Conspiratia, de Dan Brown
Rao International Publishing Company, Bucuresti, 2009
Traducere de Bogdan Nicolae Marchidanu
Saptamana aceasta am lecturat intens Dan Brown pentru ca mi s-a oferit ocazia sa am la dispozitie doua zile “Ultimul simbol” si alte doua zile “Conspiratia”. Departe de a fi un fan Dan Brown, avand in vedere ca prima carte citita de acest autor a fost “Codul lui DaVinci“, am simtit nevoia sa aflu cumva ce a fost inainte de Cod si ce ar mai putea fi dupa.
“Conspiratia” mi-a placut de la inceput in primul rand pentru ca nu-l are ca erou principal pe super inteligentul si mult prea curajosul Michael Langdon. Reunosc ca dupa ce am citit “Inger si demon” acest personaj mi-a devenit de-a dreptul nesuferit.
Eroina principala din “Conspiratia” este Rachel Sexton, fiica unui candidat la presedentia SUA, experta in sintetizarea datelor, lucrand intr-o agentie secreta care este recrutata de presedintele actual si este trimisa in Antarctica pentru a confirma ultima descoperire NASA.Care descoperire reprezinta un punct de cotitura in istoria omenirii: este un meteorit prezentand fosile ale unor insecte din spatiu.
Lucrurile merg bine pana cand Rachel si ceilalti observatori independenti si obiectivi incep sa decopere carente in veridicitatea meteoritului, moment in care incepe o cursa nebuneasca prin gheturile Cercului Polar, prin oceanul inghetat si apoi din nou in Washington in care o parte incearca sa supravietuiasca si sa gaseasca raspunsuri, iar cealalta parte incearca sa-si indeplineasca misiunea, respectiv anihilarea problemelor.
Paralel cu actiunea principala si intersectandu-se cu ea exista alte doua povesti secundare, una avandu-i ca eroi pe senatorul Saxton si asistenta/amanta acestuia, dezbatand dedesubturile unei campanii electorale murdare, ambitia si arivismul celor implicati si cea de-a doua avandu-i ca eroi pe Rachel Saxton si Michael Tolland, unul din cei patru observatori independenti, urmareste povestea de dragoste care se infiripeaza intre acestia in timp ce lupta sa-si salveze vietile.
Combinatia de talent si inteligenta de care da dovada mereu Dan Brown in cartile sale, meticulozitatea cu care alege o idee, cerceteaza tot ce se poate spune despre ea apoi cu multa inspiratie o transforma intr-un roman care te tine cu sufletul la gura o veti regasi si in aceasta carte.
De la inceput si pana la sfarsit nimic nu este ce pare a fi: de la marea descoperire care constituie miezul intrigii pana la personajele implicate de la inceput sau care intervin pe parcurs, nimeni si nimic nu-si pastreaza imaginea initiala. Caracterele se schimba, bunii devin rai si raii se dovedesc a fi personaje pozitive.
Este un thriller palpitant care combina cu succes si multa inventivitate politica si stiinta intr-o conspiratie cu rasturnari de situatii spectaculoase, o adevarata aventura pe apa, aer si pe uscat care ne vorbeste despre manipularea unora dintre cei mai importanti oameni aflati la conducerea NASA, NRC si nu in ultimul rand a Casei Albe, despre coruptia si confuzia ce domneste in staffurile inplicate in campania prezidentiala, despre ambitia nemasurata care se pune in miscare pentru castigarea conducerii celei mai mari si puternice tari din lume.
Bineinteles ca naratiunea nu putea fi perfecta, ca sunt si actiuni fortate, ca anumite fenomene ale naturii se intampla exact in momentul in care trebuie sa intervina ceva sau cineva in ajutorul eroilor principali, insa per ansamblu povestea este credibila si o recomand iubitorilor genului pentru delectare.
Lectura placuta!
1 comment
Michael e de fapt Robert.