Carti Carti pentru copii

Șuetă stelară în luneză: Lunus Plinus și Andrei în Țara lui Faci ce Vrei

”Lunus Plinus și Andrei în Țara lui Faci ce Vrei”, de Andreea Micu și Alina Maria Mărgulescu
Editura Baroque Books & Arts, 2017

Atunci când faci ce vrei poți călători în propria poveste. Se poate, există așa ceva? Andreea Micu și Alina Maria Mărgulescu ne dovedesc că da. Alături de simpaticii locuitori din Ţara lui Faci ce Vrei, regatul unde orice îţi doreşti pe loc poţi să împlineşti, cele două autoare care semnează volumul apărut la Editura Baroque Books & Arts ilustrează o lume de poveste inedită, în zece capitole și un Dicționar de Luneză. Şi mai grozav este să îl priveşti pe EL. Cum, pe cine? Pe Lunus Plinus, unicul, magicul, straşnicul rege al tuturor Lunilor Plini. Dar când Soarele le trimite Lunilor Plini o scrisoare, ameninţând că va pleca într-o galaxie îndepărtată, Ţara lui Faci ce Vrei se află dintr-odată într-un mare pericol. Iar când însuşi Lunus Plinus îţi cere să îl ajuţi să salveze de la pieire Ţara lui Faci ce Vrei, nu ai altceva de făcut decât să îi urmezi chemarea, ne spun Andreea și Alina.

Născută la București, Andreea și-a petrecut copilăria la bunici, la Târgu-Jiu, și a fost dintotdeauna în căutarea poveștilor. De profesie avocat, în loc de cafea, își găsește energia în cărți în fiecare dimineață, alături de fii săi, Andrei și Alexandru, bucuria din ochii copiilor fiind forța care o propulsează pe orbita orașului zilnic.

Alina vine din Sfântu-Gheorghe, iar moda și desenul sunt pentru ea marile pasiuni ale vieții. Acestea i-au îndrumat pașii către Facultatea de Teologie, secția Pictură Murală și Facultatea de Arte Decorative și Design. Pentru Alina este volumul primul proiect pentru copii, iar inspirația sa provine, fără doar și poate, de la băieții săi, Vladimir și Alexandru. Lunus Plinus și Andrei în Țara lui faci ce Vrei este volumul de debut al Alinei, primul din seria Lunus Plinus și Andrei.

Andrei, un pământean isteţ, ia câteva obiecte de pe Pământ, care i-ar putea fi de folos în misiunea salvatoare de proporții. Iar tot ce trebuie să faci tu, dragă cititorule, este să readuci Soarele în Ţara lui Faci ce Vrei şi să îi salvezi pe Lunii Plini, alături de Lunus Plinus şi Andrei în Ţara lui Faci ce Vrei! Există însă o condiție. Trebuie să fii tu însuţi! Doar așa vei vedea că şi tu poţi călători în propria ta poveste.

Începutul este legat de un telescop:

”Andrei își privește cu grijă telescopul. E ca un uriaș, pregătit să înfrunte luminile orbitoare ale miilor de galaxii aflate în Univers. Căci ai nevoie de un ochi bun ca să vezi toate minunățiile cerului, nu-i așa? Bunăoară, să verifici dacă stele mai sunt la locul lor. Uite-o, de exmplu, pe VITEAZA în stânga, cea care își schimbă mereu poziția stelară […] Sau DISTRATA, biata de ea, căci uneori uită să lumineze chiar și noaptea.”

Privită prin telescop, lumea Lunilor Plini este mai mereu agitată, plină de sclipici și râsete. Cred că e cam tot ce și-ar putea dori un copil. Ca și Andrei, își ține pentru o clipă răsuflarea și decide pe dată să ia cu asalt lumea cea nouă, căci tare multe mai sunt de explorat. După un studiu mai atent, ar putea observa că pacea lunară este greu de tulburat. Nebunaticii stau răsfățați în frișcă, pluș și sunt înconjurați de cântece, iar regele cel mare, Lunus Plinus, își privește blând supușii. În mijlocul acestui decor de basm apare Andrei, care nu prea știe la început decât câteva cuvinte în luneză, urmând să aprofundeze pe parcurs.

Află că Lunii Plini își iubesc regele, sunt liberi și fericiți și fac în fiecare zi doar ce poftesc, dar și că din orice carte, orice poate vedea ca într-un mare telescop, ceea ce e chiar o descoperire de zile mari. Pare imposibil și Andrei trebuie să reflecteze puțin la spusele regelui. Chiar așa să fie?! Dar iată că nu-i timp pentru așa ceva, Soarele cel mare a trimis veste că dezordinea din lumea lui Lunus Plinus a devenit de nesuportat, parcă locuiesc doar zmei, e mereu gălăgie și ordine deloc, și că s-a retras într-o galaxie liniștită.

Dacă nu se iau măsuri serioase, Soarele e decis să nu se mai întoarcă, ceea ce nu-i deloc încântător. Așa că ia-ți ideile la spinare și hai să ne punem pe treabă, e nevoie de soluții! Așa începe Călătoria, care, așa cum îi stă bine oricărei povești, presărate cu poezie și desene care mai de care mai frumoase și colorate, are și aventuri pe măsură și personaje cum sigur nu ai mai întîlnit în ultima vreme. De la Oglinda care reflectă cel mai Plin Lun din Țară, la Bujorul Ciufulit, la Domnul Ger și Naiul care poate aduce căldura prin intermediul sunetelor.

” – Muzică? Ce sunete care gâdilă urechea” exclamă Lunus Plinus plin de admirație.

– Da, exact la asta mă gândesc și eu. Poate vom reuși să îl gâdilăm pe Soare cu muzica asta. Însă trebuie să fim grijulii când îi cântăm Soarelui, ca nu cumva să se sperie. Tonul să facă muzică??? Dar cum vine asta? E nevoie de o muzică lină, fină, senină… Avem noi o vorbă pe Pământ: tonul face muzica!” (pg. 42)

În scenariu își face loc și Domnul Usturoi, viteaz nevoie mare, care în loc să pună pe fugă Soarele din galaxia îndepărtată către Lunii Plini, l-a vrăjit cu mirosul său, iar ronțăitul cățeilor a devenit gustarea preferată.

”Lunii Plini privesc cu haz
Ustutoriul cel viteaz.
Cât s-a mai umflat în pene
Și plutește plin de lene!

Lunii mușcă din căței,
Vai! Sunt iuți ca un ardei!
Ce căței de usturoi,
Ei alungă și strigoi!

Ei speră că mândrul Soare
Va fugi de-acea duhoare!
Ca de un meteorit
Sau de un ciclon trăsnit.

Dar ce surpriză, ce eroare…
Ustutoiu-i place tare!
Izul dulce îl atrage,
De la treabă îl distrage.

Iată Soarele cum vrea
Să mai guste și să stea
Ronțăind cățeii iuți,
Care i se par plăcuți!” (pg. 49)

De la jocul cuvintelor, căci fiecare vorbește pe limba sa și uneori înțelegerea e dificilă, la lucrul în echipă, prietenia și plăcerea de veni cu idei noi pentru fiecare dificultate întâmpinată, povestea lui Andrei în Țara lui Faci Ce Vrei e plină de zâmbete și culoare, de personaje ingenios create, mistere de rezolvat și multă, multă poezie. La fiecare capitol te așteaptă o aventură nouă, care dincolo de umor vine cu probleme serioase, ce nu suportă amânare. Totul se desfășoară într-un ritm rapid, pentru că răbdarea e încercare grea pentru cei mici, așa că nu prea e locul ei aici. Dar refuzul nu e o opțiune, indiferent ce obstacole există. Și acolo unde totul pare că dă greș, apelăm la ultima redută, simțurile, adică cele prin intermediul cărora deschidem o nouă poartă a cunoașterii. Și unul este mai de preț decât toate celelalte la un loc. Care este este acela veți afla citind pe îndelete aventurile lui Andrei în Țara lui Faci Ce Vrei. Dar atenție:

”Trebuie să fii grijuliu atunci când te gândești la ceea ce îți dorești!” (pg. 61)

Puteți cumpăra cartea: Editura Baroque Books & Arts/Cărturești.ro/Elefant.ro.

Articole similare

Cât de important este cititul pentru copii? [infografic]

Jovi Ene

Pentru o eudaimonia contemporană: „Despre viața bună și cum s-o traim”, de Robert Waldinger, Marc Schulz

Carmen Florea

Cărți pentru copii: Jurnalul meu trăsnit

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult