„Cetatea cucului din nori”, de Anthony Doerr
Editura Humanitas Fiction, Colecția Raftul Denisei, București, 2022
Traducere: Iulia Gorzo
Anthony Doerr este un autor care a demonstrat deja ingeniozitate creativă și originalitate din plin, odată cu publicarea romanului Toată lumina pe care nu o putem vedea, care a surprins plăcut cititorii, câștigând și premiul Pulitzer în anul 2015. La fel ca acesta, Cetatea cucului din nori prezintă tot o structură neliniară, alternând firele narative și perspectivele personajelor. Din punctul meu de vedere, însă, cu acest nou roman, Doerr încearcă să se autodepășească, tinzând către o și mai mare complexitate prin alternarea poveștilor a șase personaje: Anna, Omeir, Zeno, Seymour, Konstance și Sibil.
Fiecare fir narativ ar putea fi, însă, un roman separat, sau cel puțin aceasta este impresia inițială pe care o avem ca cititori. Pe parcurs, așa cum ne-am aștepta, elementele similare ce aduc împreună poveștile personajelor din romanul lui Doerr devin tot mai vizibile, iar în final structura are, din punctul meu de vedere, perfect sens. Astfel, ne sunt prezentați Anna și Omeir, aflați de o parte și de alta a zidurilor cetății din Constantinopol în secolul al-XV-lea, cu aproximativ un secol jumătate mai târziu, îi întâlnim pe Zeno și Seymour, apoi, la încă niște generații distanță, în viitor, pe Konstance și Sibil. Numele personajelor nu sunt, desigur, întâmplătoare, fiind observabilă, spre exemplu, asocierea dintre numele Konstance și orașul Constantinopol, dar și originile numelui Sibil în mitologia greacă, unde acest personaj avea capacitatea de a prezice viitorul.
Toate aceste elemente dovedesc că Doerr a scris acest roman nu doar pentru a prezenta cititorilor o serie de povestiri, ci pentru a își manifesta în cel mai profund mod pasiunea pentru istorie și literatură. Din acest motiv experiența cititorului cu acest roman poate fi comparată cu o păpușă Matrioșka, care continuă, pe tot parcursul romanului, să dezvăluie noi surprize și să îndemne pasionatul de lectură să facă tot mai multe conexiuni livrești.
Fiind interconectate prin intermediul unui vechi manuscris, poveștile celor șase personaje au ca element comun călătoria ce se leagă de laitmotivul salvării, central romanului. Fie că este vorba despre dorința Annei să aibă grijă de sora sa bolnavă sau de încercările lui Seymour de a salva planeta, se poate observa cum personajele își leagă existența de acest țel, pe care însă nu îl pot îndeplini în întregime, după cum și-ar fi dorit, din cauza faptului că umanitatea lasă loc de imperfecțiuni și neputințe.
Făcând puternice referințe la ecologie, protejarea ecosistemului și consecințele nepăsării, romanul Cetatea cucului din nori de Anthony Doerr pare, în final, că optează pentru salvarea sentimentului umanului, a conștiinței de sine în conexiune cu tot ce ne înconjoară. La fel ca protagoniștii săi, și oamenii ce realizează lectura acestui roman pot descoperi că sunt legați unii de alții în moduri neașteptate, rezultatul putând fi și o conștientizare a nevoii de solidaritate în ziua de azi.
Puteți cumpăra cartea: Editura Humanitas Fiction/Libris.ro/Cartepedia.ro.
(Sursă fotografii: https://carturesti.ro/carte/cetatea-cucului-din-nori-1981679449, https://www.babelio.com/auteur/Anthony-Doerr/28741)