Filme Filme europene

Brigitte Bardot investighează: Voulez-vous danser avec moi? (1959)

Voulez-vous danser avec moi? (1959)
Regia: Michel Boisrond
Distribuția: Brigitte Bardot, Henri Vidal, Dawn Addams, Serge Gainsbourg

Pe la mijlocul anilor ’50 regizorul Michel Boisrond își asigurase deja un nume în istoria cinematografiei franceze, fiind printre primii care i-a distribuit în roluri principale pe Brigitte Bardot și ceva mai târziu pe Alain Delon. Colaborarea cu Brigitte Bardot avea să continue și printre filmele cele mai de succes la public a fost ‘Voulez vous danser avec moi?’ (‘Come Dance with Me!’ în distribuirea engleză), a cărui premieră a avut loc în ultima săptămână a anilor ’50. Frumusețea exuberantă și farmecul ingenuu al vedetei franceze fascinează și astăzi, la 65 de ani de la realizarea filmului. Totuși, cred că ar fi nedrept să afirmăm că este singura calitate a acestei producții. În timp ce colegii săi de generație din Noul Val aruncau în aer convențiile cinematografice – inclusiv narațiunea cursivă -, cu experimente uneori derutante, Boisrond făcea filme care să distreze marele public. Și totuși, ‘Voulez vous danser avec moi?’ nu era deloc străin de ceea ce se petrecea în studiourile vecine.

Acțiunea începe ca o comedie romantică. Virginie se îndrăgostește la prima vedere de dentistul Hervé, atunci când ajunge la el pentru a-l trata pe tatăl ei, un industriaș bogat. Următoarea scenă este cununia și cea de după ea o ceartă zdravănă în urma căreia Virginie părăsește apartamentul tinerilor, căsătoriți de nu multă vreme. Abătut, dentistul își îneacă amarul într-un bar, unde întâlnește o frumoasă profesoară de dans, care-l invită la un ultim pahar în apartamentul ei. Acestea sunt primele cinci minute din film și începutul complicațiilor care includ lecții de dans, șantaj și o crimă în care Hervé devine primul suspect. Virginie, devenită anchetatoare amatoare, este gata să înfrunte orice pericol pentru a dovedi nevinovăția soțului ei. Daca vreți să vedeți o comedie în care o blondă cuceritoare anchetează o crimă în lumea școlilor de dans, a cluburilor de noapte, a polițiștilor și a escrocilor, acesta este filmul pe care-l căutați.

Brigitte Bardot este formidabilă. Magnetismul ei a supraviețuit intact trecerii timpului, și în acest film ea demonstrează și că știa să danseze, și că avea temperament și talent de comediană. Filmul a fost produs în 1959 și nu pot să nu bănuiesc influența lui ‘Some Like It Hot’, care avusese premiera în martie, film dominat și el de o blondă căreia nu poate nimeni să-i reziste și în care tema gay este abordată cu empatie și umor, ceea ce era o noutate pentru studiouri și un șoc pentru mulți dintre spectatori. Filmările în clubul de noapte sunt poate influențate tot de cinematografia americană care i-a fascinat și pe regizorii Noului Val, dar numerele muzicale în travesti sunt, cred, o premieră în filmul francez. Mi-a plăcut mai puțin Henri Vidal, partenerul lui Brigitte Bardot din acest film, dar în schimb m-am delectat cu micul rol al lui Serge Gainsbourg. ‘Voulez-vous danser avec moi?’ rămâne până astăzi un film de divertisment care merită o vizionare.

Nota: 6/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Vikingi cu sentimente și preoți cu bâte: Northmen – A Viking Saga (2014)

Ionut Banuta

Coșmarul unei nopți de vară: L’appartement (1996)

Jovi Ene

Giant (1956): Saptamana Elizabeth Taylor

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult