Editorial

Top 3 cele mai tari documentare Netflix din 2021 cu criminali în serie

Pentru toți cei care îmi citesc cronicile, nu mai este un secret că unul dintre subiectele care mi se pare interesante oricând este cel al criminalilor în serie. Să afli ce se ascunde în spatele motivației criminale, să înțelegi pe deplin imensitatea conduitei deviante și să găsești care este motivul – fitil ce împinge un om spre a ucide în serie – iată doar câteva motive ale interesului meu față de această temă. Nu aș putea încheia acest an fără să fac o retrospectivă a celor mai bune docudrame și filme documentare cu și despre ucigașii în serie. Deci, să-i dăm drumul.

1. „Don’t F**k with Cats: Hunting an Internet Killer” (2019)

Numărul unu al acestui an este filmul „Jos labele de pe pisici: Căutarea ucigașului de pe internet”, un documentar despre căutările disperate ale unor internauți, care vor să-l prindă pe călăul Luka Magnotta, care mai întâi a ucis niște pisici, filmând procesul și postând videoclipul pe Youtube, iar ulterior trecând la violență și omucidere. Deși, grație eforturilor conjugate, Magnotta nu ajunge un criminal în serie, această peliculă vizează câteva aspecte importante ale acestui subiect.

În primul rând, motivația făptașului care poate să provină dintr-o deviere socială sau dintr-o relație defectuoasă cu familia / rudele / mama (în special). În al doilea rând, filmul este interesant prin felul în care dezvăluie tema violenței crescânde, Magnotta fiind un tipar clasic, un criminal care mai întâi exersează pe animale și doar ulterior se mută pe oameni. „Jos labele de pe pisici” este un documentar dificil de privit, dacă nu ai nervi tari, dar cu siguranță este interesant.

2. „The Raincoat Killer: Chasing a Predator in Korea” (2021)

„The Raincoat Killer: Chasing a Predator in Korea” este numărul doi în acest top, fiind o producție coreeană Din 2003 până în 2004, într-un interval de mai puțin de un an, Yoo Young-chul a ucis un total de 20 de persoane în diferite părți ale Seulului, vizând victime, inclusiv bătrâni bogați, maseuze și femei tinere. Numărul mare de crime brutale pe care le-a comis, metodele crude de ucidere pe care le-a folosit și dezmembrarea grotescă a cadavrelor au fost oribile și fără precedent. Pelicula, destul de întortocheată, dar interesantă aruncă o lumină asupra evenimentelor, dar și încearcă să dezlege misterul din spatele motivației făptașului. Totuși, țin să remarc că este un film destul de greu de privit, mai ales pentru persoanele ușor impresionabile.

3. „The Motive” (2021)

„The Motive” încheie prezentul top, spunându-ne istoria unui criminal de doar 14 ani care și-a executat întreaga familie, în Ierusalimul anului 1986. Tensionat, dramatic, pe alocuri frustrant – iată cum aș descrie experiența acestui film documentar. Deși nu deschide pe deplin subiectul devenirii unui criminal în serie, abordează un subiect sensibil: familia și rolul acesteia în traumele pe care le purtăm.

Fiecare dintre aceste docudrame și filme documentare merge pe o dimensiune substanțială a subiectului, lăsând totuși loc pentru o dezbatere inedită și o analiză la rece pe marginea elementelor care stau la baza apariției unui criminal în serie. Rolul unor astfel de filme nu este de a distra, ci de a instrui, lăsându-ne nouă, spectatorilor, posibilitatea de a reflecta asupra celor filmate.

Articole similare

Premiile Bloggerilor Cinefili din România 2012

Jovi Ene

Netflix lanseaza un videoclip din culisele ultimului sezon Stranger Things

Jovi Ene

Cel mai asteptat film al iernii, Glass Onion: A Knives Out Mystery, va fi disponibil de maine pe Netflix

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult