Filme Filme americane

Odă cascadorilor: The Fall Guy (2024)

The Fall Guy (2024) – Cascadorul
Regia: David Leitch
Distribuția: Ryan Gosling, Emily Blunt, Aaron Taylor-Johnson

David Leitch a demonstrat deja că știe să facă filme de acțiune, cu ritm și umor, filme care interesează și distrează. Același lucru l-a încercat și cu ‘The Fall Guy’ (2024) care ia titlul și profesiunea personajului principal, dar nu mai mult, dintr-un serial de televiziune din anii ’80. Regizorul a mizat și pe faptul că Hollywoodului îi place să facă filme despre Hollywood și a plusat miza producției adăugând o pledoarie pentru meseria de cascador, cu riscurile și cu frustrările ei, meserie amenințată de progresele cinematografiei digitale care fac posibilă programarea și executarea oricărei scene de acțiune pe calculator, precum și înlocuirea actorilor prin sosii computerizate. Chiar dacă această combinație între divertisment și mesaj nu funcționează perfect și în pofida unei durate care pare prea mare, mai ales din cauza repetițiilor, ‘The Fall Guy’ reușește să fie de multe ori antrenant și amuzant.

Colt Seavers este cascador. Își iubește meseria, chiar daca știe că figura sa este intenționat ascunsă în folosul actorilor faimoși și numele său înghesuit între multe altele spre coada creditelor finale din filme. Bucuria îi este amplificată de faptul că poate filma împreună cu iubita sa, Jody Moreno, regizoare de platou. Când îi este mai bine, în timpul unei filmări, se petrece ceea ce pare un accident care riscă să-i pună capăt carierei. Părăsește lumea filmului și pe Jody. 18 luni mai târziu este chemat să participe la filmările unei producții uriașe având ca subiect războaie interplanetare, care pentru Jody reprezenta șansa debutului ca regizoare principală. Ajuns la locul filmărilor, Colt va afla că Jody nu știa nimic despre faptul că producătoarea îl chemase, iar participarea sa la filmări este doar unul dintre motive, cel principal fiind căutarea actorului principal dispărut în mod misterios. Suntem în lumea efectelor speciale și ale cascadoriilor în care nimeni nu este ceea ce pare și nimic din ceea ce vedem pe ecran nu este real. Aventura abia începe, și vor fi în pericol și viața cascadorului și dragostea reînoită dintre cei doi eroi.

Scenariștii și regizorul David Leitch au dorit să combine filmul de acțiune cu parodia, punându-i în centrul poveștii pe cascadori – oameni cu calități deosebite, care nu ezită să-și riște viețile pentru a crea iluziile de pe ecran. Parodia funcționează până în punctul când replicile devin prea serioase. Filmul este și puțin prea lung, povestea este destul de banală (în limitele genului) și de previzibilă, și atunci când glumele se repetă și replicile emfatice se acumulează, efectul este diluat. Mi-au plăcut multe dintre scenele de acțiune. ‘The Fall Guy’ este un film cu și despre cascadori, și cascadoriile sunt făcute în stilul filmelor clasice de acțiune, executate de către profesioniști. Ryan Gosling și Emily Blunt sunt perfecți în rolurile principale. Carisma lor și ‘chimia’ dintre ei duc în spate în mare măsură filmul. Fanii celor doi actori vor ieși, cred, foarte mulțumiți de la vizionare. Restul spectatorilor vor trebui să se mulțumească cu două ore și ceva puțin prea lungi de comedie romantică de acțiune, de consumat cu popcorn. Tema soartei cascadoriei în cinematografia modernă și a efectelor care pot lichida emoțiile rămâne să fie abordată mai profund de alte filme.

Nota: 6/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

The Lincoln Lawyer (2011)

Delia Marc

Agatha Christie pe muzică: 8 femmes (2002)

Dan Romascanu

Emoţia devenirii – de la nazist la Om: Jojo Rabbit (2019)

Tudor-Costin Sicomas

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult