Filme Filme europene

Cadavrul de pe plajă: Inspecteur Lavardin (1986)

Inspecteur Lavardin (1986)
Regia: Claude Chabrol
Distribuția: Jean Poiret, Jean-Claude Brialy, Bernadette Lafont

Cu ‘Inspecteur Lavardin’ (1986), Claude Chabrol pedala pe urmele succesului filmului ‘Cop au vin’ realizat cu un an înainte, readucând în centrul acțiunii același personaj care dă și titlul filmului. Pariul a fost câștigat, căci și al doilea film s-a bucurat de succes la public și nu este cu nimic mai prejos decât primul, cu excepția poate a lipsei surprizei datorate personajului foarte neconvenționalului inspector de poliție Jean Lavardin. Chabrol leagă însă acest film și cu începuturile carierei sale de regizor și scenarist, recrutând în distribuție doi dintre actorii care apăruseră în primul său film, ‘Le beau Serge’ din 1958 și în câteva dintre filmele care au urmat. Este vorba despre Jean-Claude Brialy și Bernadette Lafont, aici în roluri de frate și soră aparținând burgheziei provinciale, personajul colectiv preferat de Chabrol și totodată ținta satirelor sale sociale.

Atunci când Lavardin ajunge într-un orășel de pe malul oceanului pentru a ancheta o crimă sordidă (cadavrul unui bărbat înjunghiat descoperit complet gol pe o plaja), îl așteaptă o surpriză. Soția victimei este femeia care îi frânsese inima cu douăzeci de ani înainte, părăsindu-l fără nicio explicație. Proaspăta văduvă ar putea fi și o suspectă potențială, căci se afla la o a doua căsătorie, iar primul ei soț dispăruse și el în mod misterios, pe mare, împreună cu soția fratelui ei. Deja îl cunoaștem însă pe Lavardin, și știm că un asemenea conflict de interese personale nu-l oprește nici din anchetă și nici de a se bucura de ospitalitatea fostei iubite și proaspetei văduve, care locuiește într-o vilă somptuoasă împreună cu fratele ei și cu fiica adolescentă. Fiecare dintre locatarii vilei pare să ascundă un dulap plin de secrete. Treptat, Lavardin va descoperi că la fel stătuseră lucrurile cu victima, un scriitor celebru, autor de cărți care predicau morala catolică. Acesta dusese o viață dubla și dăduse multora dintre cei cu care se întâlnise motive să-l ucidă.

‘Inspecteur Lavardin’ este un ‘whodunit’. Lavardin are chiar și un asistent pe care îl numește Watson și care este polițistul local. Intriga polițienească este însă mai puțin obișnuită și din cauza personajului principal, dar mai ales din cauza deznodământului. Jean Poiret își reia rolul din filmul precedent, iar Bernadette Lafont rămâne discretă și misterioasă. Rolul cel mai interesant este jucat de Jean-Claude Brially, care-l interpreteazț pe fratele văduvei. În rolul fiicei adolescente apare Hermine Clair, actriță frumoasă și talentată, care a decis însă să nu continue cariera cinematografica (nu cunosc motivele), acesta fiindu-i singurul film din filmografie. ‘Inspecteur Lavardin’ rămâne însă în amintirea spectatorilor mai ales prin finalul cu totul special. Claude Chabrol este de multe ori comparat cu Hitchcock pentru judecățile morale asupra personajelor sale, pe care maestrul anglo-american le făcea totdeauna parcă în trecere și cu zâmbetul pe buze. Aici avem însă de-a face cu o interpretare foarte specială a expresiei ‘Justice was served’. Mă întreb ce ar fi spus Hitchcock și dacă ar fi îndrăznit să includă un asemenea deznodământ în scenariul vreunuia dintre filmele sale.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Scorsese, din nou, pe străzile din New York: Bringing Out the Dead (1999)

Dan Romascanu

Zerkalo (1974)

Jovi Ene

Ministerul terorii: „KGB – Adevărata istorie a serviciilor secrete sovietice”, de Bernard Lecomte

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult