă a filmului.

Concentrându-se pe figurile celor doi frați și bazându-se pe intepretarea excelentă a lui Hardy în rolul dublu, ‘Legend’ trasează foarte vag liniile care definesc personajele din jur, fie că este vorba despre gangsterii care îi înconjoară pe cei doi frați, de membrii familiei Kray sau de polițiștii care îi urmăresc permanent și care îi vor aduce în fața justiției în final. ‘Legend’ este mai mult decât un simplu film cu gangsteri sau încă un divertisment violent. Este un studiu cinematografic intepretat cu măiestrie despre două personaje din lumea crimei, dar ratează ocazia de a fi și o frescă a lumii subterane complexe a Londrei acelor vremuri.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://www.cinemapostergallery.co.uk/product/legend-2015-original-uk-quad-poster/)

Articole similare

Cele mai multe râsete din ultima vreme: Game Night (2018)

Dan Romascanu

The Woman in Black (2012)

Delia Marc

Rafinamentul discret al unui discurs politic artistic: Oslo (HBO, 2021)

Tudor-Costin Sicomas

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult