Okkupert – Occupied (2015-2020)
Creatori: Karianne Lund, Jo Nesbø, Erik Skjoldbjærg
Distribuția: Henrik Mestad, Ane Dahl Torp, Eldar Skar
Am început să văd serialul de televiziune norvegian ‘Occupied’ (‘Okkupert’ în original) datorită lui Jo Nesbo care apare pe afișe ca fiind creatorul sau. Cărțile detective ale autorului norvegian sunt pasionante. Primul sezon, realizat în 2015, l-am vizionat acum câțiva ani, și acum a venit rândul celui de-al doilea. Nu sunt convins că voi vedea și al treilea și ultimul sezon, care a avut premiera în Norvegia și pe Netflix cu vreo două luni în urmă. Deficiențele formulei adoptate de creatorii serialului s-au adâncit de la prima la a doua serie, și am senzația că ideile bune s-au cam epuizat și au fost înlocuite de clișee și de artificii neinspirate.
Un thriller geopolitic care insistă să-și ancoreze acțiunea în realitate și să aducă pe ecrane țări și organizații politice reale și pe politicienii care le conduc implică întotdeauna riscuri, chiar dacă folosește pretextul anticipației. A încercat formula cu destul de mult succes televiziunea americană. Un serial ca ’24’ a avut o audiență respectabilă și un număr mare de pasionați, dar s-a confruntat cu nevoia de a inventa în permanență noi grozăvii pentru a crea tensiune și a păstra atenția. Un fenomen similar se întâmplă și cu ‘Occupied’. Primul sezon pleca de la ideea ocupării ‘soft’ a Norvegiei de către o Rusie care acționează în numele Uniunii Europene, pentru a contracara acțiunile unui guvern ecologist norvegian care închisese robinetul de petrol care alimenta Europa. Nici ideea originală nu avea prea multă susținere în realitatea politică internațională, dar ceea ce se întâmplă în al doilea sezon accentuează această senzație de ficțiune forțată. În lipsă de idei noi, creatorii sezonului al doilea al serialului insistă pe conflictele personale care să le susțină formula, dar aceastea nu sunt suficient de interesante și nu pot compensa senzația de fals politic și istoric.
S-ar putea ca dilemele specifice Norvegiei prezentate în acest film să fie mai vizibile pentru cei care cunosc mai bine istoria și mentalitatea acestei țări. Scandinavia în general s-a confruntat de-a lungul întregului secol 20 cu pericolul rusesc / sovietic, și fiecare dintre țările nordice a răspuns în felul său specific. Ceea ce vedem în film este ceva similar cu ceea ce s-a întâmplat Finlandei post-belice, iar dilema norvegiană constă în alegerea soluției celei mai puțin rele dintre ‘finlandizare’ și război, în condițiile traumei istorice a ocupației germane și a colaboraționismului guvernului Quisling în timpul celui de-al doilea război mondial. Toate acestea sunt însă puțin conștientizate în acest serial, care pune accentul pe elementele de acțiune, într-un ritm alert, similar stilului serialelor TV americane. Rezultatul nu este rău, interpretarea actoricească este foarte bună, imaginea profesionistă, dar eu cel puțin nu am putut scapă de senzația de fals. Prea multe detalii pe care le cunosc despre Europa și felul in care funcționează instituțiile europene contrazic ceea ce este arătat in acest film. Exact precizia detaliilor și a descrierea credibilă a ambianței și procedurilor judiciare pe care le apreciez in cărțile lui Jo Nesbo lipsesc aici. Peisajul nordic este prezent, dar gheața pare subțire.
(Primul sezon este disponibil pe Netflix România.)
Nota: 5/10
(Sursă fotografii: IMDb.com, https://twitter.com/hashtag/okkupert)