Editorial

Top 5 documentare inedite de pe Netflix

Filmele documentare sunt pentru mine un veritabil deliciu, o posibilitate de a fi mai aproape de subiecte ale momentului sau de evenimente neconsumate în timp, a căror actualitate nu s-a diminuat odată cu trecerea unui anume interval de timp. Iată de ce vânez (la propriu și la figurat) cele mai diverse documentare de pe Netflix, pe care le privesc cu o poftă avidă și astăzi am decis să mă împart cu voi cu cinci documentare care efectiv m-au bulversat. Deci, să-i dăm drumul.

1. „Conversații cu un ucigaș: Ted Bundy” (2019)

Primul în lista mea este documentarul „Conversații cu un ucigaș: Ted Bundy” – mi s-a părut unul dintre cele mai complete, nedistorsionate de opinia publică și inedite produse media care îl au în centru pe maleficul criminal în serie Ted Bundy. Pornind de la o serie de interviuri luate în diverse perioade de timp, pelicula reușește să acopere întreaga sa viață, din fragedă copilărie și până la momentul când acesta devine unul dintre cei mai temuți ucigași din întreaga lume. Filmat într-un stil de cronică, documentarul este interesant nu doar ca introspecție în subiect, ci și ca analiză a faptelor, a premiselor, a evenimentelor care l-au transformat. Cu siguranță veți avea atât întrebări rămase deschise, cât și răspunsuri asupra subiectului.

2. „Cum să devii un tiran” (2021)

Am savurat fiecare episod din acest documentar. Gândit episodic, documentarul dezleagă misterul „succesului” de care se bucură fiecare despot în parte, de la temutul Hitler la renumitul Muammar Gaddafi. Îi dau zece din zece și pentru vocea lui  Peter Dinklage care narează cu multă emfază și dă viață unor informații istorice, care ar putea să dea naștere unei plictiseli. Deci, fanii istoriei vor fi încântați.

3. „Lucrarea diavolului” (2019)

„Lucrarea diavolului” ocupă poziția trei, deși este printre favoritele mele. Documentarul spune istoria unuia dintre cei mai renumiți călăi din lagărul de concentrare Sobibor, John Demjanjuk. Emigrat în America, acesta consideră că și-a spălat păcatele luându-și o nouă identitate. În realitate, dreptate vine mai târziu, dar lovește în plin. Pelicula urmărește capturarea acestuia (care deja e un bătrân trecut prin viață) și procesul de judecată, care are loc în Israel. Documentarul este o cronică alertă, dar bine fundamentată pe date, iar istoria în sine bulversează și șochează. Este una dintre lecțiile de istorie pe care trebuie să le învățăm cu prisosință.

4. „Jeffrey Epstein: Obscen de bogat” (2020)

„Jeffrey Epstein: Obscen de bogat” este unul dintre documentarele pe care le-am privit cu mare greutate. Este greu de digerat, pentru că spune istoria unui om care a jonglat cu destine. Jeffrey Epstein este un om de afaceri cu renume, dar și un agresor sexual care a distrus zeci de vieți. Documentarul reflectă evenimentele din cele mai diverse unghiuri, de la mărturiile victimelor ajunse la maturitate și până la declarațiile personalului care îl deservea zi de zi. Ce putem învăța din acest film? Că este absolut necesară informarea fetelor, dar și băieților cu privire la pericolele iminente care vin la pachet cu ispitele cotidiene. Să nu uităm, cașcavalul gratuit este doar în capcană.

5. „Totul despre taco” (2020)

Pe lângă criminali în serie, sunt fana documentarelor despre mâncare. Mă înarmez cu tot felul de gustări și îmi torturez soțul cu cele mai interesante proiecte cu și despre alimente (ne)sănătoase. „Totul despre taco” este un serial documentar care demonstrează întreg spectrul tipurilor de taco, de la cele tradiționale la cele reinventate în cele mai diverse colțuri ale Americii Latine. Pregătiți-vă să descoperiți savori și oameni minunați într-o călătorie peste Ocean.

Sper că veți găsi ceva util din această listă pentru serile lungi și caniculare de vară, iar eu vă urez vizionare plăcută.

(Sursă fotografii: Netflix.com)

Articole similare

Black Mirror (Netflix, 2023). Capitolul 6. Să înceapă festinul!

Corina Moisei-Dabija

Top 10 cărți despre epidemii globale

Dan Romascanu

Slepe Lasky (2008)

Delia Marc

1 comment

Flavius 26 iulie 2021 at 20:31

Cum să devii un tiran, nu e cine știe ce, e făcut subiectiv, prin prisma americanilor. Într-adevăr, Stalin, Hitler au fost malefici dar despre Gaddafi nu se spune adevărul, cum a fost manipulat de americani, la fel și Sadam… În Libia oamenii o duceau bine sub Gaddafi, acum e haos.Americanii i-au susținut pe mulți dictatori atâta timp cât le serveau interesele. De ce nu intervin de exemplu în Coreea de Nord, dacă tot se dau câinii de pază ai democrației? Slăbuț documentarul, nu-l recomand.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult