Carti Eseuri

„Urs, leu sau lup. Cronotipul personal și felul în care somnul îți influențează viața” – o carte care ar putea să-ți readucă plăcerea somnului

„Urs, Leu sau Lup: cronotipul personal şi felul în care somnul îţi influenţează viaţa”, de Olivia Arezzolo
Editura Paralela 45, Piteşti, 2022
Traducere din limba engleză de Ralu Conţiu

Insomnia este o problemă de somn ce afectează milioane de oameni la nivel global. Această afecțiune, mult mai complexă decât simpla lipsă de somn, are repercusiuni profunde asupra sănătății fizice și mentale, afectând productivitatea și calitatea generală a vieții. Înțelegerea cauzelor, impactului și soluțiilor disponibile pentru insomnie este crucială pentru abordarea eficientă a acestei condiții.

Cauzele insomniei sunt variate, incluzând factori precum stresul, anxietatea, schimbările de mediu sau rutină, consumul de stimulente (cafeina, alcoolul), afecțiuni medicale (de exemplu, probleme ale tiroidei, apnee de somn), precum și anumite medicamente. Stilul de viață modern, caracterizat de expunerea excesivă la ecrane și un program neregulat de somn, contribuie și el la această problemă. 

Impactul insomniei depășește oboseala zilnică sau somnolență, afectând capacitatea de concentrare și performanța în activitățile cotidiene. Pe termen lung, insomnia poate duce la probleme serioase de sănătate, cum ar fi obezitatea, boli de inimă, hipertensiunea, diabetul și tulburările de sănătate mintală. Mai mult, calitatea interacțiunilor sociale și personale poate fi grav afectată.

Abordarea insomniei necesită o înțelegere complexă a cauzelor sale și poate include tratamente medicale, terapii comportamentale precum terapia cognitiv-comportamentală pentru insomnie (CBT-I) și schimbări ale stilului de viață. CBT-I este eficientă în modificarea gândurilor și comportamentelor care agravează insomnia, fără a recurge neapărat la medicamente. Schimbările recomandate de stil de viață includ stabilirea unei rutine regulate de somn, limitarea expunerii la ecrane și promovarea unui mediu propice somnului.

Cartea „Urs, leu sau lup. Cronotipul personal și felul în care somnul îți influențează viața. Secretul pentru un somn zdravăn în fiecare noapte”, de Olivia Arezzolo, tradusă la Editura Paralela 45, încearcă să ofere câteva răspunsuri pertinente cu privire la problemele de somnologie, prin prisma așa numitelor cronotipuri. 

Cronotipurile de somn, cunoscute și sub denumirea de tipologii circadiene, sunt o modalitate de a clasifica modelele individuale de somn și de activitate în funcție de ritmurile circadiene naturale ale corpului. Aceste tipologii sunt ilustrate în carte prin trei animale: lup, urs și leu, fiecare reprezentând diferite caracteristici ale ritmului circadian:

Urs

Ursul este cel mai comun cronotip și reprezintă persoanele cu un ciclu de somn și de trezire care urmează în mare parte lumina soarelui. Persoanele de tip „urs” se trezesc relativ ușor dimineața, sunt productive în primele ore ale zilei și încep să se simtă obosite odată cu apusul soarelui. Ele au nevoie, în medie, de 7-8 ore de somn pe noapte și sunt cel mai active și energice în timpul orelor de lumină naturală.

Leu

Cronotipurile „leu” sunt persoane matinale care au tendința de a se trezi devreme, chiar și fără alarmă, și sunt extrem de productive în primele ore ale zilei. Leii pot avea dificultăți în a rămâne treji sau energici spre seară și adesea preferă să meargă la culcare mai devreme. Acest tip de cronotip beneficiază maxim de diminețile lor, realizând majoritatea sarcinilor importante înainte de prânz.

Lup

Persoanele cu cronotipul „lup” sunt nocturne și au tendința de a avea dificultăți în a se trezi devreme dimineața. Sunt mai energice și mai productive în a doua parte a zilei și seara. Lupii se pot simți adesea somnoroși sau lipsiți de energie în primele ore ale dimineții și au vârfuri de productivitate în orele de după-amiază târziu și seară. Este posibil ca ei să preferă să meargă la culcare târziu și să aibă o perioadă de creativitate sau de concentrare intensă noaptea.

Aceste cronotipuri nu sunt doar simple preferințe, ci sunt influențate de ritmurile circadiene și de genetica fiecărei persoane. Înțelegerea propriului cronotip poate ajuta la optimizarea rutinelor zilnice și a programelor de somn pentru a îmbunătăți starea de bine generală și productivitatea.

Olivia Arezzolo ne oferă câteva soluții pertinente (pe unele deja le-am probat) care ne-ar permite să ne odihnim mai bine și mai eficient, înlăturând repercusiunile insomniei. Eu am această problemă de peste 4 ani și voi încerca să urmez recomandările autoarei, mai ales pentru că sunt la îndemâna oricui.

Puteți cumpăra cartea: Editura Paralela 45.

Articole similare

I.L. Caragiale și caligrafia plăcerii. Despre eul din scrisori, de Dan C. Mihăilescu

Jovi Ene

Fridolin și aventurile unui teckel fără astâmpăr

Corina Moisei-Dabija

Avem sau nu nevoie de salvare? „De ce ne plac supereroii?”, de Nicu Gavriluță

Corina Moisei-Dabija

1 comment

bmj 15 aprilie 2024 at 10:04

Cartea abordeaza fiecare tip de cronotip in detaliu si ofera sfaturi personalizate pentru a-ti imbunatati somnul si calitatea vietii. De asemenea, evidentiaza importanta intelegerii si acceptarii propriului ritm circadian si adaptarea rutinei personale in consecinta. Recomand cu caldura aceasta carte tuturor celor care se confrunta cu probleme de somn si doresc sa isi imbunatateasca calitatea vietii prin abordarea holistica a somnului. Multumim Editurii Paralela 45 pentru aceasta traducere valoroasa a unei carti atat de importante si relevante in societatea moderna.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult