Carti Carti pentru copii

Dick King-Smith și lumea (ne)cuvântătoarelor

”Ariciul confuz”, de Dick King-Smith

Editura Nemi, București, 2018
Ilustrații de Ann Kronheimer
Traducere din limba engleză de Cristina Nan

Despre una dintre cărțile lui Dick King-Smith, am mai scris aici, atunci când am vorbit despre ”Sofia și melcul ei”. Alături de seria ”Aventurile Sofiei”, lansată deja cu mai multe titluri la Editura Nemi, autorul britanic este foarte cunoscut și pentru  volumul ”Babe, povestea porcului ciobănesc”, ecranizat cu succes, volum pe care vi-l voi prezenta mai jos.

Dar, până atunci, câteva cuvinte despre ”Ariciul confuz”, o poveste și o ipostază grozavă despre ceea ce înseamnă curajul, solidaritatea și perseverența, extrapolate din lumea animalelor (până la urmă, toate aceste povestiri pot constitui fabule, care să aibă morală și însemnătate pentru oricine) în cea umană. Ariciul confuz este, de fapt, un arici temerar care nu se teme să descopere felul în care se poate trece, în siguranță, strada, de pe trotuarul pe care locuiesc până pe partea cealaltă, unde se află parcul plin de bunătăți ale gurii.

Până la descoperirea lui Max, familia sa de arici a locuit într-o lume închistată, foarte limitată și aflată mereu în lupta pentru o supraviețuire cu resurse minime. Acum, totul s-a deschis, după ce Max a avut curajul să se aventureze în lumea largă (deși pentru noi, oamenii, ni se pare o lume minimă, doar o trecere de strată) și a reușit să-i ducă pe apropiați în parcul din apropiere. Și asta în ciuda celor care îl îndemnau să stea liniștit.

O carte care vă îndeamnă pe voi, copiii, la independență și depășirea propriilor limite, ba chiar și la neascultare, dacă e să o gândim corect. Dar cu toții știm că părinții sunt uneori prea temători și protectori, încât nu și-ar lăsa copiii să treacă singuri strada, în timpurile moderne, nici la 18 ani. Iar dacă ar face-o, este obligatoriu să aveți căști de protecție și mănuși. E timpul să vă revoltați, s-ar putea să descoperiți lucruri magice.

Puteți cumpăra cartea: Editura Nemi.


”Babe, povestea porcului ciobănesc”, de Dick King-Smith

Editura Nemi, București, 2018
Ilustrații de Ann Kronheimer
Traducere din limba engleză de Cristina Nan

Așa cum vă spuneam mai sus, acest volum a fost ecranizat cu succes în 1995, iar amintirile multora în legătură cu subiectul și cu personajele au mai mult legătură cu filmul celebru decât cu volumul lui Dick King-Smith. Să nu uităm că filmul din 1995 a câștigat un premiu Oscar (cele mai bune efecte vizuale, foarte faine pentru acea vreme, măcar prin faptul cum apropiau spectatorul de personaje) și a fost nominalizat pentru încă 6, chiar și pentru cel mai bun film. De altfel, pe acea vreme, nici nu știam că există un autor britanic, fermier, care a scris o carte cu acest subiect, pur și simplu eram extaziați de film.

Dar cum a construit Dick King-Smith această carte? Ei bine, cartea începe cu un concurs la care participă domnul Hogget în care trebuie să aproximeze greutatea unui porc, iar soția sa se bucură, chiar dacă rezultatele concursului nu s-au anunțat:

”Întotdeauna mi-am dorit să am un porc; l-am putea hrăni cu lături și ar fi numai bun la Crăciun, ia gândește-te: jambon și slănină, cotlet de porc, rinichi, ficat, cârnați, ciolan, din sânge putem face sângerete.” (pag. 11)

Odată ce porcul este câștigat, atitudinea ei ar trebui să se schimbe, nu? Și se va schimba în timp, pentru că Babe, primul porc de la fermă, este rapid adoptat de celelalte animale, mai ales de cățelușa Fly, dar și de oile care trebuie strunite zilnic. Numai că Babe adoptă altfel de strategie și nu domină oile prin violență sau ”lătrat”, ci prin politețe și prietenie, lucruri care devin trăsături tipice de-ale sale și îl propulsează spre apreciarea stăpânilor (care nu-l mai îngrașă cu motiv) și a animalelor. Ba chiar îl deturnează spre un concurs de câini ciobănești, devenind cel mai bun… porc ciobănesc.

”Babe” este o carte despre puterea de transformare, politețe și prietenie, încrederea în semeni. La fel de potrivită pentru copii, ca și pentru adulții care mai înțeleg semnificațiile din spatele cuvintelor. Foarte frumos scrisă și inspirată, amuzantă și plină de sensuri.

Puteți cumpăra cartea: Editura Nemi.

Articole similare

Pe scurt, despre patru cărți apărute recent la Humanitas Fiction. Autori: Yoko Ogawa, Laura Lindstedt, Eddy de Wind, Amos Oz

Jovi Ene

Amistad (1997)

Jovi Ene

Miere, de Tudor Ganea

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult