Constantin Iordan, Venizelos şi românii. Ediţia a II-a completată
Editura OMONIA, Bucureşti, 2010, 392 pag.
După o primă ediţie a lucrării, apărută în anul 2004, Editura Omonia publică o nouă versiune, completată cu un subcapitol, indice de nume şi rezumat în limba franceză, a monografiei consacrată lui Eleftherios Venizelos şi raporturilor sale cu românii şi România.
Eleftherios K. Venizelos (1864-1936), cea mai cunoscută personalitate politică a Greciei moderne, s-a aflat, timp de peste două decenii, în legătură cu protagonişti de prim-plan ai scenei politice din România – Titu Maiorescu, Nicolae Iorga sau Take Ionescu se numără printre ei – a avut prieteni, a fost preţuit şi admirat. A fost în trei rânduri oaspete al meleagurilor româneşti. Aceste contacte sunt o expresie vie a solidarităţii dintre cele două state ale Sud-Estului european într-o perioadă decisivă pentru destinele popoarelor român şi elen.
Bazat pe o amplă cercetare de arhivă, întreprinsă la Bucureşti, Sofia şi Belgrad, demersul lui Constantin Iordan, prima abordare de acest gen atât în istoriografia română cât şi în cea greacă, surprinde momente, evenimente, ipostaze care ilustrează raporturile speciale ale « marelui Cretan », cum este supranumit în istoria elenă, cu românii, percepţii ale personalităţii şi acţiunilor sale în lumea românească. Raporturi cu o veche istorie, interesante şi pline de învăţăminte în contextul dinamicii relaţiilor internaţionale din această parte a Europei în primele decenii ale secolului trecut.
Autorul, cercetător ştiinţific, din 1970, la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, doctor în istorie « Magna cum laude » al Universităţii din Bucureşti, deţinător al Premiului «Mihail Kogălniceanu» al Academiei Române (1999), este un specialist în istoria relaţiilor internaţionale din Sud-Estul european în secolul 20, cu peste o sută de titluri (cărţi, studii, articole) publicate în reviste de specialitate şi volume colective apărute în România, dar şi în Bulgaria, fosta Iugoslavie, Grecia, Turcia, Republica Moldova, Federaţia Rusă, Cehia şi SUA.
Volumul s-a bucurat de sprijin din partea Fundaţiei Naţionale de Cercetări şi Studii «Eleftherios K. Venizelos » din Hania (Grecia) şi a omului de afaceri grec stabilit în România, Vasilis Hrelias, sprijin cu atât mai preţios în contextul crizei economice care descurajează demersul ştiinţific.