In cei 43 de ani de istorie, Festivalul de film de la Locarno si-a castigat locul prin constanta si calitatea participantilor in topul festivalurilor de profil, alaturi de Cannes, Berlin si Venetia. La inceputul lunii august lumea buna a filmului se aduna in aces orasel cu traditie cinematografica pentru a lansa filme si regizori de succes, pentru a aduce in atentia publicului actori talentati si tendinte noi. Nu putine sunt numele celebre din cinematografia de astazi care si-au facut debutul in Piazza Grande si a caror talent a fost intrevazut de juriul acestui festival uneori chiar de la primul scurtmetraj pe care l-au prezentat in concurs.
Regizori renumiti precum Claude Chabrol, Stanley Kubrick, Paul Verhoeven, Milos Forman, Marco Bellocchio, Glauber Rocha, Raul Ruiz, Alain Tanner, Mike Leigh, Bela Tarr, Chen Kaige, Edward Yang, Aleksander Sokurov, Atom Egoyan, Jim Jarmusch, Spike Lee, Gregg Araki, Catherine Breillat, Abbas Kiarostami, Gus Van Sant, Pedro Costa, Fatih Akin, Claire Denis, Kim Ki-Duk, plecand de la recunoasterea pe care au primit-o la Locarno, s-au impus prin talent si inovatie ca lideri ai generatiei lor in cinematografie.
Festivalul este la randul sau in schimbare, numirea anul trecut în locul lui Frédéric Maire a lui Olivier Père, fostul director al renumitei sectiuni Quinzaine des Réalisateurs a Cannesului, aducand mari sperante in randul cunoscatorilor ca tanarul francez poate repune Locarno pe pozitia sa de festival elitist si avangardist.
Ne face placere ca si anul acesta printre productiile selectate in competitie se numara si filme romanesti. Astfel „Morgen”, de Marian Crisan si „Periferic”, de Bogdan George Apetri vor participa la competitia oficiala iar „Burta balenei”, de Ana Szel şi Ana Lungu, a fost selectionat in sectiunea „Filmmakers of the Present”, consacrata debutului in lungmetraj sau celui de-al doilea film al unui autor. Toate cele trei participari romanesti reprezinta debuturi in lungmetraj, selectarea lor pentru aceasta competitie fiind cu atat mai meritorie si ne intareste si speranta unui premiu.
De-altfel n-ar fi o surpriza sau o premiera, la Locarno participand in anii anteriori „Restul e tacere”, de Nae Caranfil (inclus în competitie în 2007), „Hartia va fi albastra”, de Radu Muntean (inclus în competitie în 2006), si „Maria”, debutul în lungmetraj al lui Peter Calin Netzer, care a obtinut Premiul special al juriului si Leoparzi de Bronz pentru actorii Serban Ionescu si Diana Dumbrava.Tot la Locarno in 2007 Adrian Sitaru a fost recompensat cu trofeul „Leopardul de mâine” pentru scurtmetrajul „Valuri”.
Insa nu sunt singurele prezente romanesti in festival. Cel mai recent film al cunoscutului cineast israelian Eran Riklis va fi prezentat in Piazza Grande din Locarno, in afara competitiei. Filmul ii are in distributie pe Mark Ivanir, Gila Almagor, Reymond Amsalem, dar si pe Irina Petrescu, Papil Panduru si Bogdan Stanoevici.
De asemenea scurtmetrajele romanesti „Inainte de micul-dejun”, de Cristi Puiu, si „Valuri”, de Adrian Sitaru, prezentate si premiate la editiile trecute ale festivalului, au fost incluse in sectiunea omagiala „20 anni di Pardi di domani” – o retrospectiva prilejuita de aniversarea a 20 de ani de existenta a sectiunii „Leopardul de maine”.
Juriul competiţiei internationale de la Locarno, care alege castigatorul Leopardului de aur, va fi prezidat de regizorul din Singapore Eric Khoo şi format din actrita iraniana Golshifteh Farahani, interpretul francez Melvil Poupaud, cineastii Lionel Baier (Elvetia) si Joshua Safdie (SUA). La secţiunea „Filmmakers of the present”, Eduardo Antin (Argentina), fostul director al BAFICI, va fi presedintele juriului, alcatuit din regizorii Thom Andersen (SUA), Maren Ade(Germania), Joachim Lafosse (Belgia) si actrita Anita Caprioli (Italia).
Cincizeci de premiere mondiale se vor afla in lumina refelectoarelor intre 4 si 14 august, festivalul deschizandu-se cu “Au Fond Des Bois” de Benoît Jacquot si avand ca pelicula de final “Little Paradise” al regizorului Paul Riniker. Premiul de excelenta Möet & Chandon va fi acordat actritei Chiara Mastroianni. Regizorul elvetian Alain Tanner (“Dans la ville blanche”) si chinezul Jia Zhang-ke (“Cry Me a River”) vor imparti „Leopardul de onoare Swisscom”. Premiul „Raimondo Rezzonico” care se acorda unui producator independent va fi acordat producatorilor israelieni Menahem Golan si Yoram Globus, care au fondat impreuna compania Cannon. Iata programul complet al festivalului pentru cele trei sectiuni principale:
Plazza Grande (proiectii de gala)
– “Au Fond Des Bois” de Benoît Jacquot – France/Germany – 102 min.
distributia: Isild Le Besco, Nahuel Perez Biscayart, Jérôme Kircher
Premiera mondiala – Filmul de deschidere
– “Cyrus” de Jay Duplass si Mark Duplass – USA – 2010 – 92 min.
distributia:John C. Reilly, Jonah Hill, Marisa Tomei
Premiera europeana
– “Das Letzte Schweigen” (The Silence)
regizor: Baran bo Odar – Germany – 2010 – 118 min.
distributia: Ulrich Thomsen, Wotan Wilke Möhring, Katrin Sass, Burghart Klaussner, Sebastian Blomberg
Premiera internationala
– “Gadki Utenok”(The Ugly Duckling)
de Garri Bardine – Russia – 2010 – 74 min.
Animatie, Premiera mondiala
– “Hugo Koblet – Pédaleur de Charme” – Switzerland – 2010 – 97 min.
regizor: Daniel von Aarburg
distributia: Manuel Löwensberg, Sarah Bühlmann, Max Rüdlinger
Premiera mondiala
– “Invisible Boy” regizor Philippe Parreno – France – 2010 – 5 min.
Premiera mondiala
– “Kongavegur” (King’s Road)
regizor: Valdis Oskarsdottir – Islanda – 2010 – 90 min.
distributia: Gisli Örn Gardarsson, Daniel Brühl, Nina Dögg Filippusdóttir
Premiera internationala
– “L’Avocat” (The Counsel) de Cédric Anger – France – 2010 – 95 min.
distributia: Benoît Magimel, Gilbert Melki, Aïssa Maïga
Premiera mondiala
– “Monsters” de Gareth Edwards – United Kingdom – 2010 – 97 min.
distributia: Scoot McNairy, Whitney Able
– “Rammbock” de Marvin Kren – Germany – 2010 – 64 min.
distributia: Michael Fuith, Theo Trebs, Brigitte Kren
– “Rare Exports: A Christmas Tale”
regizor: Jalmari Helander – Finland/France – 2010 – 78 min.
distributia: Per Christian Ellefsen, Tommi Korpela, Jorma Tommila
Premiera mondiala
– “Rubber” de Quentin Dupieux – France – 2010 – 84 min.
distributia: Thomas F. Duffy, Roxane Mesquida, Wings Hauser
Premiera internationala
– “Sommervogel” (Little Paradise)
regizor: Paul Riniker – Switzerland – 2010 – 96 min.
distributia: Roeland Wiesnekker, Sabine Timoteo, Anna Thalbach
Premiera mondiala – filmul de inchidere
– “Svet – Ake” (The Light Thief) de Aktan Arym Kubat – Kyrgyzstan/Germany/France/Netherlands – 2010 – 80 min.
distributia: Aktan Arym Kubat, Taalaikan Abazova, Asan Amanov
– “The Mission of the Human Resources Manager” de Eran Riklis – Israel – 2010
distributia: Mark Ivanir, Gila Almagor, Reymond Amsalem, Guri Alfi, Rosina Kambus, Yigal Sade
Premiera mondiala
-“To Be Or Not To Be” de Ernst Lubitsch – USA –1942 – 99 Min.
distributia: Carole Lombard, Jack Benny, Robert Stack
– “Uomini Contro” (Many Wars Ago) de Francesco Rosi – Italy – 1970 – 100 min.
distributia: Mark Frechette, Alain Cuny, Gian Maria Volonté
(va urma)
1 comment
Bună ziua! sunt jurnalist din Spania ca merg la Festival de Locarno. Dumneavostră puteți sa citi despre filme românești în blogul meu (jaimemenchen.wordpress.com), dar numai în Spaniol. Am cunoscut cultura română pentru ca am locuit acolo 6 luni. O zi bună!