„Regatul Pernelor Încâlcite. Prinţesa și Creatura Păroasă”, de Bogdan Tiberiu Dumitrescu
Editura Humanitas Junior, București, 2022
Ilustrații de Adela Maria Calistru
Bogdan Tiberiu Dumitrescu a inventat această poveste pentru fiica sa și acest lucru se vede: senzația este de oralitate, de invenție continuă, de recreare a unor scene clasice într-un limbaj foarte modern, foarte adecvat micuților de acum. O atmosferă foarte frumoasă, un limbaj colorat și plin de umor, care plac foarte mult copiilor de orice vârstă și care interesează ca subiect pe orice cititor.
Chiar dacă este vorba de Regatul Pernelor Încâlcite, nu este vorba aproape deloc despre somn, deși personajele sunt adeseori adormite, fie pentru că s-au trezit prea devreme, fie pentru că sunt amețite de un miros înțepător transmis în spațiu de una dintre protagoniste. Și am mai spus asta: dacă vorbești un pic pe înțelesul celor mici, antrenându-i cu ceva pasaje care le deschid ochii la propriu – în speță, vântul pe care îl tot elibera una dintre prințese – îi vei cuceri definitiv:
„Ca să nu se mai întâmple ca la botez, Regele îi construi o cameră specială, plină cu flori de crin și fără geamuri, unde Prințesa Eca putea să elibereze cât de multe vânturi voia, cu condiția să închisă repede ușa. Mult mai târziu, oamenii vor lua acest obicei din Regatul Pernelor Încâlcite și îi vor spune camerei cu crini „toaletă”.
Mi-a plăcut „Regatul Pernelor Încâlcite. Prinţesa și Creatura Păroasă”, este o poveste proaspătă, bine ilustrată, care îi face pe copii să asculte/să citească scenele cu ochii larg deschiși și care oferă suficiente motive de plăcere și adulților implicați în lecturile de seară ale celor mai mici din familie.
„Somn ușor, vise plăcute!”, de Kristina Andres
Editura Humanitas Fiction, București, 2022
Cu ilustrațiile autoarei
Traducere de Roxana Albu
Ce avem aici? „Unsprezece povești și jumătate de citit înainte de culcare, scrise de Vulpe și Iepure”. Doi prieteni din lumea animalelor, care locuiesc împreună, trebuie să găsească o metodă prin care să treacă peste plictiseală și să doarmă în liniște în fiecare seară. Și, pentru a reuși, trebuie să găsească povești, să inventeze tertipuri dincolo de cele clasice cu număratul oilor, să facă totul pentru a adormi în liniște și pace, fără neliniști și umbre întunecate.
Iată câteva dintre aventurile lor:
„I-a citit despre bucata de noapte din pricina căreia deveniseră amândoi negri, și cum odată până și zmeura le urase noapte bună. Cum și-au spus cânva noapte bună cu alte cuvinte și au vrut să adoarmă peștii în marsupiul lui Cangur. Cum au lăsat vântul înăuntru și cum au numărt nopțile bune. Cum dormiseră în cort pe deal ca liliecii și cum au câștigat ceasul la loto.”
„Somn ușor, vise plăcute!” este o carte perfectă cu care să vă adormiți copiii. Era să adorm și eu, de altfel, și conține de atâtea ori expresia „noapte bună”, încât devine molipsitoare, așa că vă recomand să o citiți cumva lungiți într-un pat confortabil, astfel încât să adormiți odată cu copilul căruia i-o veți citi cu voce liniștită și adormitoare.