Filme Filme americane Recomandat

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2011)

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2011) – Harry Potter si Talismanele Mortii – Partea 2
Regia: David Yates
Scenariul: Steva Kloves, J.K. Rowlings (romanul)
Distributia: Daniel Radcliffe, Ruper Grint, Emma Watson, Ralph Fiennes, Alan Rickman, Helena Bonham Carter, Michael Gambon, Matthew Lewis
Original Music by Alexandre Desplat

Nu dupa 20 de ani, ci dupa 19 :), ultimele imagini ale fluviului cinematografic echilibreaza adrenalina care a insotit la cel mai inalt nivel acest episod final al franchizei Harry Potter, realizat impecabil in tehnologia 3D/IMAX 3D.

Asa dupa cum scriam in cronicuta primei parti a celei de-a saptea serii: „Mai intai trebuie sa va spun ca de la primul si pana la ultimul volum si de la intaiul – si iata – acum, al saptelea film – nu mi-a scapat nimic! 🙂 Da, este usor de ghicit, sunt fan Harry Potter – si drept sa spun, mai fan de fan al cartilor – care lasa  o minte imaginativa sa zburde  si sa-si doreasca sa faca parte cat de putin macar, din aceasta lume magica”, vin sa subliniez acum faptul ca miercuri seara, la avanpremiera, am fost un spectator fericit! 🙂

Am incercat emotii puternice plasandu-ma in mijlocul actiunii, am avut pornirea de a intinde mana pentru a ma implica in dramatismul derularii faptelor, m-am simtit umar la umar cu eroii povestii si am zambit adeseori la tusele de umor atat de necesare dezamorsarii tensiunii acumulate. Si m-au umplut de emotie si speranta in bine ideile pregnat subliniate, precum acelea ca nu trebuie „sa traiesti fara iubire” sau ca „multe lucruri se intampla de fapt in mintea ta, deci care e deosebirea dintre adevar si iluzoriu”, sau „intoarcerea depinde numai de tine…te sui in tren si ajungi mai departe”, sau „oamenii mor zilnic, dar in inima noastra stim ca nu au murit degeaba” Si aici trebuie sa mai spun ca exista un extraordinar moment, cand dupa ce Neville reuseste sa taie capul sarpelui Nagini si Harry ii da lovitura finala si fatala lui Voldemort, BAGHETA de SOC, cea mai puternica din lume, vine in mana lui Potter. Cu toate ca este cea mai puternica unealta magica din lume, Harry Potter gaseste forta interioara pentru a o distruge si o arunca, pentru ca  nu vrea sa devina cel mai puternic (puterea are si o parte intunecata si periculoasa) si pentru ca prea multi prieteni au murit pentru aceasta bagheta vrajita!

Actiunea acestei ultime parti a povestii lui Harry Potter si a tovarasilor sai este extrem de bine inchegata si condusa magistral de intreaga echipa de productie, furnizand spectatorului, pas cu pas, explicatiile si motivatiile actiunilor principalilor eroi, subliniind sentimente si atitudini inalte precum „loialitatea, dragostea, prietenia şi înţelegerea” in contrast puternic cu „intoleranţa şi cu răul”. Si mai subliniaza faptul ca  fiecare om are o latura luminoasa si una intunecata, in fiecare coexista si binele si raul, important este ca mintea si sufletul fiecaruia sa invete si sa stie sa discearna drumul si conduita corecta in viata. Fapt pentru care observam, pe peronul 9 ¾ din Londra, dupa 19 ani, ca fiul lui Harry si al lui Ginny se numeste Albus Severus, in amintirea celor doi mari vrajitori care s-au sacrificat intru salvarea lui Potter si a universalitatii pe care o reprezinta acesta.

Eu cred ca o generatia actuala de adolescenti poate privi catre cele trei personaje principale ale lui Rowlings (implicit ale filmului) si catre prietenii si mentorii lor, ca spre modele de caracter si comportament in viata. Si poate nu numai adolescentii, dar si maturii au de invatat!

O echipa de productie care ne-a oferit o cinematografie de zile mari (Eduardo Serra), cu decoruri si machiaje elaborate pana la cel mai fin detaliu si iata ce Mapa de Presa ne spune ca:  „Aproximativ 170 de make-up artisti au fost angajaţi ca să machieze goblinii, operaţiune de aproximativ 4 ore pentru fiecare în parte”. In plus, mai aflam ca au fost  „60 de actori pentru rolurile goblinilor. …actori din toată Europa, aşa că a fost ca un fel de „ONU” al goblinilor”.

Iar in privinta maturilor utilizate de-a lungul filmului si in scenele confruntarilor finale, aflam ca: „De-a lungul filmărilor, măturile au evoluat constant, ceea ce le-a permis realizatorilor să creeze secvenţe de zbor tot mai complicate şi să le adapteze pentru actori, pe măsură ce aceştia creşteau. Richardson spune: În final, am creat mături cu un fel de şa, pusă pe un suport pivotant. Şaua era prinsă de cel care zbura cu mătura respectivă.  Chiar dacă băţul se răsucea în aer, actorul de pe mătură nu cădea. Apoi am pus suportul pe o bază cu şase axe de rotaţie. În acest fel, am creat o impresie de zbor fluid, care putea fi pe cât de eratic sau de lin ni-l doream noi. Oricum, mătura finală a necesitat o îmbunătăţire, deoarece secvenţa de salvare presupunea zbor în tandem. Pentru asta, a trebuit să construim cu totul altfel de harnaşament pentru mătură. Mătura era pusă pe o şină ca să se poată mişca foarte repede pe lângă o masă până la o rampă hidraulică, iar acolo se răsucea şi cădea exact când trebuia. Omul de pe mătură trebuia să-l ia de braţ pe cel de jos şi să-l urce pe mătură, în spatele său, ca în filmele cu cowboy. A fost dificil de realizat, dar cred că a ieşit minunat.”

Ce ne spun principalii protagonisti acum, la punctul final al seriei Harry Potter:

-„O parte din slujba noastră e să ne luăm rămas-bun,” spune Alan Rickman. „Vine o clipă când e bine să te desprinzi, altfel nu poţi merge mai departe. Cel mai bun lucru pe care îl poţi spune e că totul s-a terminat aşa cum trebuia.”

-Rupert Grint spune: „Experienţa Harry Potter a fost uimitoare, ceva ce nu voi uita niciodată. Sunt foarte mândru că am jucat în aceste filme.”

-„Cum să exprim în cuvinte tot ce a însemnat pentru mine ?” întreabă Emma Watson. „Nu pot s-o consider terminată, pentru că e o experienţă ce mă va însoţi mereu. Mă consider norocoasă că am putut participa la acest fenomen.”

-„Ştiu că nu voi putea vedea niciodată o secvenţă din aceste filme fără să fac conexiunea cu un loc sau cu un moment sau cu o persoană. Nici acum nu pot spune ce a însemnat pentru mine, dar pot să vă spun că a fost o perioadă formidabilă, o perioadă pe care nu o voi mai putea recrea vreodată,” spune Daniel Radcliffe.

Cred ca si pentru multi dintre noi a fost „o perioada formidabila”!!!

Sa asteptam o noua J.K. Rowlings! 🙂

Nota: 9/10

Articole similare

Lucio Dalla (4 martie 1943 – 1 martie 2012)

Delia Marc

Semnal TV filme: weekend 18 – 20 noiembrie 2011

Delia Marc

Zindagi Na Milegi Dobara (2011)

Andreea Andrusca

3 comments

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult