Editorial

Top 10 filme despre schimbarea climei

Suntem în plină vară, dar este o vară cum nu a mai fost. Majoritatea dintre noi și-au anulat sau și-au schimbat planurile de vacanță. Soarele însă strălucește, căldura ne năucește mai mult decât oricând parcă, ploile și sau seceta sunt mai dramatice decât oricând. Este, îmi pare, momentul potrivit să întocmim o listă a filmelor despre schimbările climei și fenomenele climatice extreme prin care trece planeta noastră. Vă promit și puțin frig în acest clasament.

1. An Inconvenient Truth – Davis Guggenheim, 2006

Documentarul cel mai faimos al genului este cel realizat de Davis Guggenheim în 2006, avându-l că protagonist pe fostul vice-președinte american Al Gore, transformat într-un campion al cauzelor ecologice planetare. Gore a petrecut o parte din timpul pe care l-a avut la dispoziție după ce și-a încheiat cariera politică (și a pierdut cursa prezidențială din anul 2000) cutreierând lumea și ținând conferințe despre pericolele ecologice care planează asupra planetei și mijloacele de combatere a acestora. Din punct de vedere al materialului prezentat filmul este interesant și a avut un impact considerabil în creșterea interesului fata de criza ecologică, inclusiv schimbările climatice. Cinematografic însă, filmul este destul de anost, nu foarte diferit sau mai interesant decât o participare la o conferință cu prezentare frontală Powerpoint. În 2017 Gore a recidivat cu un sequel pe care mărturisesc că nu am avut curajul să-l văd.

2. Planet of the Humans – Jeff Gibbs, 2019

Dacă Al Gore este reprezentantul ‘establishment’-ului în documentaristica ecologică, Michael Moore este contrarul sau. Filmele sale de protest, cu caracter anarhist, au stârnit întotdeauna controverse. ‘Planet of the Humans’ regizat de Jeff Gibbs, produs și promovat de Moore, nu este o excepție. Filmul analizează componenta energetică în schimbările climatice și industria ‘energiei verzi’. Filmul susține că sursele de energie regenerabilă, inclusiv energia de biomasă, energia eoliană și energia solară, nu sunt la fel de reînnoibile pe cât sunt prezentate, și deci nu pot reprezenta o alternativă a combustibililor tradiționali. Corona a întrerupt promovarea și discuțiile despre acest film, dar cred că ele vor fi reluate mai devreme sau mai târziu.

3. Before the Flood – Fisher Stevens, 2016

Documentarul meu preferat în acest gen este ‘Before the Flood’ produs de Martin Scorsese pentru National Geographic și regizat de Fisher Stevens. Filmul îl are ca protagonist și narator pe Leonardo DiCaprio care participă la o călătorie de trei ani în diferite zone ale planetei explorând impactul încălzirii globale și punând întrebări despre capacitatea omenirii de a frâna și a inversa o tendință care pare că se îndreaptă galopant spre distrugerea mediului care ne înconjoară.

4. The Day After Tomorrow – Roland Emmerich, 2004

Este interesant de observat că lumea pare a se confrunta cu un fenoment de încălzire globala, dar cel puțin o parte dintre filmele de ficțiune care descriu schimbări climatice prevăd epoci glaciare. Unul dintre filmele devenite clasice ale genului ‘catastrofelor climatice’ este ‘The Day After Tomorrow’ regizat de Roland Emmerich, unul dintre regizorii germani care a reușit la Hollywood creând câteva filme care s-au bucurat de mare succes de public. Aici avem de-a face cu un scenariu în care efectele climatice catastrofale în urma perturbării circulației atmosferice în Oceanul Atlantic de Nord provoacă o serie de evenimente meteorologice extreme care rezultă într-o răcire globală și o nouă epocă glaciară. În rolurile principale sunt distribuiți Dennis Quaid și Jake Gyllenhaal.

5. Snowpiercer – Bon Joon Ho, 2013

‘Snowpiercer’ al sud-coreanului Bon Joon Ho începe la câțiva ani după ce era glaciară a fost declanșată de un experiment eșuat în domeniul schimbărilor climatice care a nimicit toată viața, cu excepția puținilor norocoși care s-au urcat pe Snowpiercer, un tren care călătorește pe tot globul. Distopia introduce un nou sistem de clase – sociale și de tren. Un serial inspirat de film, cu Jennifer Conolly în rolul principal a început să fie distribuit în acest an și poate fi văzut pe Netflix.

6. Waterworld – Kevin Reynolds, 1995

Cei care au văzut ‘Waterworld’ nu vor putea uita începutul filmului. Globul pământesc simbol al studiourilor Universal este treptat acoperit de ape, așa cum prevăd scenariile extreme ale încălzirii globale. Ce a mai rămas din omenirea întoarsă la un fel de perioada pre-feudală este răspândită pe corăbii care cutreieră imensul ocean care a devenit Terra în căutarea vreunei fășii de uscat – dar mai există aceasta? Răspunsul îl veți primi la sfârșitul acestui film care îl are ca protagonist pe Kevin Costner într-unul dintre cele mai bune roluri ale sale.

Disponibil pe Netflix.

7. Geostorm – Dean Devlin, 2017

Combaterea schimbărilor climatice se face și se va face prin sisteme de monitorizare și control instalate pe sateliți. În ‘Geostorm’ un asemenea sistem a preluat gestionarea climei terestre, prevenind uraganele și alte fenomene externe. Ce se întâmplă însă dacă un atac cibernetic permite teroriștilor să preia controlul sistemului, și să înceapa să genereze efecte contrare celor pentru care a fost creat? Răspunsul îl veți afla în acest film în care rolul principal, al arhitectului care a conceput sistemul, este jucat de Gerard Butler.

8. Soylent Green – Reichard Fleischer, 1973

Celor care cred că genul filmelor care descriu catastrofe climatice sau urmările lor este foarte nou, le recomand ‘Soylent Green’. Este realizat în 1973 și acțiunea se petrece în New Yorkul anului 2022, deci vom putea compara foarte curând imaginația cu realitatea. Filmul acesta combină genurile polițist și de ficțiune științifică, prezentând investigarea asasinării unui om de afaceri bogat într-un viitor distopic al oceanelor pe moarte și al umidității pe tot parcursul anului, datorită efectului de seră, care duce la poluare, sărăcie, suprapopulație, eutanasie și epuizarea resurselor naturale. Charlton Heston joacă rolul principal, și Edward G. Robinson își face ultima apariție într-un film pe marele ecran.

9. Mad Max: Fury Road – George Miller, 2015

‘Mad Max: Fury Road’ își plasează acțiunea într-o lume post-apocaliptică creată de o catastrofă climatică, o lume arsă de soare și de căldură, lipsită de vegetație. Calitatea producției a demonstrat că se pot face filme interesante și în acest gen desconsiderat al filmelor de acțiune. Filmul a câștigat 6 premii Oscar (toate în categorii ‘tehnice’), și o are pe generic pe Charlize Theron în rolul feminin principal.

10. Frozen II – Chris Buck, Jennifer Lee, 2019

Închei clasamentul cu încă un film dintr-o lume a gheții, foarte populara serie de filme de animație ‘Frozen’. Al doilea film din serialul studiourilor Disney are o temă ecologică. Prințesele surori din Arendelle descoperă că părinții lor au participat la un complot pentru a-i alunga pe vecinii indigeni, construind un baraj pentru a perturba microclimatul care a susținut pădurea sacră.

Disponibil pe HBO Go.

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Tărâmul morților vii: You, the Living (2007)

Dan Romascanu

Prin blogosfera literara (7 – 13 aprilie 2014)

Dan Romascanu

Comedia muzicală „Hârca se întoarce” – happy-ending la puterea doi – Stagiunea 2015 – 2016 la Teatrul Elisabeta

Andreea Andrusca

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult