Carti Eseuri

Civilizația spectacolului, de Mario Vargas Llosa

“Civilizația spectacolului”, de Mario Vargas Llosa
Editura Humanitas, Colecția ”12 cărți despre lumea în care trăim”, București, 2017
Traducere din spaniolă: Marin Mălaicu-Hondrari

Mario Vargas Llosa se teme că, în prezent, cultura, în sensul tradițional al cuvântului, este pe cale să dispară. Mă tem, la rândul meu, că marele scriitor are dreptate…

Divertismentul, promovat pe toate căile, tinde să sufoce cultura autentică. Deși democratizarea culturii era necesară, o consecință nedorită a acestei tendințe o reprezintă căderea în mediocritate a actului artistic. După cum remarcă Vargas Llosa, ”cultura a ajuns să fie mai degrabă un mecanism care ne permite să ignorăm chestiunile grave”, în timp ce altădată era tocmai un mijloc de reflecție asupra unor realități ce puteau fi ameliorate.

O civilizație ahtiată după spectacol și spectaculos conduce inevitabil la dispariția intelectualului de pe scena publică, luată cu asalt de entertaineri. Relevantă din  această perspectivă este supremația de necontestat a imaginilor asupra ideilor. Dacă oamenii  ingenioși triumfă în disputa cu cei inteligenți,  publicul își pierde sensibilitatea și exercițiul intelectual presupuse de receptarea unei opera artistice de nivel înalt.

Lucrurile stau la fel și în ceea ce privește evoluția jurnalismului. Știrile de scandal – unele pur și simplu inventate! – tind să surclaseze în preferințele publicului informațiile serioase sau comentariile responsabile. În consecință, ziarele sau televiziunile care ”nu predică în altarul spectacolului” riscă să rămână fără public.

Trebuie să conștientizăm faptul că obișuința de a ciuguli de informații de pe internet ne comprimă iremediabil capacitatea de a  ne abandona cu adevărat actului cititului. Iar literatura ori muzica de calitate nu vor mai avea cum să își cultive publicul, cucerit definitiv de spectacolul facil și ieftin…   

Cartea lui Mario Vargas Llosa constituie o pledoarie convingătoare pentru apărarea culturii adevărate de ascensiunea zgomotoasă a divertismentului. S-ar putea să fie deja prea târziu, dar merită încercat! Pentru că altfel ne vom trezi că ne-am pierdut pe drum nu doar busola, ci și rațiunea de a fi…

Puteți cumpăra cartea: Editura Humanitas/Libris.ro/Elefant.ro.

Articole similare

Evadarea tăcută. 3000 de zile singură în închisorile din România, de Lena Constante

Codrut

Programul Humanitas și Humanitas Fiction la Gaudeamus 2016

Jovi Ene

Poveștile de iubire ale samuraiului: O dimineață de iubire pură, de Yukio Mishima

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult