Editorial

Top 10 filme israeliene

Cinematografia israeliană este o cinematografie tânără, la fel ca Statul Israel. Se poate vorbi despre o industrie cinematografică doar de prin anii ’60, și numărul de filme produse anual este cam de același ordin de mărime, poate ceva mai mic, comparat cu numărul de filme produse în România. Peisajul cinematografic este însă divers și interesant. Am selectat zece dintre filmele cele mai cunoscute și mai demne de discuție în opinia mea. Ordinea în top este după anul producției. Selecția este subiectivă și acest top este o invitație la discuție și la propuneri de adăugiri.

1. Sallah Shabati – Ephraim Kishon, 1964

‘Sallah Shabati’ este scris și regizat de umoristul Ephraim Kishon (1924 – 2005), supraviețuitor al Holocaustului și unul dintre cei mai populari scriitori și ziariști israelieni. Multa vreme a fost cel mai popular și mai vizionat film din istoria cinematografiei israeliene. Este o comedie despre haosul imigrației și al construcției societății israeliene în primele decenii de existență ale Israelului. Această satiră socială le-a asigurat regizorului Ephraim Kishon și producătorului Menahem Golan succesul internațional, și de asemenea, l-a lansat pe actorul Haim Topol, care avea să devină faimos cu rolul din ‘Violonistul de pe acoperiș’.

2. Metzitzim – Uri Zohar, 1972

‘Metzitzim’ (‘Voyeurii’) este un film controversat din totdeauna, care astăzi ar fi considerat ‘incorect politic’ în special din cauza misoginismului său, dar care a devenit un film ‘de cult’. Regizorul său, Uri Zohar, un cineast extrem de talentat, face aici pereche cu prietenul său, muzicianul și actorul Arik Einstein în a descrie aventurile a doi tineri care nu vor să îmbătrânească. Unul dintre ei este un salvamar care se luptă cu voyeuristii pe plaja din Tel-Aviv, celălalt un chitarist care visează să deschidă un club de noapte. Filmarea a fost însoțită de acuzații de hărțuire sexuală din partea principalei vedete feminine. Câțiva ani mai târziu, Uri Zohar a devenit religios și astăzi duce o viață de rabin ultra-ortodox. 

3. Givat Halfon Eina Ona – Assi Dayan, 1976

‘Givat Halfon Eina Ona’ (‘Dealul Halfon nu răspunde’) este probabil cea mai populară comedie din istoria cinematografiei israeliene. Este și prima încercare a industriei cinematografice israeliene de a se confrunta cu războiul de Yom Kippur din 1973. Filmul este regizat de Assi Dayan, regizor talentat și fiul faimosului general și politician israelian Moshe Dayan. Acțiunea urmărește aventurile unor militari rezerviști israelieni aflați de pază la un avanpost al armatei israeliene de lângă Canalul Suez. Popularitatea filmului se datorează în mare parte distribuirii în rolurile principale a unui trio de comici celebri (haGashash haHiver).

4. Avanti Popolo – Rafi Bukai, 1986

‘Avanti Popolo’ a fost unul dintre primele filme israeliene de bun nivel artistic care se ocupa de războaiele Israelului, prezentând și perspectiva inamicului. Numele filmului este derivat din cuvintele cu care începe cântecul revoluționar italian Bandiera Rossa, care este cântat de protagoniștii filmului, soldații israelieni și egipteni care rătăcesc în deșertul Sinai după războiul din 1967. Povestea începe la 11 iunie 1967. Războiul de șase zile s-a încheiat și încetarea focului tocmai a început. Urmărim călătoria lui Gassan și Haled, doi soldați egipteni a căror singură dorință este să-și croiască drum prin deșertul Sinai și să ajungă în siguranță la Canalul Suez. Așa începe o saga comică, aproape suprarealistă, în timpul căreia se întâlnesc diferite grupuri de oameni în deșert, inclusiv soldați israelieni în patrulare și un reporter insistent.

5. Hatuna Meuheret – Dover Koshashvili, 2001

‘Hatuna Meuheret’ (‘Nuntă târzie’) este debutul regizoral al lui Dover Koshashvili, unul dintre regizorii israelieni care mie îmi plac în mod deosebit, imigrant din Georgia fostă sovietică.  Eroul principal este un tânăr în vârstă de 31 de ani, dintr-o familie de imigranți evrei georgieni care respectă tradițiile și care încearcă să-i aranjeze o căsătorie. Ceea ce familia nu știe este că tânărul se întâlnește în secret cu o femeie divorțată de 34 de ani, care provine dintr-o altă comunitate etnică. Când părinții săi descoperă relația și intervin violent, tânărul trebuie să aleagă între tradițiile familiei și dragostea lui. În rolurile principale apar vedetele de film israeliene Lior Ashkenazi, Ronit Elkabetz și Moni Moshonov. Filmul este celebru și deoarece conține cea mai lungă scenă de sex din istoria filmului mainstream israelian.

6. Bikur haTizmoret – Eran Kolirin, 2007

‘Bikur haTizmoret’ (‘Vizita orchestrei’) este unul dintre cele mai cunoscute filme israeliene pe plan internațional și a inspirat și un musical, jucat pe Broadway. Scenariul este inspirat de perioada de optimism de după încheierea tratatului de pace dintre Israel și Egipt. O orchestră formată din membri ai forțelor de poliție egiptene călătorește în Israel pentru a cânta la ceremonia inaugurală a unui centru de arte arabe, însă se rătăcește și ajunge în alt oraș. În rolurile principale apar Sasson Gabai și – din nou – Ronit Elkabetz, o foarte talentată actriță, dar și scenaristă și regizoare, care avea să moară în 2016.

7. Beaufort – Joseph Cedar, 2007

‘Beaufort’ este unul dintre cele zece filme israeliene care a reușit să ajungă între ultimii cinci candidați la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. Acțiunea filmului are loc în anul 2000, anul retragerii armatei israeliene din zona de securitate din sudul Libanului. Filmul prezintă rutina zilnică a unui grup de soldați poziționați în fortăreața cruciaților din secolul al XII-lea din Castelul Beaufort, sentimentele și temerile lor și explorează dilemele lor morale din zilele premergătoare retragerii și sfârșitului conflictului de 18 ani din Sudul Libanului. În rolul principal apare Itai Tiran, unul dintre cei mai cunoscuți actori de teatru israelieni.

8. Vals im Bashir – Ari Folman, 2008

‘Vals im Bashir’ (‘Vals cu Bashir’) este unul dintre cele mai originale filme realizate de cinematografia israeliană. Film de animație și în același timp un film foarte personal, în care regizorul îi intervievează pe camarazii de armată, veterani ai invaziei Libanului din 1982 pentru a-și reconstrui propriile amintiri despre rolul său în acel conflict. Pe fundal, masacrele de la Sabra și Shatila – unul dintre evenimentele cele mai controversate ale acelui conflict.

9. Foxtrot – Samuel Maoz, 2017

În ‘Foxtrot’ al lui Samuel Maoz tema principală este raportul dintre viața civilă și datoriile militare pe care trebuie să le îndeplinească majoritatea israelienilor. Un cuplu în criză primește vestea morții ‘la datorie’ a fiului lor, pentru ca după câteva ore să afle că era vorba despre o eroare, și că fiul lor este în viață. Și totuși, acesta, aflat de pază într-un avanpost îndepărtat, trece prin experiențe neobișnuite. Realitatea și imaginația, viața și moartea se află în permanenta într-un echilibru instabil în acest film realist și incomod.

10. Synonyms – Nadav Lapid, 2019

‘Synonyms’ (‘Sinonime’) a câștigat Ursul de Aur la Berlin în 2019. Filmul abordează cu curaj dar și cu subtilitate problematica identității personale și a rolului limbii în definirea acesteia. Este povestea unui tânăr israelian care după serviciul militar se refugiază la Paris pentru a-și părăsi naționalitatea, ajutat de dicționarul său francez-ebraic. Întrebarea este dacă poți fugi dintr-o țară sau chiar din limba ei, oare poate țara fugi din tine?

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Divertisment de vară: Valerian and the City of a Thousand Planets (2017)

Dan Romascanu

Cele mai bine vândute 10 titluri ale Grupului Editorial ALL în anul 2016

Jovi Ene

Ani de câine, de Gunther Grass

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult