A Serious Man (2009)
Regia: Joel Coen, Ethan Coen
Actori: Michael Stuhlbarg, Richard Kind, Fred Melamed
Ca de obicei, fratii Coen ma uimesc si ma contrariaza. Plecasem la drum cu aparenta unei drame despre viata si am ajuns la sfasit la concluzia ca a fost doar o comedie amara despre obisnuintele umane, despre felul in care ne construim viata pana la un moment dat pentru ca apoi sa cadem in monotonie si in ignoranta, lucruri care se pot intoarce la un moment dat impotriva noastra si constructiei pe care am realizat-o. Si la sfarsit nu ne ramane decat sa radem de propria prostie.
Un om construit dupa tiparele de mai sus este Larry Gopnik, un evreu care locuieste undeva in Statele Unite si care are o viata, se zice, implinita: casatorit, are doi copii nazdravani si mereu in conflict, o casa, o masina, vecini care il ajuta, este profesor de fizica si matematica la un liceu. Totul curge in monotonie spre firescul sfarsit, fara fericiri extraordinare, ci doar cu bucuria de a trai cumsecade intr-o lume linistita.
Exista insa un moment cand totul se schimba: sotia il anunta despre un viitor divort, ea apropiindu-se de alt barbat, unul dintre elevii sai ii lasa un plic plin cu bani in schimbul unei note de trecere, fapt ce contravine principiilor sale, fiind apoi amenintat cu un proces de calomnie de tatal elevului, are un accident de masina si se trezeste cu datorii insemnate, dar produse fara stirea lui. Viata il provoaca astfel sa isi reorganizeze intreaga maniera de a trai, intreaga perceptie asupra ei trebuie sa si-o schimbe, fiecare mic amanunt poate provoca esecul.
Asa ca eroul nostru ia calea rabinilor din imprejurimi care ii pot da sfaturi nepieritoare. Si aici intervine acelasi iz de comedie, pe care il intalnim pe tot parcursul filmului: pe primul rabin, care este inca prea tanar, il priveste cu amuzament si neincredere. Si are si dreptate, de vreme ce acesta ii aseamana viata cu o parcare de masini. Al doilea rabin ii ofera o pilda interesanta, dar caruia ii desluseste cu greu intelesul, in vreme ce adevaratul rabin, cel care detine adevarata intelepciune, nu poate fi gasit, fiind prea ocupat sa…gandeasca. Asta nu inseamna ca fiecare dintre ei nu se va face inteles, daca o doresti cu adevarat.
Este si un film care poate fi inteles mai bine daca plecam de la perspectiva religiei iudaice. Fiecare moment din film se cupleaza cu un moment religios cu care se imbina perfect: divortul ritualic, apropierea unui Bar Mitzvah, influentele rabinice asupra vietii de zi cu zi a evreului de rand sau a celui religios, in particular. Poate si din acest punct de vedere, este un film care nu mi-a provocat fiori, nu mi-a adus indeajuns de multe emotii, nu m-a lasat neaparat in fata unor mari intrebari, ci doar unei intelegeri a unui mesaj: monotonia vietii nu este vesnica.
1 comment