Filme Filme europene

Another Round (2020). Un film despre nefericire și iluzii

Another Round (2020) – Încă un rând
Regia: Thomas Vinterberg
Distribuția: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang

Viciile – iată un subiect exploatat la maximum în artă. Fie că ne amintim despre nimfomana lui Lars Von Trier, fie de Lolita lui Nabokov, toate aceste personaje au în comun o trăsătură: infailibila dorință de a trăi păcatul. Dar ce ne facem cu viciile recurente, atât de frecvente în lumea modernă? Evident, cel mai ușor este să le punem la zid, să le trasăm o linie moralizatoare și să ne facem că au devenit invizibile. Dar… Există o altă soluție. Regizorul Thomas Vinterberg a găsit-o și folosit-o cu succes în pelicula sa „Another Round” (în daneză „Druk”),și anume: personificarea viciului.

Ce ar fi dacă viața anostă ar putea fi ușor transformată într-una de vis cu doar 0.5 g/l de alcool? Patru prieteni buni, profesori într-un liceu de top din Copenhaga, epuizați de greutățile vicisitudinilor vieții, decid să încerce o teorie științifică, cu ajutorul căreia, consumând zilnic o cantitate mică de alcool, vor putea fortifica atât raporturile de muncă, cât și relații conjugale. Toate bune și frumoase, dar e lucru știut că glumele cu un șarpe verde nu vor duce la bine dacă nu știți când să vă opriți. Cei patru pedagogi transformă experimentul într-o constantă goană după acea mirifică stare de bine. Ei traversează fulminant stări de abnegație, euforie, neputință și plăcere, transformând exercițiul într-un fel de repetiție a fericirii.

Fiecare dintre aceștia vine cu un background. Martin (profesor de istorie, jucat impecabil de Mads Dittmann Mikkelsen, renumit pentru rolul principal din serialul „Hanibal”) este un tip plictisit de viață, tras complet în mrejele unei crize acute a vârstei de mijloc. Tommy (jucat de Thomas Bo Larsen) este un profesor de educație fizică, pe care rutina și singurătatea îl măcină încet). Nicolaj, interpretat de carismaticul Magnus Millang, este un tată cu mulți copii, o soție obosită și o profesie în care încă nu se simte virtuos: e profesorul de muzică. Și încheie lista profesorul de psihologie Peter (în interpretarea lui Lars Ranthe), un om care zi de zi își acceptă solitudinea.

Pelicula, pe bună dreptate intitulată de critici drept o alcodramă, este simplă, având la bază un subiect vechi și bătătorit (criza vârstei mijlocii la bărbații), iar maniera în care regizorul o exploatează este remarcabilă, deoarece personajele sunt creionate atent și sunt plasate într-o zonă limitrofă dintre bine și rău, pentru că anume asta este dilema telespectatorului care va urmări filmul. Sunt sau nu personajele culpabile? Avem sau nu dreptul moral de a-i cataloga drept ratați sau nu ne rămâne altceva decât să îi compătimim? Regizorul lasă la latitudinea noastră această încărcătură morală.

Apropo, țin să vă menționez că partea inițială a peliculei ar putea să pară ușor lentă, dar din moment ce demarează experimentul celor patru, atmosfera pulsează  în cele mai bune tradiții ale cinematografiei de gen. Astfel, regizorul ne lasă să fim martorii unei istorii care se stratifică, devine tot mai vie, pulsează, demonstrându-ne cât de relative sunt lucrurile și cum destinul poate juca feste grotești. Chiar dacă finalul a fost ușor previzibil, filmul nu a avut de suferit. Dimpotrivă, acesta a rămas o plăcere estetică, fiind un amestec de montaj excelent, joc artistic impecabil și o istorie bine gândită. „Another round” este un film despre nefericire și iluzii, înecate în alcool de cea mai bună calitate și într-o prietenie ciudat de apropiată.

”Another Round” va avea un număr limitat de proiecții în avanpremieră în România începând cu 5 martie, fiind distribuit de Bad Unicorn.

Nota: 9/10

(Sursă fotografii: polygon.com, thefuncarpet.com, polygon)

Articole similare

Acest film n-ar fi putut fi făcut astăzi: L’homme qui aimait les femmes (1977)

Dan Romascanu

Monsters University (2013)

Mihaela

”Păsări Călătoare” – un film despre începutul traficului de droguri din Columbia, în cinematografele din România

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult