Editorial

Top 5 cărți pentru copii și părinți fericiți

M-am prins la ideea că nu îi citesc fetiței mele povești Disney. De fapt, nu i-am citit acest gen de povești pentru că nu cred în ele. O fi adultul cinic din mine sau poate că altă decizie interioară m-a împins spre a nu mai pune mâna pe titlurile din această categorie… Habar nu am. De un lucru sunt sigură. Le-am găsit alternativa. Acum caut cărți despre fericire, despre curaj, despre independența de a fi tu însuți. Din acest motiv, prezentul top va include câteva cărțulii pe care le-am citit împreună cu fetița mea și care mi-au plăcut suficient cât să le recomand cu încredere. 

1. „Nu mi-e frică să greșesc”, de Olina Ortiz, Editura Univers

Prima pe listă este cartea „Nu mi-e frică să greșesc”, de Olina Ortiz. Patru moțate împart un coteț. Toate în așteptarea lui Moț Crăciun (da, ați citit corect, e un soi de Moș Crăciun în lumea găinilor). Trei sunt îngâmfate și o iau la rost pe a patra, una mai specială, mai neordinară. 

Cărticica ușor de citit și de urmărit ca istorie transpune în realitate tot ce trebuie să știe un copil despre diferențe personale, despre faptul că fiecare are un loc sub soare și că nimeni nu poate să anuleze empatia. Mi-au plăcut și exercițiile de limbaj și de atenție de la final, perfecte pentru a le capta atenția celor mici.

2. „Lama lama în pijama”, de Anna Dewdney, Editura Nemi

Al doilea volum care intră în acest top este „Lama lama în pijama” de Anna Dewdney, tradusă în colecția nemi de la Editura Nemira. Da, știu că e veche, dar pentru noi a fost extrem de importantă, mai ales când făceam tranziția de somn în cameră separată. Fetița mea a înțeles că nu e singură, că poate cere o îmbrățișare și că mămica vine de îndată.

3. „ABC-darul egalității”, de Ludmila Adamciuc

Al treilea volum este „ABC-darul egalității”, un volum scris de Ludmila Adamciuc, fondatoarea asociației „Prietena Mea” și mămica unei fetițe minunate, cu sindromul Down. Cartea pune bazele incluziunii și este cu atât mai utilă cu cât îi ajută pe cei mici să înțeleagă că oamenii pot fi diferiți, iar condiția principală pentru o conviețuire bună e să ne acceptăm diferențele. 

4. „Curajos ca un leu”, de Rachel Bright și Jim Field, Editura Rao

„Curajos ca un leu” de Rachel Bright și Jim Field, tradus la Editura Rao – cărticica asta subțirică le dă copiilor o lecție despre curaj, ceea ce, în consecință îi ajută să fie mai fericiți prin forțe proprii. Un șoricel tenace îi arată unui leu că nu îi e frică, iar dimensiunea nu dictează regula. 

5. „Când răsare luna”, de Ulises Wensell, Editura Universul Pedagogic

Și închei acest top cu o cărțulie tare dragă mie și fetiței mele. Se numește „Când răsare luna” de Ulises Wensell, tradus la Universul Pedagogic. Cuprinzând povești, cântece și poezii de adormit copilașii, cartea este minunată pentru a fi citită în rutina de lectură. Vă asigur că cel mic va aprecia. 

Acum, când toamna este pe final, a venit timpul să ne petrecem serile lungi alături de micuții noștri, iar citirea e o evadare plăcută și o deprindere sănătoasă. 

Articole similare

Cărți pentru copii: Pete Motanul. Ador tenișii albi

Jovi Ene

Ce a realizat Goodreads în 2013?

Jovi Ene

Margaret Thatcher şi spinoasa problemă irlandeză (II)

Codrut

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult