Mission: Impossible – Fallout (2018) – Misiune Imposibilă: Declinul
Regia: Christopher McQuarrie
Scenariul: Christopher McQuarrie
Distribuția: Rebecca Ferguson, Tom Cruise, Angela Bassett, Michelle Monaghan, Henry Cavill, Simon Pegg, Alec Baldwin, Ving Rhames
La 22 de ani după primul film din seria Misiune Imposibilă, Tom Cruise revine pe marele ecran cu o producție spectaculoasă, în care efectele speciale, cadrele uimitoare, modalitatea de filmare și accentul pe latura umană a personajelor sunt principalele atracții. Departe de a-și fi ieșit din mână, Tom Cruise demonstrează încă o dată calitățile de actor de calibru. De la forma excelentă, la discursul tăios, la mimica expresivă și la capacitatea de magnetiza publicul, pe care îl ține captiv mai bine de două ore, Tom Cruise dozează perfect intensitatea fiecărei scene, dar și farmecul, desenând de data aceasta și câteva tușe de umanitate în portretul agentului secret Ethan Hunt.
Misiune Imposibilă. Declinul este prima revenire a regizorului Christopher McQuarrie după Misiune Imposibilă. Națiunea Secretă (2015), care nu pierde niciun punct la capitolul entuziasm în cel de-al șaselea film al seriei. Deși în spatele filmelor este, desigur, producătorul/starul Tom Cruise, forța mobilizatoare a majorității cascadoriilor, care mai de care mai scandaloase, pe care insistă să le realizeze personal, Christopher McQuarrie își aduce aportul și în ceea ce privește umanizarea agenților, în special a lui Hunt, punându-l să facă o multitudine de alegeri dificile în situații limită, iar Declinul continuă astfel tradiția seriei de a face fiecare alegere să conteze. Hunt preia sarcinile pe care nimeni nu le-ar putea îndeplini și devine din apărător, acuzat într-un război bazat pe o amenințare teroristă pentru răzbunarea față de situațiile în care a fost abandonat de Guvern și nevoit să se apere singur.
Tom Cruise spunea la premiera filmului în SUA: ”Încerc să aduc cei mai buni oameni din lume să vină să mă înveţe, să lucreze cu mine şi să mă antreneze. Apoi, o luăm pas cu pas. Lucrez în trepte. Nu mă arunc, nu fac totul din prima. E multă pregătire şi multă pricepere la mijloc. Evident că lucrurile pe care le facem sunt incredibil de periculoase şi încercăm să reducem la minimum riscurile. Dar, din punctul de vedere al poveştii, ne permite să punem camere acolo unde nu poţi de obicei. Şi am putut filma lucruri care fac publicul să simtă imaginile visceral.”
Filmul este propulsat de scene de acțiune bine gestionate, care transmit și detalii despre personaje, iar totul se derulează ca într-un dans rapid, care crește în intensitate până la final. Intriga nu este excelent construită, dar având în vedere celelalte atuuri ale peliculei, acest neajuns poate fi depășit. Tom Cruise și unitatea IMF încep o nouă aventură, care pornește de la Berlin, ajunge la Paris, Londra și apoi în Cașmir. Forțat să aleagă între partenerul său din echipă, Luther (Ving Rhames) și protejarea lumii, Ethan Hunt ia o decizie în urma căreia pierde controlul asupra a trei sfere de plutoniu, permițându-le să ajungă pe piața neagră. Pentru a remedia situația, Ethan vrea să continue umărirea acestora în Franța, dar CIA dorește să-l supravegheze, punându-l în joc Walker (Henry Cavill), un agent de top. Alături de Benji (Simon Pegg), Hunt încearcă să determine pe White Widow (Vanessa Kirby), vânzătoarea sferelor, să renunțe la bunuri. În lupta cu un grup terorist cunoscut sub numele de Apostolii, White Widow cere eliberarea lui Solomon Lane (Sean Harris), un anarhist renumit, din închisoare.
Ethan Hunt trebuie să facă față nu numai sentimentului de datorie morală, dar și calvarului emoțional declanșat de apariția Ilsei (Rebecca Ferguson), agent MI6 cu care are un trecut comun. În ecuație intervine și FBI, iar încercarea de a-l împiedica pe Solomon Lane să redefinească ordinea mondială capătă proporții uriașe. Un antagonist mai periculos pentru Hunt de data asta este agentul CIA Walker (Henry Cavill), asasin de mare clasă. Deși dovedește capacități fizice formidabile și excelează în scenele acțiune, caracterul și performanțele sale psihice sunt destul de brute.
Întâlnirea lui Ethan Hunt cu antreprenorul-operativ numit White Widow (Vanessa Kirby) pare desprinsă dintr-un film negru. Șarm, mister, decor retro și mult sex-appeal. Ajungi să te întrebi dacă este vorba despre o operațiune sau o conexiune? Bine construită, scena induce suspans și scoate spectatorul din decorul super tehnologizat în care fusese inițiat până atunci.
Dacă tot am adus vorba despre scene excelent construite și gestionate de actori, aș mai aminti scena deconspirării, în care și Alec Baldwin are un joc bun, în care finalul este mai mult decât neașteptat, scena urmăririi cu motocicleta din Paris, dar și scena în care Hunt ajunge să urce în avionul cu detonatorul-cheie. Deși Misiune Imposibilă. Declinul este cel mai lung film din serie, timpul trece rapid, la fel ca desfășurarea scenelor din film, care în punctele cheie beneficiază de muzică perfect inserată, cu câteva cadre redate cu încetinitorul, tehnică ce permite spectatorului să vizualizeze clar și corect fiecare mișcare a personajelor. Trădările nesfârșite, comploturile și finalurile surpinzătoare ale acțiunilor, arsenalul și parada de armament, cursele la turație maximă, umorul, dar și sfidarea morții fac din Misiune Imposibilă. Declinul o producție care, dincolo de distribuția demnă de remarcat, dă realmente măsura bugetului investit.
Pentru amatorii de viteză, Misiune Imposibilă. Declinul este alegerea perfectă. Situându-mă clar de această parte a baricadei, am savurat la maxim cursele cu motocicleta, dar și cadrele în care filmarea pornește de la un nivel foarte jos și urcă treptat, dând spectatorului senzația că se mișcă în același timp cu mașinile sau actorii. Dincolo de experiența cinematografică, Fallout și una senzorială, camera este la purtător în unele scene, așa încât spectatorul are o perspectivă inedită legată de scenele care se petrec pe ecran. Tehnologia care nu deranjează, ci doar uimește, muzica cinematică, peisajele sălbatice halucinant de frumoase, potențate de vizionarea 3D, mixul de urban, scenele de flirt perfect integrate în economia filmului, fac din Misiune Imposibilă. Declinul un must see pentru orice iubitor de filme de spionaj.