Editura Univers va lansa o nouă colecție dedicată cunoscutului scriitor francez Frédéric Dard pe data de….
Nuuuu, dar asta n-are nimic de-a face cu San-Antonio. So, recapitulons!
Atențiune, națiune! Coțcarii, borfașii, bandiții și negustorii de crime nu mai au nicio șansă. Comisarul San-Antonio se întoarce în România! Cât despre voi, amici de poante și scamatorii, bucurați-vă! Comisarul San-Antonio is back. Pentru că așa îi stă bine unui agent care se respectă.
Cine e San-Antonio? Nu e doar un pseudonim sau un personaj care a făcut furori. E un adevărat fenomen care a cuprins Franța și lumea întreagă. Frédéric Dard i-a dat frâu liber în 1949 și, de atunci, șarmantul comisar nu s-a oprit până nu și-a strigat aventurile în 175 de romane, care au dat pe spate peste 200 de milioane de cititori. Și așa, orice fel de cititori. Filologi, filosofi și sociologi și-au prins urechile în limbajul de o subtilitate rar întâlnită și s-au pus pe scris studii și doctorate. Cum nu au scos-o la capăt, au mai încercat cu dezbateri și colocvii, doar-doar or acoperi toate fanteziile pe care San-Antonio le-a dăruit limbii franceze. Mai mult, nu s-au lăsat până nu au făcut și-un dicţionar cu expresii şi cuvinte născocite sau reinventate, cu nu mai puţin de 2000 de pagini, unele roz. Pentru exemplele deocheate. Ca să le îmblânzească.
Cum nu sunt mai prejos, și cititorii români s-au bucurat de isprăvile ștrengarului și au râs cu subînțeles atunci când el le făcea din ochi să prindă poanta. Mai întâi înainte de ’89, când era o aventură procuratul şi cititul per se, pentru că limba dezlegată şi umorul cu manta nu erau, se-nţelege, în planul propăşirii luminate. Dar mai pe sub mână sau ţinut de şase, San-Antonio era şi atunci un nume de cod pentru connaisseuri. În anii ’90, când pudibonderiile au fost lăsate deoparte, San-Antonio a devenit un must al cititorului lipsit de prejudecăți.
Or fi unii cititori, cu glezna prea subţire şi nasul prea fin, care ar putea să-i intenteze lui San-Antonio procese de vulgaritate. Nimic mai greşit! Vulgaritate nici pe departe; pornografie, se prea poate! Dar nu oricum, ci o „lucrare înaltă”, de la Rabelais citire. Că nu e la îndemâna oricui să întoarcă din coadă cuvintele şi să le creeze subtilităţi nebănuite. Ca să fie sigur că e înţeles în această chestiune, într-un interviu din Lire cu Pierre Assouline, San-Antonio însuşi explică: „Satisfacţia de a scrie astfel nu are nimic bolnăvicios. Ba uneori mă consider chiar prea firesc”. Prea firesc, pentru că nu ai nevoie de cuvinte triviale ca să fii vulgar. Atitudinea e de ajuns.
După o pauză de 20 de ani, maestrul subtilităţilor, este din nou în România.
Începând de luni, 10 februarie, romanele din seria San-Antonio vor putea fi găsite la chioşcurile de ziare, împreună cu ziarul Libertatea. Bandiţi şi negustori de crime, feriţi-vă! Voi, fini cititori şi ştrengari, îndrăzniţi!
Mai multe info:
[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=td-9YFfwfxo’]