Filme Filme americane

Copii fugiți de-acasă: Moonrise Kingdom (2012)

Moonrise Kingdom (2012) – Aventuri sub clar de lună
Regia: Wes Anderson
Distributia: Jared Gilman, Kara Hayward, Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray, Tilda Swinton, Frances McDormand, Harvey Keitel

Bine ați venit în universul lui Wes Anderson pentru ‘Moonrise Kingdom’, realizat în 2012, poate cel mai andersonian film al lui Anderson. Este o combinație îndrăzneață intre un film pentru și despre adolescenți și o fantezie suprarealistă, o poveste nostalgică americană care se petrece la mijlocul anilor ’60 cu copii și adolescenți feriți de tentațiile ecranelor calculatoarelor și ale telefoanelor, dar amenințați de alte primejdii din partea Serviciilor Sociale, o poveste de dragoste neobișnuită, delicată și cuceritoare. Anderson reușește în acest film mai bine decât în oricare altul să creeze un univers aparent naiv care încorporează însă problemele lumii reale. Distribuția include o galerie de vedete cât în două sau trei mari producții de la Hollywood, dar tocmai aceștia par a face eforturi pentru a ține pasul cu cei doi adolescenți debutanți care sunt distribuiți în rolurile principale. Greu de rezistat farmecului acestui film.

Copiii și adolescenții fugiți de acasă sau din instituții educaționale ostile au o tradiție îndelungată în cultura americană. Cei mai celebri sunt desigur Tom Sawyer și Huckleberry Finn, eroii cărților lui Mark Twain, ale căror aventuri se petrec în America dinainte de Războiul Civil. Povestea din ‘Moonrise Kingdom’ se petrece cu peste un secol mai târziu, în vara anului 1965, dar eroii filmului, Sam și Suzy, se confruntă și ei cu lipsa de înțelegere la o vârstă critică în familii aflate în criză (Suzy) sau în familia adoptiva după moartea părinților (Sam). Îi mai unește însă ceva, ceva foarte important – o dragoste timpurie, aproape interzisă, căci cei doi eroi au doar 12 ani.

Wes Anderson tratează această temă dificilă cu delicatețe, dar fără a o escamota. Îl ajută, desigur, interpretările celor doi actori debutanți – Jared Gilman și Kara Hayward – excelent aleși și bine îndrumați. Acțiunea se petrece pe o insulă imaginară aproape de coasta de nord-est a Statelor Unite. Suzy fuge de acasă, Sam dispare din tabăra de cercetași în care își petrece verile învățând temeinic tehnici de supraviețuire în natură, pe care are acum ocazia de a le aplica. În scurtă vreme vor avea pe urmele lor poliția, cercetașii, părinții, serviciul social și cam toată populația insulei. Una dintre furtunile secolului amenință și ea să lovească regiunea. Furtuna perfecta.

Bruce Willis (polițistul) și Edward Norton (instructorul taberei de cercetași) joacă cu evidentă plăcere. Frances McDormand și Bill Murray ar avea ocazia să dea ceva profunzime psihologică unui cuplu aflat în criză (părinții lui Suzy) dar nu prea reușesc. Tilda Swinton apare în rolul Serviciilor Sociale doar pentru câteva minute pe ecran, și a spune despre ea că realizează un rol memorabil este deja o banalitate, căci așa se întâmplă în fiecare film în care joacă. Estetica filmului este superbă, de la coloristica în galben și khaki dominante de la început spre cenușiul amenințător al furtunii, și cu decorurile amintindu-ne case de păpuși populate de personaje reale. Filmul tratează teme destul de serioase cum ar fi adolescentele dificile în familii cu traume sau tratamentele cu șocuri electrice în clinicile psihiatrice și stilul lui Anderson pe care l-aș numi fals-Disney funcționează excelent în cea mai mare parte a filmului permițându-i o abordare ‘soft’. Spre final doar, scenariul (scris de Anderson și de Roman Coppola) pare a cădea în pană de idei și filmul se și încheie ca un film al studiourilor Disney, încercând să mulțumească întreaga familie. Este prea târziu însă și prea minor pentru a șterge impresia puternică pe care o lasă acest film adolescenților de toate vârstele.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, Slashfilm.com)

Articole similare

Prin blogosfera cinefilă (17 – 23 iulie 2017)

Jovi Ene

Interviu Marta Petreu: ”Pentru romane mă gîndesc întotdeauna la persoane obişnuite, chiar umile”

Dan Romascanu

The Umbrella Academy, sezonul 2 – un experiment cu genialitatea

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult