Filme Filme americane Recomandat

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2010)

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2010) – Harry Potter si talismanele mortii – Partea I
Regia: David Yates
Scenariul: Steve Kloves (script) J.K. Rowling (roman)
Distributia: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Billi Nighty, Alan Rickman, Ralph Finnes, Helena Bonham Carter, (Emil Hostina), Brendan Gleeson, Robbie Coltrane

Mai intati trebuie sa va spun ca de la primul si pana la ultimul volum si de la intaiul – si iata – acum, al saptele film – nu mi-a scapat nimic! 🙂

Da, este usor de ghicit, sunt fan Harry Potter – si drept sa spun, mai fan de fan al cartilor – care lasa  o minte imaginativa sa zburde  si sa-si doreasca sa faca parte cat de putin macar, din aceasta lume magica.

Trebuie sa recunosc ca a sasea serie, H.P. and the Half-Blood Prince din 2009 a fost putin dezamagitoare pentru mine, insa astazi vizionand partea I-a din cea de-a saptea productie, mi-am revenit 🙂  Mi-am revenit, pentru ca scenariul a reusit sa surprinda bogat momentele cheie ale povestii, iar regizorul impreuna cu distributia lui de exceptie, alaturi de maestrii imaginii, sunetului si ai efectelor speciale – au fost intr-o mana de zile mari. Parca intreaga experienta precedenta a realizatorilor s-a condensat intr-o viziune puternica dramatic, care a trecut cu usurinta ecranul spre sufletele si intelegerea spectatorilor.

Harry Potter

Si cu atat mai mult, cu cat povestea a reusit de data asta sa surprinda accente puternice de critica social/politica la nivelul omenirii, subliniind atat pericolul trecut, prezent si poate si viitor de intoleranta la amestecul sanguinitatii (trimitere la ororile nazismului), dezvoltand problema reformarii invatamantului in functie de schimbarea fortelor politice, prezentand problematica birocratica la nivelul „ministerelor” – respectiv evaluarea politieneasca a functionarilor (va suna cunoscut – nu-i asa? 🙂 ), in functie de aceeasi schimbare a fortelor politice la conducere, infatisand si tagma recuperatorilor, prezenti si astazi sub o forma sau alta – dar in special precocupati de readucerea banilor in buzunarul pagubitilor. Pe aceeasi linie, dar si cu accente de eroism si umor, se inscrie evolutia lui Dobby  elful-de-casa al lui Harry, care in frustul limbaj al scavilor negri eliberati declara: „Dobby nu are stapan, Dobby e liber!”, iar in momentul mortii sale declara – precum in western-urile spaghetti „un loc frumos unde sa fii cu prietenii”. Superb a fost surprinsa povestea-parabola a celor 3 frati calatori, care intalnindu-se in drumul lor cu Moartea, si-au prestabilit soarta, astfel incat doar unul dintre frati, prin inteligenta si modestie a reusit sa-si traiasca viata astfel incat la sfarsitul acesteia, a putut sa treaca hotarul ca egal cu moartea.

Dobby

De fapt intreaga poveste este o continua lupta/parabola cu moartea, pentru dreptul la viata alaturi de cei dragi, pentru aflarea mijloacelor prin care omul reuseste sa-si invinga slabiciunile, lasitatile, temerile, prin care reuseste sa vada lumina, sa priveasca dincolo de aparente, sa cunoasca adevarata fata a celor care il inconjoara, sa-si apere prietenii, familia si credintele, sa acorde si sa obtina iertarea.

Pentru sfarsitul povestii mai avem de asteptam o jumatate de an, timp suficient in care sa meditam la toate mesajele pline de umanitate propuse de J.K. Rowling si de realizatorii monumentalei serii de filme Harry Potter.

De apreciat ritmul in care se desfasoara actiunea, bogatia scenografica, alternand intre constructii arhitectonice magice in culoare si volume – Ministerul Magiei, Scoala Hogwarts, Casa Lovegood, Pestera lui Godric, Vizuina si intre scenele desfasurate in natura – apa, gheata, padure, tumuli stancosi, lanuri, nori furiosi acoperind cerul, vantul intetindu-se la apropierea pericolelor. Si toate supervizate de efectele speciale, decorurile si costumele care transforma aceasta lume – poate ireala – a magiei – intr-o realitate din care simtim ca facem si noi parte.

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1

Interpretii – tinerii vrajitori – s-au maturizat, paleta lor interpretativa s-a imbogatit substantial si nu se poate sa nu le apreciezi evolutia. Inca mai au stralucirea puritatii interioare pe figuri, ceea ce le da naturalete si convingere. Sunt curioasa sa vad transformarea lor in finalul celei de-a doua serii din filmul 7 – cand vor trebui sa poarte pe umeri povara a inca treisprezece ani. Dupa care, cu tristete, ne vom desparti de aceasta incantatoare, bine spusa, moralizatoare si plina de speranta poveste.

Cum spuneam, o distributie de zile mari, o pleiada de actori ai scenei si filmului englez, o piramida de caractere ridicata pe pilonii principali ai bazei, reprezentati de Radcliff, Watson si Grint. Un cuvant in plus pentru Alan Rickman, unul dintre actorii mei preferati pentru figura, interpretari si mai ales pentru vocea lui profunda si inconfundabila.

Dupa cum observati, nu am devoalat nimic din firul povestii, poate il stiti vag, poate il cunoasteti in amanuntime (asa cum a fost cazul meu), poate habar nu aveti…si am am ales sa procedez astfel pentru ca imi doresc sa aveti tragere de inima sa mergeti la cinema si sa vizionati HARRY POTER AND THE DEATHLY HALLOWS

Nota: 8.5/10

Articole similare

Şi lespezile vorbesc. Cimitirele Evreieşti din Bucovina

Delia Marc

În ciuda distanţei, chiar şi a morţii, dragostea se mişcă şi schimbă lucrurile: Soția pierdută, de Alyson Richman

Delia Marc

The Dilemma (2011): un film, doua pareri

Mihaela

9 comments

adina 27 noiembrie 2010 at 03:24

pe mine a inceput sa ma dezamageasca de pe la partea a patra (oare cum ar fi fost daca le-ar fi regizat cuaron pe toate, supraomenesc :D), dar tot ma duc sa-l vad, maine, de dragul fanatismului trecut :))

Reply
Jovi 29 noiembrie 2010 at 23:08

Primele parti din serie mi-au placut si mie mai mult, am citit chiar si cartile acum cativa ani.
Dar, asa cum spune Adina, abia astept sa il vad si eu, pacat (din punctul meu de vedere) ca este impartit in doua parti si trebuie sa asteptam mai mult de jumatate de an pentru a vedea sfarsitul…

Reply
Delia Marc 30 noiembrie 2010 at 17:14

Eu as zice ca e bine asa, pe din doua, pentru ca materialul e bogat, scenariul ar fi avut de suferit in logica, cursivitate si „magie”, lipsindu-l de anumite secvente/peripetii… si nu-i bai, fanii nu uita in 1/2 de an si asteapta cu emotie si nerabdare 🙂

Reply
Magda 1 decembrie 2010 at 20:38

@Jovi: Intr-un fel e normal sa asteptam atat, ma gandesc ca probabil fiind foarte densa cartea chiar nu ar fi reusit sa includa totul intr-un film. Bine, asta si faptul ca era foarte convenabil dpdv cash.

Reply
Jovi 1 decembrie 2010 at 20:42

Corect, ai surprins foarte bine…Financiar, a devenit de mult o afacere, probabil vom mai vedea seria cativa ani, se vor forta sa mai scoata continuari.
Sunt curios, de exemplu, daca Daniel Radcliffe va reusi vreun rol mare in cariera. Oare va avea soarta lui Macaulay Culkin?

Reply
Delia Marc 1 decembrie 2010 at 20:46

din caietul de presa: Radcliffe şi-a făcut debutul pe Broadway în 2008, în rolul lui Alan Strang din piesa lui Peter Shaffer intitulată Equus. Pentru performanţa sa, el a fost distins cu titlul de cel mai bun actor în rol principal la festivitatea anuală de premiere Annual Theatre Fan Choice Awards, organizată de Broadway World, precum şi cu premiul pentru cel mai bun actor în rol principal şi premiul pentru cea mai bună interpretare de debut la Broadway.Com Audience Awards. De asemenea, el a fost nominalizat la premiile Drama League şi Drama Desk. Radcliffe a interpretat pentru prima oară acest rol la Londra în 2007, obţinând critici de specialitate de excepţie. Dintre rolurile sale pe marele ecran mai amintim: filmul independent australian intitulat December Boys, rolul principal din filmul de televiziune My Boy Jack, despre moartea fiului lui Rudyard Kipling, În care i-a avut ca parteneri pe Kim Cattrall, Carey Mulligan şi David Haig şi recentul thriller independent intitulat The Woman in Black, în regia lui James Watkins.

În primăvara lui 2011, Radcliffe se va întoarce pe Broadway, în rolul principal din How to Succeed in Business Without Really Trying, primul musical din cariera sa. Regia şi coreografia spectacolului va fi realizată de Rob Ashford, laureat al Premiului Tony.

Reply
Delia Marc 1 decembrie 2010 at 20:48

RUPERT GRINT (Ron Weasley), colegul şi prietenul loial al lui Harry, a debutat pe marele ecran în 2001, în Harry Potter and the Philosopher’s Stone / Harry Potter şi Piatra filosofală şi va rămâne alături de acesta şi în Harry Potter şi Talismanele Morţii – Partea a 2-a Interpretarea sa a fost distinsă cu o nominalizare la premiul British Film Critics’ Circle pentru cel mai bun actor debutant şi un premiu Young Artist, pentru cel mai promiţător rol de debut.Au urmat rolurile din: Thunderpants, în regia lui Peter Hewitt, alături de Simon Callow, Stephen Fry şi Paul Giamatti, Harry Potter and the Chamber of Secrets / Harry Potter şi Camera Secretelor, . Harry Potter and the Prisoner of Azkaban / Harry Potter şi Prizonierul din Azkaban, Harry Potter and the Goblet of Fire / Harry Potter şi Pocalul de Foc, Driving Lessons în regia lui Jeremy Brock, alături de Julie Walters şi Laura Linney, Harry Potter and the Order of the Phoenix / Harry Potter şi Ordinul Phoenix, filmul independent britanic intitulat Cherrybomb, Harry Potter and the Half-Blood Prince / Harry Potter şi Prinţul semi-pur şi comedia Wild Target, inspirată din filmul franţuzesc din 1993 intitulat Cible émouvante, în regia lui Jonathan Lynn, în care îi are ca parteneri Emily Blunt şi Bill Nighy.

Reply
Delia Marc 1 decembrie 2010 at 20:48

Ea a putut văzută şi la BBC, alături de Victoria Wood, Richard Griffiths şi Emilia Fox, în filmul Ballet Shoes. În 2008, Watson şi-a împrumutat vocea personajului Prinţesei Pea din filmul de animaţie intitulat The Tale of Despereaux.

Reply
paul71 19 decembrie 2010 at 17:06

Vrei să ştii care sunt următoarele aventuri ale lui Harry Potter şi care sunt adunate sub urmatorul volum numit…Harry Potter şi Scoala Aurorilor.
Volumul nu este scris de J.K. Rowling, ci de cineva care a citit carţile ei toate şapte de peste 40 de ori(împreună),iar aceasta este viziunea sa asupra următoarelor aventuri.
http://harrypotterlascoalaaurorilor.blogspot.com/
Pentru fanii lui Harrry Potter!

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult