Populaire (2012) – Domnișoara populară
Regia: Régis Roinsard
Scenariul: Régis Roinsard, Daniel Presley, Romain Compingt
Distributia: Romain Duris, Déborah François
Mi-a facut multa placere vizionarea acestei mici perle frantuzesti. Din cateva motive!
Primul si cel care m-a determinat catre niste aranjamente speciale pentru a-mi asigura timpul necesar pentru a onora invitatia de la IndependentaFilm, a fost acela ca am crescut acasa in ritmul sprintar al masinutei de scris a mamei mele, o dragalasa “Erica” portabila! La care in anii liceului am avut permisiunea sa-mi scriu “creatiile poetice” si sa-mi perfectionez digitatia si viteza. 🙂 Si trebuie sa va povestesc, caci sunt convinsa ca multi habar nu aveti de asa ceva, ca in anii aceia dinainte de ’90, trebuia sa-ti declari masina de scris si sa duci la Militie, anual, specimen de text dactilografiat :). Prin urmare, amintiri dulci si amintiri amare.
Al doilea motiv a derivat din acela ca “iata! Inca o poveste cu parfum de epoca!” Si bineinteles al treilea motiv… daca tot am vorbit de parfum, apoi chiar un parfum frantuzesc!
Un film care a debutat cu imagini inspirate animate si cu o muzica sprintara.
O poveste despre acele mici furnici, secretarele dactilografe, fara de a caror munca calificata, devotament si disciplina, niciun succes in afaceri nu ar fi fost vreodata posibil.
O poveste despre atitudinea si determinarea unei tinere dintr-un sat din Normandia, de a pleca din satul natal, din pravalia tatalui ei, pentru a aplica la un post de secretara la oras. Rose Pamphyle, magnetic atrasa de masina de scris din pravalia sateasca, un Triumph (marca redutabila in acel deceniu ‘6 al secolului trecut 🙂 ), invatase sa atace cu drag, cu curaj si mai ales cu hotararea celor doua degete puse la bataie, clapele obiectului fermecat!
Si se prezinta in Lisieux, la biroul de asigurari al avocatului Louis Echard, in mijlocul unui furnicar de tinere fete care concureaza pentru postul de secretara.
Si de aici incolo, povestea incantatoare, cursiva, calda, plina de momente induiasatoare (unele, e drept, nitel fortate), plina de momente comice, se incheaga si evolueaza si previzibil si imprevizibil, dar oferind spectatorului caractere complexe si bine conturate si mai ales, parfumul si detaliile construite cu multa aplecare, a unor timpuri si a unei societati nu de mult iesite din anii razboiului si atat de dornica sa se modernizeze.
Talentul deosebit al tinerei Rose (si nu ma refer la talentul de secretara, ci la acela al vitezei cu care dactilografiaza), starneste spiritul competitiv al patronului ei si il determina sa o pregateasca atent si hotarat pentru concursul de gen! Pentru ca nu-i asa, omenirea s-a dedat din timpuri stravechi si pana in prezent la sportul numit concurs! 🙂 Concurs de tras cu arcul, concurs de spelling si de ce nu … concurs de viteza la dactilo. Etapa locala, etapa nationala … etapa internationala … O aventura plina de culoare si de emotie, personaje originale care se implica … artileria grea pusa la bataie! Claviatura colorata pentru a inlesni utilizarea corecta a digitatiei, unghiile colorate si ele in acord cu claviatura (ca deh, asta e “ultima moda la Paris”), chiar si lectii de pian, pentru obtinerea celei mai bune digitatii, chiar si o ingenioasa masca asupra claviaturii, pentru dezvoltarea capacitatii de dactilo “in blind”.
Si bineinteles, o poveste de dragoste infiripata intre cei doi tineri, Rose si Louis, sub obladuirea familiei Taylor si a tuturor celor in jur. Ambitiosi amandoi, purtand amndoi cate ceva greu de suportat in background (ea – dezacordul tatalui, raceala si indepartarea acestuia … el – amintiri dureroase din timpurile luptei in Rezistenta, dar si o iubire pe care nu o poate uita) … insa, veti vedea, totul e bine cand se termina cu bine (nu se putea altfel) si Rose castiga titlul de campioana internationala la concursul din Statele Unite. Si pentru ca … “American for Business, French for Love” ni se spune, iubirea invinge!
De exceptie costumele, machiajele, ambientele create, scenele de masa ale concursurilor, cinematografia semnata de Cgaillaume Schiffman si coloana sonora sub semnatura lui Robin Coudert si Emmanuel D’Orlando. Bine alese pe aceasta coloana piese dintre care va ofer :
- Dactylo Rock – Les Chaussettes Noires
- Girls on the Calendar compus de Clive Richardson
- Le Tango des Illusions Compus de Benjamin Edward N Osborne Interpretat de Jaqueline Boyer
Din informatiile oferite de Independenta Film am aflat ca “Populaire / Domnișoara populară a fost nominalizat la Premiile César 2013 în cadrul a cinci secţiuni: Cel mai bun film de debut: Régis Roinsard (regizor) şi Alain Attal (producător), Cea mai bună imagine, Cea mai bună scenografie, Cea mai bună coloană sonoră originală, Cele mai bune costume.”
Si am mai aflat, in ceea ce-l priveste pe regizor ca <<Régis Roinsard a studiat cinematografia, apoi a ocupat diferite funcții în echipa de filmare: tehnician de lumini, inginer de sunet, a lucrat pentru departamentul de decoruri etc. “Intenţionam să mă confrunt personal cu chestiunile tehnice reale din realizarea unui film”, explică regizorul. A filmat primul scurtmetraj, apoi următoarele trei. A mai făcut reclame, spoturi promoţionale şi documentare legate de muzică pentru solişti precum Jean-Louis Murat, Jane Birkin şi Luke. “Însă intenţia mea adevărată a fost dintotdeauna să fac un lungmetraj. Dacă a durat atât de mult până să-l şi fac a fost din cauză că am tot aşteptat să apară povestea potrivită”, spune regizorul francez.
Prin 2004, Régis Roinsard a dat peste un documentar despre istoria scrisului la maşină, care includea o secvenţă scurtă cu competiţii de dactilografiat viteză. “Acele treizeci de secunde au fost atât de fascinante pentru mine încât am văzut imediat potenţialul unui film. Am schiţat încă de atunci liniile principale. Această lume a scrisului la maşină mi s-a părut atât de excentrică! E incredibil cum a putut deveni un sport. Am fost deasemenea captivat de legătura dintre om şi maşină…”, îşi aminteşte Roinsard. >>
In speranta ca am reusit sa va trezesc interesul si ca veti merge sa vedeti acest film, va doresc ceva de care am avut parte si eu: “vizionare placuta!”
Nota: 7/10
[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=i6upoz9I7eg’]
3 comments