Griselda (Netflix, 2024)
Creatori: Carlo Bernard, Ingrid Escajeda, Doug Miro
Distribuția: Sofía Vergara, Alberto Guerra, Juliana Aidén Martinez
În ultima perioadă, prinsă tot mai multă cu job / casă / treburi diurne, am uitat să mai deschid Netflixul și, ce păcat, eram gata să ratez un serial excelent, care mi-a amintit de experiența „Narcos”. De această dată, aromele columbiene ale păcatului ne-o aduc în față pe Griselda, o adevărată psihopată, decisă să cucerească întreg Miami cu drogurile sale.
Miniseria de 6 episoade a fost concepută de 3 producători: Carlo Bernard, Ingrid Escajeda și Doug Miro. Istoria din spatele celor 6 episoade este cât se poate de reală, iar personajul central, Griselda, a existat cu adevărat. Griselda Blanco, cunoscută și sub numele de „Cocaine Godmother” sau „Văduva Neagră”, a fost o notorie baroneasă a drogurilor columbiană, care a jucat un rol semnificativ în cartelul Medellín, în anii 1970 și 1980. Născută pe 15 februarie 1943, în Cartagena, Columbia, Blanco a fost implicată în traficul de droguri încă de la o vârstă fragedă.
A devenit renumită pentru tactici nemiloase, inclusiv pentru comandarea a numeroase asasinate și orchestrarea unor operațiuni violente de trafic de droguri. Era cunoscută pentru implicarea sa în comerțul cu cocaină, iar organizația sa a jucat un rol crucial în contrabanda de cantități mari de cocaină în Statele Unite. În 1985, a fost arestată în Statele Unite și a fost acuzată de trafic cu droguri. Blanco a petrecut aproape două decenii în închisoare înainte de a fi eliberată și deportată în Columbia, în 2004. Cu toate acestea, trecutul ei criminal a ajuns la ea, iar Griselda Blanco a fost asasinată în Medellín, Columbia, pe 3 septembrie 2012, la vârsta de 69 de ani.
Serialul urmărește ascensiunea și decăderea sa criminală, cu tot ce înseamnă misoginismul acelor ani, nevoia sa de conexiune cu propria familie și felul în care aceasta încearcă să facă unele compromisuri cu propria sa conștiință. Sofia Vergara, în rolul Griseldei, a fost excelentă! Atât de vie, autentică, implicată… De la „Narcos” încoace n-am prea văzut personaje care să surprindă emoția acelor oameni. Știu că în presă s-au lansat anumite comparații cu filmul „Cocaine Godmother”, o autobiografie lansată în 2018, cu actrița Catherine Zeta-Jones în rolul principal, dar cred că Vergara reușește să nu o cosmetizeze pe Griselda, o arată anume așa: ranchiunoasă, la limita nebuniei, obsesivă, crudă.
Și acum vă propun să revenim la veșnica dezbatere: de ce avem nevoie de astfel de filme? Din perspectiva mea, astfel de producții cinematografice au un rol: să ne arate cât de efemer poate fi actul criminal. Să înțelegem că puterea, mândria, lăcomia, aceste păcate seculare, nu sunt altceva decât drumul deschis spre pierzanie, spre uitare, spre sărăcie.
Griselda a fost victima propriilor sale așteptări și un călău îmbrăcat în rochie. Agresivitatea sa, nevoia de bani, erau, din punctul meu de vedere, o tentativă de a se răzbuna pe lumea patriarhală în care trăia. Se spune că până și temutul Pablo Escobar îi știa de frică. Cum să nu se teamă de femeia care a zis că „Miami are prea multe nasuri albe și bogate care ar putea priza cocaina mea”?
Serialul va intra, cu siguranță, în topul celor mai bune miniserii din acest an, iar pe Vergara o voi urmări cu interes și în alte filme. Se pare că a reușit, cu succes, să părăsească nișa de comedii romantice.
Disponibil pe Netflix.
Nota: 8/10
(Sursă fotografii: Netflix.com, https://fandomwire.com/sofia-vergaras-real-life-crime-story-griselda-gets-sued-by-original-drug-lords-family-for-the-wildest-reason/)