Our Hospitality (1923)
Regia: John G. Blystone, Buster Keaton
Distributia: Buster Keaton, Natalie Talmadge, Joe Keaton
Sunt multe momente cand ai nevoie de o comedie autentica, in care sa zambesti de ridicolul situatiei, de gagurile actorilor, de niste momente de mult pierdute in spatiu si timp. Nimic intr-o comedie buna si amuzanta pentru toate generatiile nu este indecent, saruturile de pe ecran nu au nicio aluzie sexuala, iar actorii sunt naturali, infatisand situatii care, probabil, s-au intamplat cu adevarat intr-un spatiu temporal pe care l-am uitat cu desavarsire. Pentru toate cele reliefate mai sus, este nevoie de intoarcerea in timp, aproape de inceputurile cinematografiei, cand naturalul predomina si din cauza lipsei fondurilor si (poate) imaginatiei, in vremea cand Buster Keaton isi realiza filmele sale de succes.
O satira traditionala asupra societatii americane din sud, intr-o perioada din jurul anului 1830, cand totul in America parea nou si la inceput: o exceptionala bicicleta din acea perioada, din lemn, actionata exclusiv pe baza fortei picioarelor, seducatoare prin idee si prin vechimea ei; o calatorie superba intre New York si oraselul din sud (al carui nume l-am uitat foarte repede), cu un tren rustic, pe o cale ferata plina de suisuri si coborasuri, de tunele si de macaz schimbat cu mana (nu mai devreme decat intre locomotiva si vagoane), aducatoare de rasete fara ocolisuri, aceasta parte fiind poate cea mai seducatoare scena vazuta vreodata cu privire la caile ferate si istoria lor; cateva fraze „spuse” la momentul oportun, inteligente si care ne dezvaluie farmecul autentic al scenariului.
Astfel, intr-o nota aparuta pe ecran citim urmatoarele cuvinte: „Broodway si Strada 42 asa cum erau în 1830. De pe o veche picturã”. Ni se infatiseaza apoi o intersectie formata din doua strazi perpendiculare pline de praf si o casa intr-unul din colturile acesteia. Un loc pustiit din New York-ul acelor ani, care nu prevestea nimic din magalopolisul prezentului. Doar cateva momente mai tarziu, dupa ce seriful local dirijeaza circulatia (intre bicicleta eroului si doua trasuri de acum 200 de ani), acesta face o constatare si totodata o premonitie: „Asta o sa fie o intersectie periculoasa.” Ce viziune despre una dintre cele mai aglomerate si celebre intersectii ale zilelor noastre!
Despre subiect nu voi povesti, pentru ca este necesar sa vedeti filmul, o capodopera a comediei din toate timpurile si, in acelasi timp, un film de actiune, ce cuprinde, pe un fundament amuzant, o adevarata operatiune de tentativa de asasinat, desfasurata intr-o singura casa si avand drept centru de discutie un principiu al familiei locuitoare si anume ca nu se pot atinge de un oaspete atat timp cat acesta se afla inauntru. Rezulta o autentica comedie de situatie, plina de farmec ce nu il poti intalni in niciun alt film modern, dar si o privire, pentru cunoscatori sau interesati, asupra Americii de acum aproape 200 de ani si cu modernitatile ei (din acea perioada).