Filme Filme asiatice

Luptând violent cu violența: HaShotrim (2021)

HaShotrim (2021)
Realizatori: Rotem Shamir, Yuval Yefet
Distribuția: Tsahi Halevi, Danny Steg, Maor Schwitzer

Serialele israeliene de televiziune și-au câștigat de mult un public care le urmărește cu interes, atât în Israel cât și în alte tari. Producțiile sunt caracterizate prin diversitatea de genuri (polițist, politic, comic, psihologic) și originalitatea formulelor, care de multe ori au fost exportate. ‘Polițiștii’ (‘haShotrim’), una dintre producțiile recente realizate de canalul 12, cel mai popular post de televiziune comercială, și-a încheiat în aceasta săptămână primul și posibil singurul sezon, după opt episoade. Este vorba despre o drama polițistă inspirată dintr-un caz real petrecut cu 15 ani în urmă, un caz faimos și foarte mediatizat.

Chiar dacă realizatorii serialului s-au simțit obligați să-i aplice un ‘disclaimer’, ei nu au făcut multe alte eforturi pentru a ascunde sursa de inspirație. Locul acțiunii este orașul Naharia din nordul Israelului în care s-a petrecut cazul real, oraș devenit în acea perioadă o arenă de infracțiuni și confruntări între infractori. Numele și detaliile sunt desigur altele, dar ideea principală și atmosfera sunt redate fidel, iar dezbaterea publică despre acest caz neobișnuit este reluată sau repetată după vizionarea acestui serial.

Eroul principal, Alon Shenhav (Tsahi Halevi) ar putea fi polițistul ideal. Este a doua generație a unei familii de polițiști și se întoarce după mulți ani în orașul natal împreună cu soția sa (Shani Cohen) și fiica sa adolescenta, fiind numit sef al echipei de detectivi. Ceea ce găsește în Naharia este o atmosfera de corupție și teroare. Banda condusa de gangsterul Maor Ezra (Shlomi Ifrah) îi șantajează pe micii comercianți, controlează funcționari cheie la primărie și cu ajutorul lor încearcă să-și extindă influenta în afacerile de terenuri și proprietăți, în timp ce polițiștii, amenințați și intimidați, se tem să acționeze împotriva acestora. Lipsit de sprijin din partea superiorilor săi, Alon Shenhav împreună cu alți trei colegi polițiști decid să replice violenței prin violență, cu scopul de a crea discordie între infractori și a-i surprinde în flagrant delict pentru a-i aduce în spatele gratiilor. Poate fi infracțiunea combătută prin infracțiune, violența infracțională anihilată prin violență polițienească ilegală? Ce sprijin primesc polițiștii care se confruntă cu crima violentă și cum le sunt aparate familiile și viața privată, amenințate de răufăcătorii cu care se războiesc permanent? Acestea sunt întrebările pe care le-a suscitat cazul real și acum serialul inspirat de acel caz.

‘Polițiștii’ se alătură unui sir de seriale israeliene inspirate din activitatea poliției israeliene și din viețile profesionale și private ale polițiștilor. Cu câteva luni în urma ‘Manayek’ se plasa cam în același spațiu. Problemele cronice ale poliției, destul de cunoscute publicului israelian (corupția, violența, dar și devotamentul și condițiile grele în care lucrează polițiștii), sunt abordate și aici frontal și fară menajamente. Ceea ce este special în acest recent serial este faptul că bazându-se pe evenimente reale serialul câștigă mai multa autenticitate. Atenția telespectatorilor a fost permanent păstrată, ceea ce nu este ușor, ținând cont că este vorba despre un caz cunoscut, despre care ‘se știe’ cum se termină. Și totuși, ultimele trei episoade au reușit să capteze și să ridice nivelul de suspense cu surprize și răsturnări de situații.

Excelenții actori israelieni își fac și aici bine datoria. Am remarcat și câțiva actori tineri pe care sunt șanse bune să-i vedem în viitor în roluri semnificative, pe măsură ce-și vor dezvolta cariera. Aș vrea să subliniez două interpretări care mi-au atras atenția: cea a lui Shani Cohen în rolul lui Miki, soția eroului principal, distribuită într-un rol dramatic contrar tipologiei comice cu care ne-a obișnuit în aparițiile precedente și mai ales în programele satirice de televiziune, și cea a debutantului Shlomi Ifrah care face din rolul gangsterului Maor o creație atât de autentică încât impresia pe care o lasă este că nu joaca ci că își trăiește rolul pe ecran. Nu sunt convins că acest serial se va bucura de succesul internațional al celor mai populare seriale israeliene, deoarece majoritatea spectatorilor din străinătate nu cunosc cazul real, dar poate că greșesc, aș dori de fapt să greșesc. Nu îmi este clar nici daca vor exista alte sezoane. Daca ele vor fi, ‘Polițiștii’ va deveni probabil un serial mult mai apropiat de ficțiune decât de docu-dramă. Va fi oricum interesant.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Saptamana Elizabeth Taylor (25-30 aprilie 2011)

Dan Romascanu

The Bishop’s Wife (1947)

Jovi Ene

O regină prea mult: Catherine the Great (2019)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult