Editorial Recomandat

NexT 2013 – ziua a 4-a – câştigătorii

Trofeu - Filipe Tavares (Sound Director)Cum nu prea scriu în weekend-uri, pe Filme-carti.ro nu a apărut nicio ştire despre câştigătorii Festivalului Internaţional de Film NexT 2013. Nu pentru că nu meritau, ci pentru că aşteptam să scriu ceva personal, pentru că am fost la faţa locului, şi nu un simplu comunicat de presă despre câştigători, aşa cum fac unele site-ul şi bloguri de profil.

Seara de sâmbătă de la NexT 2013 a fost plină… de fotografii, de camere video, de celebrităţi, de regizori aspiranţi. Şi mai puţin de bloggeri sau cel puţin nu i-am observat eu. Bloggerii aceia care se pretind cinefili nu merg la astfel de evenimente (deşi sunt siguri că unii dintre ei, anonimii buni, au fost prin sală). Cu (doar) zece minute întârziere, gazdele noastre, Ada Solomon şi Yvonne Irimescu, au început veştile bune: câştigătorii NexT 2013. În cele ce urmează, vă voi prezenta aceşti câştigători, cu motivaţia juriului şi impresiile mele:

Premiul publicului pentru Film românesc„Șanțul”, de Adrian Silișteanu. Despre „Şantul”, am scris aici şi, de această dată, am fost complet de acord cu impresiile publicului, celelalte trei scurtmetraje româneşti nu au fost la aceeaşi înălţime şi rezonanţă.

Adrian Silisteanu

Premiul publicului pentru Film străin – „Kaiser & König”, de Timon Mondersohn. Nu văzusem filmul cu pricina în competiție, dar chiar în articolul acelei zile îmi spuneam că sper să îi vină rândul și acestuia. Și iată că cei prezenți atunci în sală l-au considerat cel mai bun film al competiției. Și, într-adevăr, filmul este excelent. Parabolă a unui viitor apropiat, filmul ne introduce într-o lume aproape părăsită, asemănătoare cu a noastră, dar plină de lipsuri: fierul vechi este la mare căutare, iar carnea lipsește aproape cu desăvârșire de pe masa oamenilor, fiind obținută numai printr-un sistem de vânzare subteran. În această atmosferă, doi pensionari supraviețuiesc, riscându-și viața pentru ceva mai bun. Iar unul dintre ei are acasă o soție oarbă, care nu știe ce nebunie e afară, care nu știe că el nu mai este demult poștaș, pentru simplul motiv că Poșta, ca instituție nu mai există. Un film foarte bun, din Germania, construit pe o osatură ce ne-a adus aminte de ”Good-bye, Lenin!”. Nota mea: 9/10.

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc„Betoniera”, de Liviu Săndulescu. Motivația juriului: „Pentru felul în care transformă o situație măruntă și ridicolă din viața reală într-o poveste relevantă pentru condiția umană în epoca modernă.” Despre film, am scris aici.

Liviu Sandulescu

Mențiunea specială a Juriului – „Good Night”, de Muriel D’Ansembourg. Motivația juriului: „Pentru performanța deosebită a întregii distribuții”. Nu văzusem nici acest film în zilele precedente, așa că a fost o ocazie potrivită de a-l vedea în seara decernării premiilor. Povestea a două puștoaice dornice să impresioneze, să fie adulte deși nu sunt, să facă lucruri demne de o prostie crasă doar pentru a fi în centrul atenției. Numai că nimic nu e normal în ceea ce fac și totul poate deveni destul de tragic. Într-adevăr, cele două tinere, dar și bărbații care le înconjoară la ieșirea în oraș (atât cei ”răi”, cât și cei buni, care le salvează), au reușit o prestație actoricească foarte bună. Care denotă realism și autenticitate. Filmul nu e excepțioanal, dar distribuția îl ridică destul de mult. Nota mea: 8/10.

-Premiul „Andrei Toncu” pentru Cea mai bună coloană sonoră – Ioan Filip, pentru filmul „Treizeci”. Motivația juriului: „Pentru felul în care folosește sunetele pentru a elabora povestea și a o face mai consistentă și mai tangibilă și pentru felul frumos în care muzica diegetică este transformată în muzică de film.” Da, muzică foarte-foarte bună, care m-a determinat să privesc cu atenție momentele de final, pentru a o recunoaște și a o căuta după revizionarea filmului (realizat în Câmpina, de altfel :D). Eu aș fi ales, măcar la egalitate, și simpaticul film ”Marion”. Despre ”Treizeci”, am scris aici.

Ioan Filip

Premiul „Cristian Nemescu” pentru Cea mai bună regie – Chema García Ibarra, pentru filmul „Misterio”. Motivația juriului: „Pentru felul în care prezintă un punct de vedere specific asupra vieții, folosind în mod eficient constrângerile formatului de scurtmetraj și pentru folosirea excepțională a umorului și suprarealismului.” A la Almodovar (tânăr), așa cum scriam în minicronica filmului, publicată zilele trecute pe blogul nostru.

Premiul pentru cel mai bun film, Trofeul NexT 2013 – „Os Vivos Tambem Choram”, de Basil da Cunha. Motivația juriului: „Pentru măiestria cu care acest film prezintă o ficțiune dramatică filtrată prin lentila documentarului, transformând realitatea oamenilor și locurilor într-o experiență metafizică”. Am scris despre film tot în articolul despre partea a II-a a Competiției, acordându-i nota 7,5/10. Nu sunt total în asementimentului juriului, căruia, ca oricărui juriu format de oameni de film autentici, sunt mai apropiați cinematografiei experimentale și ficțiunilor întortocheată, a căror poveste este mai degrabă fantastică, decât să se supună rigorilor normale ale vieții :).

Ne revedem anul viitor la NexT 2014!

Articole similare

Cărți pentru copii: Spărgătorul de nuci

Jovi Ene

Noaptea, de Elie Wiesel

Jovi Ene

Ieșirea din invizibilitate: „Homoistorii”, de Florin Buhuceanu

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult