Micawber scrie pe blogul sau despre o carte pe care nu am mai ajuns să o citesc, ”Radiografia unei zile de mai”, de Cristian Meleșteu. Recenzia sa s-ar putea sa ma faca sa caut cartea si sa imi fac timp pentru ea: ”Trăgând linie, Radiografia unei zile de mai nu-i o carte rea. Cristian Meleşteu struneşte destul de bine bidiviii prozei şi seamănă bine cu acei povestitori de bancuri cărora nu li se clinteşte un muşchi al feţei în timp ce-şi relatează textele. E o performanţă greu de susţinut pe spaţii mari, aşa că nu-i vom lua în nume de rău autorului câteva momente în care muza îi mai aţipeşte.”
Constantin Pistea scrie despre cel mai recent roman al lui Dan Stanca, ”Boala si visul”, aparut in 2013 la Editura Tracus Arte. Daca romanul anterior, ”Craii si mortii”, finalist la Premiul Literar Augustin Fratila, mi-a lasat o impresie amestecata, nu extraordinara in orice caz, Costi ne ofera urmatoarea concluzie: ”Cred că “Boala şi visul” e peste “Craii şi morţii”, cu care Dan Stanca a fost finalist al Premiului “Augustin Frăţilă”, romanul anului 2012. Şi mai cred că n-ar face rău dacă ar încerca un roman realist sută la sută. Însă ştiu că nu poate, pentru că nu este construit aşa.”
”Piazza Bucarest este o carte complicată, foarte complicată, mai ales dacă o citești și ești român.” Așa începe recenzia Oanei Dușmănescu pe Bookmag.eu despre cartea lui Jens Christian Grondahl, aparuta recent la Polirom. Iată și concluzia: ”Piazza Bucarest are un aer greu de respirat. Cu toate acestea, merită efortul. Nu, nu vă promit că o să citiți lesne această carte. Uneori poate o s-o aruncați de perete. Acesta însă mecanismul care vă va face s-o lecturați pâna la ultima pagină.”
În final, vă las în compania unei prezentari cu adevarat profesioniste (stiu ce spun!) despre cartea lui Novak Djokovic, ”Dieta câștigătoare”, aparuta de curand la Editura Publica si despre care voi scrie si eu in urmatoarele zile. Blogul meu preferat in ultimul an, Treizecizero.ro: ”Cartea „Dieta câştigătoare” detaliază cam tot ce e nevoie să ştii despre dieta fără gluten şi lactate. Combină informaţiile ştiinţifice despre alimente şi nutriţie cu reţete şi un program de mese pentru 7 zile. Djokovic povesteşte în amănunt în ce constă pentru el o zi obişnuită, de când se ridică din pat până când adoarme: ce mănâncă şi ce bea în afara terenului şi pe teren, cum şi cât se antrenează, ce tipuri de exerciţii face la antrenament, ce tehnici mentale foloseşte pentru a-şi calma mintea (apropo, dacă vă interesează, Novak ţine un jurnal). Toate acestea sunt combinate cu pasaje în care Djokovic rememorează anii de război din Serbia, perioadă care, fără îndoială, a avut asupra lui un impact emoţional uriaş şi probabil i-a modelat mentalitatea, întâlnirea cu Jelena Gencic şi influenţa sa, amintirea câştigării finalei de la Wimbledon din 2011 şi o analiză foarte interesantă a lui Nadal şi a meciului.”
Recenzii cărţi pe Filme-carti.ro în această săptămână:
-”Adevărul despre cazul Harry Quebert”, de Joel Dicker
–”Recits de Kolima”, de Varlam Chalamov (III)
–”Pe drumul hârtiei”, de Erik Orsenna