Stiri

Uman-Urban. Viziuni și deveniri marca Lars Saabye Christensen

Afis LCS BucurestiLet me take you down cause I’m going to Strawberry Fields, nothing is real…

Vă sună cunoscut? Nu e de mirare. E greu să fi ratat Beatles-ul. Nu, nu formația. Romanul lui Lars Saabye Christensen, devenit un cult al mișcării hippie din Norvegia.

La invitația editurii UNIVERS și a Departamentului de Limbi și Literaturi Scandinave de la Universitatea Babeș Bolyai Cluj Napoca, între 10 și 14 martie 2014, Lars Saabye Christensen, unul dintre cei mai iubiți scriitori norvegieni, va fi în România. El va lansa noul său roman, Vizionare, tradus de Sanda Tomescu Baciu la Editura Univers.

După întâlnirile cu studenții clujeni, marți, 11 martie, la ora 15.00, Lars Saabye Christensen se va întâlni cu cititorii la Librarium Universității din Cluj-Napoca și va oferi autografe. Alături de autor vor fi prezenți E.S. dna Tove Bruvik Westberg, Ambasadoarea Norvegiei în România, Sanda Tomescu Baciu, directorul Departamentului de limbi si literaturi scandinave UBB, Irina Petraș, președintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj, și Valentin Derevlean, coordonator Librarium Cluj.

Detalii: https://www.facebook.com/events/1427207560856988/

La București, joi, 13 martie, începând de la ora 19.00, la Muzeul Național de Artă Contemporană, alături de Lars Saabye Christensen, vor fi din nou E.S. dna Tove Bruvik Westberg, Ambasadoarea Norvegiei în România, prof. Sanda Tomescu Baciu, traducătoare romanului Vizionare, dar și criticul literar Dan C. Mihăilescu și scriitorul Cristian Teodorescu.

Detalii: https://www.facebook.com/events/223775634485678/

3d_Christensen_VizionareVizionare – poveste despre oameni și oraș. El este un scenarist plin de idei; dar departe de cerințele producătorilor. Ea este art director la o agenție de publicitate. Cuplul perfect, ai putea spune. Garanția creativității într-o relație pentru care plictiseala pare să nu se fi inventat. Dar totul e doar aparență. După patru ani de stat împreună, Will și Cathrin simt cum nu mai au același point of view. Soluția? Un joc erotic primejdios: vizionările. De apartamente, în care, savurând riscul de a fi surprinși, încearcă să reînvie pasiunile trecute. Lucrurile încep să se îmbunătățească, Will semnează un contract – fie el și pentru filme pentru adulți. Dar fericirea nu ține prea mult, pentru că dispare Cathrin. Muzica pe care o iubeau, imaginile din Breakfast at Tiffany’s – filmul cult al celor doi, toate se risipesc, iar jocul devine unul al căutărilor și al tensiunilor.

La Editura Univers au mai apărut Herman (1999), Beatles (1996, 2008) și bestsellerul Frați pe jumătate (2013). Herman este povestea unui băiețel care nu vrea să mai crească și care își construiește propriul univers. Numără pașii până la școală, face liste cu statuile din parc și are în bunicul său pe cel mai bun prieten.

Beatles este romanul celor patru amici îmbătați de muzica anilor ’60 și convinși că pot, prin tinerețe și curaj, să stăpânească lumea. Kim, Gunnar, Sebastian și Ola, sau, mai bine spus, Paul, John, George și Ringo, sunt protagoniștii unei Norvegii în schimbare, cuprinse de agitația muzicii celor de la Beatles, pe care-i venerau și pe urmele cărora voiau să calce. Doar că poveștile se complică și din avântul lor rămân doar ecourile din Love Me Do. În 2014, este programată și lansarea adaptării cinematografice, chiar la împlinirea a 30 de ani de la publicarea romanului.

”Cititorii de aici vor găsi, probabil, aceeași rezonanță profundă, intelectuală și emoțională, la fel ca cea a generațiilor de pretutindeni” (The Independent)

Neliniștile și aventurile tinerilor construiesc și intrigile din Frați pe jumătate. Fred este boxer, Barnum încearcă de ajungă scriitor, iar relația dintre ei trece prin cele mai neobișnite faze. Crescuți într-o casă locuită de patru generații, marcați de propriul trecut și de accidentele Istoriei, cei doi frați sunt mereu în căutarea jumătății depline a celuilalt.

Frați pe jumătate este genul de roman panoramic de mari ambiții, pe care credem că, astăzi, numai americanii l-ar putea scrie. Pe de o parte, este un roman al devenirii – urmărind dezvoltarea unui scriitor, iar pe de altă parte o Odisee a Oslo-ului… O lectură de savurat” (Daily Telegraph)

”Frați pe jumătate nu este doar un extraordinar exemplu de proză scandinavă contemporană; este o operă în care se simte profud implicarea autorului, atent alcătuită și cu valențe intelectuale provocatoare, de o incontestabilă valoare internațională” (The Guardian)

LarsSaabyeChristensen_credits Siv-Elin NærøAutor a peste 20 de romane, la care se adaugă volume de poezii și cărți pentru copii, Lars Saabye Christensen s-a născut în 1953 în Oslo. A debutat în 1976, cu volumul de poezii Povestea lui Gly. Atunci când romanul său Beatles (1984), acest „blues literar“, cum a fost denumit de un critic danez, a avut vânzări de mai bine de 200.000 de exemplare în Norvegia şi a fost tradus în mai multe limbi, Christensen a devenit unul dintre autorii norvegieni cei mai cunoscuţi. Pe lângă poezie şi roman, Christensen a încercat cu succes şi alte genuri, de la dramaturgie la scenarii de film, în timpul „liber“ fiind şi traducător, dar și membru al unei apreciate trupe de poetry blues, Norsk utflukt. A scris scenariile unor filme de mare impact: Herman, după romanul său omonim, şi Telegrafistul, după romanul Visătorii, de Knut Hamsun.

Dar cel mai mare succes literar de pînă acum al autorului este considerat romanul Fraţi pe jumătate. Cartea a primit mai multe premii importante, între care Premiul pentru Literatură al Consiliului Nordic în 2001, a fost declarat de critica literară americană cel mai bun roman al începutului de secol, a vândut în Norvegia peste 300 000 de exemplare în anul apariţiei sale, iar drepturile au fost vândute în 31 de ţări. În 2008, Lars Saabye Christensen a fost decorat cu L’ordre des Arts et Lettres în rang de Cavaler.

Articole similare

Maria Tănase şi Ion Cantacuzino, omagiaţi de Cinemateca Română

Jovi Ene

Surpriza germană a Berlinalei de anul acesta, filmul VICTORIA, deschide cea de a X-a ediţie a Zilelor Filmului German

Jovi Ene

Concurs de manuscrise – Cât de frumos poate fi un oraș urât?

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult