Editorial

Top 10 filme despre iarna (dar nu despre Crăciun)

Abundă în acesta lună topurile de filme de Crăciun și sărbătorile anexe. M-am gândit însă că ar fi mai original să încerc să fac o listă a filmelor remarcabile și interesante despre iarnă, dar care nu au neapărat sărbătorile în centrul atenției. Iată ce a ieșit. Selecția este desigur personală, ordinea nu este neapărat importantă, și sunteți invitați să adaugați alte titluri.

1. Frozen (Chris Buck & Jennifer Lee, 2013)

Pe primul loc nu poate fi altul decât filmul de animație preferat al nepoților mei – ‘Frozen’. Este o producție a studiourilor Disney, capul de serie a fost lansat pe ecrane în 2013, urmat de un prim sequel care a ieșit anul trecut. Acțiunea și personajele sunt bazate pe basmul ‘Crăiasa zăpezii’ al lui Hans Christian Andersen. Filmul original a câștigat două premii Oscar – pentru cel mai bun film de animație și pentru cel mai bun cântec original („Let It Go”).

Disponibil pe HBO Go.

2. Fargo (Ethan & Joel Coen, 1996)

‘Fargo’, filmul din 1996 al fraților Coen este și el un cap de serial, însă este vorba despre un serial de cu totul altă natură. Filmul este o dramă criminală, scrisă, produsă și regizată de frații Joel și Ethan Coen. Frances McDormand joacă rolul lui Marge Gunderson, o șefă de poliție din Minnesota, însărcinată, care investighează omuciderile la marginea drumului, în zăpezile unei ierni aprige din zona care este polul frigului în Statele Unite. Și acest film a câștigat două premii Oscar, unul pentru intepretare al excepționalei Frances McDormand, celalalt pentru scenariu original atribuit fraților Coen. Remarcabile sunt în opinia mea și serialele de televiziune ‘Fargo’, ale căror producători sunt frații Coen, dar sunt realizate de alti regizori. Acestea păstrează mai ales ideile și atmosfera, dar nu acțiunea și personajele, fiecare sezon din cele patru lansate până acum petrecându-se într-un alt loc și într-o altă perioada de timp (și nu iarna!).

Disponibil pe HBO Go.

3. Snowpiercer (Bong Joon Ho, 2013)

În ‘Snowpiercer’ întreaga planetă a devenit un imperiu al iernii. Fiecare film al originalului regizor coreean care cu câțiva ani mai tărziu avea să fie regizorul primului film nevorbitor de engleză multi-premiat cu Oscaruri este special și diferit. Aici acțiunea se petrece într-un viitor în care un experiment eșuat al schimbărilor climatice a ucis toată viața pe Pământ, cu excepția câtorva norocoși care s-au urcat pe Snowpiercer, un tren care călătorește pe tot globul. În interiorul său apare un nou sistem de clase sociale. Și acest film a dat naștere unui serial de televiziune lansat în acest an.

Disponibil pe Netflix.

4. The Day After Tomorrow (Roland Emmerich, 2004)

O catastrofă climatică lovește întreagă emisferă nordică și în ‘The Day After Tomorrow’, doar că originea sa este naturală. Da, în 2004 se mai putea încă anticipa și că planeta se îndreaptă spre o scădere a temperaturii, ba chiar spre o nouă eră glaciară. Filmul american de acțiune aparținând genului apocaliptic este regizat, co-produs și co-scris de Roland Emmerich, unul dintre regizorii germani care a reușit la Hollywood, scenariul fiind bazat pe cartea ‘The Coming Global Superstorm’ publicată în 1999 de Art Bell și Whitley Strieber. În rolurile principale apar Dennis Quaid și excelentul Jake Gylenhaal.

5. Winter’s Tale (Akiva Goldsman, 2014)

‘Winter’s Tale’ este un film romantic american din 2014 bazat pe romanul cu acelasi nume al lui Mark Helprin. Filmul este scris, produs și regizat de Akiva Goldsman (producator si scenarist cunoscut, la debutul său de regizor). In distributie apar Colin Farrell, Jessica Brown Findlay, Jennifer Connelly, Russel Crowe, Will Smith si William Hurt. Actiunea se petrece in 1895, 1916 si 2014, iar New York-ul din acest film este bantuit de vânturi arctice, nopți întunecate și lumini albe.

6. Snow White and the Huntsman (Rupert Sanders, 2012)

Iarna este decorul în care se petrece o mare parte a acțiunii acestei versiuni fantastice cu nuanțe de horror, sexy și plină de efecte speciale a basmului ‘Albă ca Zăpada’. În rolurile principale apar Kristen Stewart și Charlize Theron. Filmul a primit două nominalizări dar niciun premiu la festivitățile Academiei din 2012, și a fost urmat de un prequel/sequel în 2016 regizat de Cedric Nicolas-Troyan, cel care fusese autorul efectelor speciale ale filmului original.

Disponibil pe Netflix.

7. Miracle (Gavin O’Connor, 2004)

Iarna înseamnă și sporturi de iarnă și acestea au prilejuit realizarea câtorva filme memorabile. Printre ele preferatul meu este cel care descrie un eveniment pe care mi-a amintesc și acum cu entuziasm și plăcere, din vremea în care orice înfrângere a echipelor aparent invincibile ale Uniunii Sovietice era un motiv de bucurie. Este vorba despre victoria echipei de hochei (pe acea vreme de amatori) a Statelor Unite împotriva celei a Uniunii Sovietice, la Olimpiada alba din 1980. Kurt Russell joacă rolul lui Herb Brooks, legendarul antrenor al unei echipe de studenți de college care a reușit să câștige titlul suprem și cu el gloria sportivă și cinematografică.

8. I, Tonya (Craig Gillespie, 2017)

Un alt film inspirat din istoria sporturilor de iarnă, care redă însă o poveste sordidă și deloc glorioasă este ‘I, Tonya’. Filmul descrie evenimentele reale ale conflictului dintre patinatoarele Tonya Harding și Nancy Kerrigan, conflict care a luat o turnură dramatică în 1994, într-o producție realistă care aruncă o lumină crudă asupra lumii super-competitive a sportului de mare performanță. O comedie neagră, în care rolul principal este intepretat de Margot Robbie.

9. Doctor Zhivago (David Lean, 1965)

În decorul iernii se petrece o mare parte din acțiunea filmului ‘Doctor Zhivago’, poate una dintre cele mai frumoase povești de dragoste aduse pe ecran, adaptarea romanului lui Boris Pasternak, avându-i în rolurile principale pe Omar Sharif, Julie Christie și Geraldine Chaplin. Filmul a câștigat cinci premii Oscar, intre care cel pentru scenariu adaptat și pentru imagine, dar marele premiu, cele pentru regie sau actorie l-au ocolit. Asta nu l-a împiedicat să aibă un imens succes de public și să rămână în amintirea și preferințele celor care l-au văzut.

10. The Shining (Stanley Kubrick, 1980)

Last but not least. Ultimul, dar nu cel din urmă. ‘The Shining’ al lui Stanley Kubrick, film considerat de mulți ca o capodopera a genului horror. Este ecranizarea unui roman al lui Stephen King cu Jack Nicholson în rolul principal, povestea unei familii care preia un hotel izolat în timpul iernii. O prezență sinistră îl influențează pe tată în violență, în timp ce fiul său psihotic are viziuni îngrozitoare despre trecut, cât și preziceri sumbre legate de viitor. Un sequel, ‘Doctor Sleep’ a fost lansat în toamna lui 2019.

Disponibil pe Netflix.

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Călătorii literare cu Alina Nelega: „Ce e călătoria perfectă, dacă nu o mare aventură?”

Jovi Ene

Merita Bob Dylan Premiul Nobel pentru Literatură? – anchetă literară cu 19 scriitori români

Jovi Ene

Prin blogosfera literară (2 – 8 martie 2020)

Dan Romascanu

1 comment

Ionut Popa 23 decembrie 2020 at 08:58

Fargo este unul din cele mai interesante filme pe care le-am vazut vreodata. Am prieteni care nu l-au putut vedea pana la capat, insa mie mi-a placut umorul negru si stilul fratilor Coen care ne-au dat multe filme bune, dar intr-adevar putin ciudate.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult