”Amintiri din copilărie. Povestiri”, album de benzi desenate, adaptare după Ion Creangă
Editura Adenium, Iași, 2013
Scenariu de Liviu Antonesei și Adriana Nazarciuc
Desene de Șerban Andreescu
Foarte interesantă și, părerea mea, binevenită inițiativa celor de la Editura Adenium de a reedita cele mai importante opere ale lui Ion Creangă în format de benzi desenate. Sunt sigur că sunt destul de mulți fani ai acestui concept și în România, am tot văzut discuții pe bloguri sau forumuri despre influența BD-urilor în ”cariera” de cinefili sau de amatori în ale literaturii pentru multe personaje online, vorbind acum de online-ul din România. De altfel, cei care se consideră fani ai supereroilor care împânzesc acum cinematografele din toată lumea (deci și de la noi) ar trebui să aibă o oarecare cultură despre benzile desenate, să le citească și să le aprofundeze, înainte să spună că un film e bun sau că este superior originalului (care este chiar BD-ul, în esență).
Ca să nu mai vorbim de splendoarea acestui gen de carte pentru copii, mai ales pentru cei ai căror părinți consideră, din păcate, că arhaismele și regionalismele lui Ion Creangă sunt, dacă nu desuete, cel puțin neîntelese. De altfel, chiar Liviu Antonesei precizează în prefața la carte că Amintirile din copilărie ”nu este, în primul rând, o carte pentru copii, o carte care să se citească ușor. Stilul elaborat, abundența de arhaisme și regionalisme, bogăția de expresii populare, ca și distanța de aproape o sută cincizeci de ani dintre cele două vârste ale culturii române o fac mai degrabă accesibilă adulților și tinerilor cultivați.”
După un scenariu de Liviu Antonesei și Adriana Nazarciuc (al căror merit este, desigur, că au reușit să surprindă principalele momente ale Amintirilor…), cu desene frumoase ale lui Șerban Andreescu, ediția de la Editura Adenium stârnește interesul copiilor mici, fără discuție: personaje colorate, întâmplări memorabile, amuzament și distracție, totul pe un fond rural, de care școlarii vor fi cu siguranță atrași (ne-am amuzat mult de reprezentarea Calului Bălan, de strivirea muștelor cu ceaslovul sau de isprăvile lui Nică pe malurile Ozanei ”cea frumos curgătoare”).
Imaginile Amintirilor sunt completate fericit cu câteva dintre Povestirile lui Creangă: Păcală, Povestea unui om leneș, Prostia omenească, Moș Ion Roată și Cuza Vodă, Ursul păcălit de vulpe. Și când aflăm de pe ultima pagină că, în aceeași colecție, va apărea volumul de benzi desenate Povești, adaptare după Ion Creangă (de aceeași echipă de autori, scenariu și desene!), avem în față completarea unei colecții de excepție.
Închei prin cuvintele aceluiași Liviu Antonesei, din prefață: ”Această interpretare grafică a operei marelui povestitor nu urmărește să înlocuiască lectura minunatei sale literaturi ca atare, ci numai să pregătească cititorul foarte tânăr pentru o mai bună întâlnire cu textul lui Ion Creangă, povestitorul nepereche plecat din Humuleștii Neamțului.”