Editorial

Top 5 documentare disponibile pe HBO Max

În ultima perioadă, cu mult greu privesc filme artistice. Realitatea a umplut existența noastră cu prea multă anxietate, furie și resemnare. Prin urmare, una dintre soluție care m-au ajutat să rămân ancorată în certitudine a fost vizionarea unor documentare pe platforma HBO Max, care a devenit accesibilă pentru România și Republica Moldova. În această ordine de idei, am decis să vă recomand 5 filme documentare, de la anchete la portrete docudrama pe care le puteți vedea atunci când vreți să vă ocupați mintea cu altceva:

1. I Am Evidence (2017)

Primul pe lista mea de recomandări este documentarul „I Am Evidence”, un documentar conceput de Trish Adlesic și Geeta Gandbhir, care scoate în față un scandal de proporții în mediul juridic al statelor Unite ale Americii: mii de dosare penale cu privire la viol și acțiuni sexuale cu caracter agresiv stau închise în arhivele organelor de urmărire penală fără a fi examinate. Respectiv, mii de victime au rămas fără satisfacția verdictului legal, iar abuzatorii continuă să fie liberi. Trebuie să vă previn că e un film documentar destul de dificil de urmărit, dar important pentru valoarea sa juridică și pentru impactul social pe care îl are subiectul abordat.

2. Robin Williams: Come Inside My Mind (2018)

Continui lista cu documentarul portret „Robin Williams: Come Inside My Mind”, o producție semnată de regizoarea Maria Zenovich, o adevărată bijuterie, un omagiu adus marelui actor care a dăruit atâtea zâmbete de-a lungul carierei sale. Regizoarea apelează la cadre din arhiva actorului, la fragmente din concertele sale inedite, în care îl descoperim ca pe un tânăr dornic de viață, dar și la memoriile acestuia, deschizând cortina spre trăirile sale intime și secrete.

3. Undercurrent: The Disappearance of Kim Wall

„Undercurrent: The Disappearance of Kim Wall” este al treilea film documentar cu două episoade pe care efectiv l-am devorat. Produs de Nancy Abraham, filmul prezintă istoria jurnalistei Kim Wall, o activistă și o profesionistă în tot sensul cuvântului, care urcă la bordul unui submarin construit și condus de excentricul antreprenor, inginer și inventator Peter Madsen. Încropit din zeci de mărturii ale prietenilor, colegilor de muncă, anchetatorilor, documentarul nu doar descrie firul evenimentelor, ci ridică întrebări cu privire la limitele sociale dictate de performanța cuiva. Un geniu tehnologic are credit nelimitat sau e pasibil de răspundere?

4. The Forever Prisonier (2021)

The Forever Prisonier” este un alt documentar inedit, alert care spune istoria lui Abu Zubaydah, unul dintre presupușii lideri ai Al Qaeda reținut fără respectarea unui proces judiciar echitabil și care până în prezent se află în Guantanamo, cea mai de temut închisoare din lume. Filmul este produs în 2021 de Alex Gibney.

5. Q: Into the Storm

Q: Into the Storm” închide acest top, dar e clar unul dintre serialele documentar importante de văzut, deoarece dezvăluie întreg mecanismul din spatele mișcării Qanon, cea mai virulentă mișcare conspiraționistă din America, la moment. Este un serial produs de Cullen Hoback, Fredrick Brennan și Craig James.

Sper că această listă o să vă inspire să alegeți acele documentare pe care să le vedeți nu doar din pură curiozitate, ci mai ales din dorința de a învăța ceva, de a obține un alt volum de informații.

Articole similare

Un final frumos: Visages villages (2017)

Dan Romascanu

Despre vin

Delia Marc

Avanpremieră editorială: ”Istoria literaturii române pe înțelesul celor care citesc”, de Nicolae Manolescu

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult