Începând de joi 26 august 2010, timp de trei zile, Cetatea din Râşnov va fi locul de întâlnire pentru armatele istorice din 8 ţări europene (Bulgaria, Cehia, Slovenia, Austria, Germania, Bulgaria, Franţa şi Anglia). Este singurul eveniment de tip living history din România, fiind organizat de o echipă de istorici condusă de dr. Adrian Silvan Ionescu.
Evenimentele de tip living history din România se pierd în avalanşa de ,,festivaluri medievale”, cu spectacole organizate fără asistenţa unor istorici, aranjate de imaginaţia unor persoane care în general nu au informaţia ştiinţifică care să le permită o încadrare chiar şi aproximativă în spaţiul istoric românesc.
Festivalul „În numele trandafirului” va avea loc la Râşnov în perioada 26 – 29 august 2010 şi doreste sa atragă un public interesat să asiste la o „lecţie vie” de istorie. Prin această manifestare culturală cu caracter istoric, documentar şi didactic, organizatorii urmăresc să pună în valoare tradiţii militare din spaţiul european, din antichitate până în epoca contemporană. Acţiunea se adresează publicului iubitor de istorie prin prezentarea unor aspecte ale vieţii cotidiene, costume, echipamente, demonstraţii de mânuire şi tragere cu arme istorice, albe şi de foc, şi tehnici/tactică de luptă din diferite epoci. Prima zi a festivalului este dedicată comunicărilor ştiinţifice şi discuţiilor între specialişti.
Programul festivalului cuprinde de asemenea:
– Expoziţii reconstituire istorică
– Prezentări ale grupurilor istorice
– Concerte de marşuri militare şi muzică de cătănie
– Sedinţe de tragere
– Defilări cu torţe ale grupurilor istorice
– Reconstituiri cu scene de luptă
„Ce este un re-enactor ? Este un istoric în miniatură. El se străduieşte, singur sau în grup, să refacă o epocă anume spre a încerca, pe propria-i piele, experienţele trăite de înaintaşi. El nu studiază neapărat documente vechi, nu merge la Arhive, ci reconstituie viaţa reală de acum câteva zeci sau câteva sute de ani folosind informaţiile orale ale veteranilor sau memorialistica şi iconografia epocilor respective. Astfel, el face istorie aplicată, atât în planul celei evenimenţiale cât şi al celei sociale şi a mentalităţilor” – dr. Adrian Silvan Ionescu
Program:
Vineri 27 August
18h30 Adunarea generală în piaţa oraşului. Grupurile istorice sunt îmbrăcate în uniforme de mare ţinută. Prezentarea steagurilor şi a întregului armament.
19h00 Deschiderea oficială a Festialului, onorată de Domnul Primar Adrian Ioan Veştea şi de autorităţile locale. Comandantul suprem al trupelor aliate va citi o proclamaţie şi va acorda decoraţii câtorva oficialităţi. Dupa aceea, trupele se vor încolona şi vor mărşălui pe străzile principale ale oraşului.
20h30 Consfătuirea comandanţilor
24h00 Stingerea
Sâmbătă 28 August
10h00 Începerea programului de reconstituire istorică la Cetatea Râşnov.
10h00-18h00 Prezentarea diverselor aspecte din viața civilă și militară a epocilor vechi sau moderne.
Fiecare grup are propriul cort în care vor fi expuse piese de echipament și armament specific precum și broșuri, fotografii, insigne și orice fel de publicații legate de istoria grupului și de tradițiile unității pe care o reconstituie. Grupurile vor face instrucție și exerciții tactice. În curtea Cetății se va afla cortul cartierului general unde comandantul suprem și statul său major se vor afla tot timpul și vor da explicații celor interesați de mișcarea de reînscenare istorică.
11h30-12h30 Prezentarea costumelor și armelor din Evul Mediu. Va fi apoi reînscenată o luptă din secolul al XVI-lea dintre cavalerii creștini și turcii otomani.
13h00-14h00 Prânz pe câmpul de luptă.
14h30-17h00 Prezentarea uniformelor, echipamentului și armamentului din perioada campaniilor napoleoniene. Va fi reînscenată o încleștare dintre infanteriștii francezi ai Primului Imperiu și vânătorii austrieci ai împăratului Francisc II.
18h00 Grupurile de reînscenare se vor întoarce în oraș.
19h30 Participanții se vor aduna în piața orașului pentru a trage o salvă de onoare și a face un marș pe străzile principale. În încheiere vor asista la un concert de fanfară.
24h00 Stingerea
Duminică 29 August
09h30 Depunerea unor coroane de flori la monumentele soldaților din armatele română și austro-ungară căzuți în Primul Război Mondial.
10h00 Începerea programului de reconstituire istorică la Cetatea Râșnov
10h00-15h00 Diverse aspecte din viața civilă și militară a epocilor moderne.
11h30-13h00 Prezentarea uniformelor și echipamentului folosit în timpul Primului Război Mondial. Va fi apoi reînscenată, cu efecte pirotehnice speciale, o bătălie dintre trupele aliate (franceze, britanice, rusești, românești) și cele ale Puterilor Centrale (germane, austro-ungare, bulgare) din timpul Războiului cel Mare.
13h00-14h00 Prânz pe câmpul de luptă.
14h30-15h00 Ceremonia finală în care participanții vor primi diplome și decorații din partea comandantului suprem.
16h00 Depunerea unei coroane de flori la mormântul Inimii Reginei Maria, la Bran.
EXPOZIŢII
Produse si servicii civile…antebelice, autori: dr. Ancuţa -Lăcrimioara Chiş, Ucu Bodiceanu, coordonator programe Casa de Cultură a municipiului Cluj-Napoca.
Loc de desfăşurare: Sala de festivităţi a Primăriei Râşnov (Piaţa Unirii, nr. 12).
Expoziţie de reconstituiri grafice istorice, Radu Oltean.
Loc de desfăşurare: Cetatea Râşnov
1 comment
Jos palaria in fata oamenilor de acolo. Am fost in week-end-ul trecut la cetate si ne-am trezit in mijlocul unor alte manifestari interesante, o masa rotunda la care participau mai multe personalitati (i-am recunoscut pe Cristian Parvulescu si Ovidiu Pecican) dar si directorul Cetatii, un om destul de tanar si inteligent. Sper sa-i reuseasca planurile de renovare si valorificare a cetatii. Caci se pot face bani frumosi din turismul cultural. Duminica dimineata cetatea era plina de turisti straini.