Stiri

Zilele filmului „MEMORIA HOLOCAUSTULUI” 27-29 ianuarie 2022, Cinema Muzeul Țăranului

În fiecare an, 27 ianuarie ne amintește de modul în care ura și atitudinile extremiste dau naștere unor tragedii precum cea a Holocaustului; de milioanele de vieți curmate pe criterii arbitrare, în timpul uneia dintre cele mai întunecate perioade din istoria Europei și a României.

În contextul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, Institutul „Elie Wiesel” în colaborare cu Muzeul Național al Țăranului Român, Institutul Goethe din București, cu sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania în România și Independența Film organizează Zilele filmului „Memoria Holocaustului”.

Cea de-a patra ediție a programului se desfășoară la Cinema Muzeul Țăranului în perioada 27-29 ianuarie 2022 și invită publicul larg să (re)descopere istoria prin intermediul artei cinematografice. Documentare și producții artistice internaționale aduc în discuție negarea Holocaustului și rolul memoriei,  dilema și granița dintre iertare/înfăptuirea justiției/răzbunare și ne prezintă fragmente dintr-un trecut care uneori se dorește uitat.

The Labyrinth of Lies/ Labirintul minciunilor în regia lui Giulio Ricciarelli este producția care deschide seria ecranizărilor din acest an, joi, 27 ianuarie. Acțiunea inspirată din fapte reale este plasată în Germania anului 1958, la mai bine de un deceniu după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial când viața părea să își reia un curs normal, iar amintirea celei mai mari tragedii era aproape uitată și se dorea îngropată în trecut. Tânărul procuror Johann Radmann ajunge să investigheze cazul unui profesor dintr-o școală din Frankfurt, fost comandant al lagărului de la Auschwitz. Treptat descoperă istoria evenimentelor din perioada celui de-al Doilea Război Mondial , istorie pe care, la fel ca mare parte a celor din generația sa, nu o cunoștea, despre care cealaltă parte a societății nu vorbea sub pretextul că nu avea sens să răscolești trecutul. Radmann traversează o criză puternică în momentul în care află că propriul său tată a fost membru al partidului nazist, iar unul dintre colegii săi a pledat în apărarea unui fost nazist. Dilema care îl macină: să își urmeze idealul de a face ce este corect, de a înfăptui justiția sau să urmeze indicațiile sistemului din care face parte și care era format și din foști partizani ai nazismului?

Vineri, 28 ianuarie –  o zi dedicată documentarelor despre istoria Holocaustului din Europa și a Pogromului de la Iași, evenimente prezentate din perspectiva celor care le-au trăit și prin prisma generațiilor care au urmat.

Charging the Rhino/ Înfruntând Rinocerul rulează de la ora 18:00. Documentarul produs de Simcha Jacobovici, realizator de filme canadian, originar din România, reprezintă o relatare tulburătoare despre evenimentele trăite de evreii din Iași la finalul lunii iunie 1941. Simcha Jacobovici revine în oraș pentru a-și cunoaște originile, pentru a vedea locul unde tatăl său a fost împușcat pe 29 iunie 1941 (curtea fostei Chesturi de poliție). România pe care o descoperă este împărțită între cei care neagă,  cei care l-au uitat și cei care nu au știut vreodată că în România a existat Holocaust. Puțini își amintesc de trupurile aruncate în gropi comune, de strigătele după ajutor și gesturile disperate după aer ale evreilor din Trenurile Morții, plecate din Iași spre Podu Iloaiei și Călărași.

Faptul de a fi urmat ordinele te face responsabil de a fi contribuit la unul dintre cele mai mari genocide din istoria Europei? A fi un simplu pion în mașinăria morții reprezintă un motiv pentru exonerare și uitare? Sau poate că trecerea timpului șterge și responsabilitatea de a fi complice la crimă…? The Accountant of Auschwitz / Contabilul de la Auschwitz în regia lui Matthew Shoychet aduce în discuție aceste teme generate în contextul proceslui lui Oskar Gröning. Cunoscut drept „Contabilul de la Auschwitz”, fostul membru SS este acuzat în 2015, la vârsta de 94 de ani, de complicitate la uciderea a 300.000 de evrei în lagărul de la Auschwitz. Documentarul prezintă mărturii ale supraviețuitorilor, fragmente din timpul procesului cu declarații ale lui Oskar Gröning și reacții vis-a-vis de punerea sub acuzare a acestuia. În timp ce unii văd în acuzare un act de dreptate, alții consideră că starea fragilă în care se afla acuzatul, trecerea a mai bine de șapte decenii de la evenimente sau faptul de a fi fost un simplu executant, reprezintă argumente în favoarea exonerării și a uitării.

Sâmbătă, 29 ianuarie începând cu ora 17:00, Phoenix în regia lui Christian Petzold prezintă povestea unei supraviețuitoare a Holocaustului. După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Nelly, fostă deținută în lagărul de la Auschwitz, se întoarce la Berlin în încercarea de a-și recăpăta viața. Perioada petrecută în lagăr lasă urme vizibile pe chipul său și o fac de nerecunoscut, determinând-o să adopte o nouă identitate care o ajută să se apropie de fostul său soț despre care află că a fost cel care predat-o naziștilor. În final, trebuie să aleagă între răzbunare și iertare.

The Persian Lessons/Lecții de persană  în regia lui Vadim Perelman este producția care încheie programul filmelor pe tema Holocaustului. În 1942, un tânăr evreu belgian este arestat și trimis într-un lagăr de concentrare în Germania. Scapă de execuție pretinzând că este iranian, dar acest fapt îl aduce într-o situație extrem de complicată: trebuie să îi predea limba persană ofițerului care conducea bucătăria lagărului și care visa ca după război să își deschidă un restaurant în Iran. Pentru a supraviețui, tânărul evreu inventează zi de zi o limbă pe care nu o cunoaște.

Accesul este GRATUIT, dar locurile trebuie rezervate în prealabil pe eventbook.ro

***

Zilele filmului „Memoria Holocaustului” este un proiect cultural inițiat în 2015 de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

Ediția de anul acesta este realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român   și Institutul Goethe din București. Filmele sunt ecranizate cu sprijinul Ambasadei Republicii Germania în București și Independența Film.

Despre proiect și programul: http://www.inshr-ew.ro/portfolio-item/zilele-filmului-memoria-holocaustului/

Măsuri de siguranță la cinema

  • Accesul la Cinema Muzeul Țăranului se realizează în conformitate cu normele legislative care stabilesc măsurile pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
  • Participarea la proiecțiile cinematografice este condiționată de prezentarea unui certificat digital valid care să ateste vaccinarea sau vindecarea de Covid sau prezentarea rezultatului negativ al unui test PCR nu mai vechi de 72 de ore sau ANTIGEN nu mai vechi de 48 de ore.
  • Purtarea măștii în sală este obligatorie.

Articole similare

Semnal TV filme: weekend 7 – 9 septembrie 2012

Delia Marc

Sărbătoreşte magia muzicii la Concertul Extraordinar de Anul Nou!

Jovi Ene

„La limita de jos a cerului” – Premiul criticii internaționale la Festivalul de la Cottbus

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult