Editorial

”Mă lupt ca literatura de calitate să ajungă la cât mai mulți oameni” (Raisa Beicu, FILIT 2018)

Ziua de sâmbătă se deschide, în ultimele ediții ale FILIT Iași, cu discuții despre bloggeri și alte ”specii internautice” destinate publicului cititor de literatură. În acest an, discuția de la Casa FILIT a avut titlul ”Booktrailer, booktube și blog – alte feluri de a promova literatura” și a fost moderată de Eli BădicăInvitații au fost: Raisa Beicu, blogger la RaisaBeicu.ro, Daria Câmpeanu, booktuberiță la Daria Prietenă cu Cărțile, și Claudia Popescu, despre care aflam anul trecut cu aplicația iZiLIT, iar acum continuă cu CLIPLIT – Carte în 7Arte.

Pentru cei pasionați de literatură și felul în care ea este promovată pe Internet, dar nu numai, discuția a fost foarte agreabilă, punând accentul nu numai pe trecutul și prezentul influenței internetului, ci și pe anumite aspecte legate de viitorul apropiat. Simpatica și foarte tânăra Daria Câmpeanu a spus că nu s-a așteptat să aibe atât de mulți oameni care o urmăresc, aproximativ 14.500 de abonați pe Youtube. Discutând despre lucrurile care o deranjează, a menționat presiunea, pentru că sunt foarte multe cărți populare, pentru care este nevoie să citească și apoi să vorbească, tocmai din acest motiv. Și există, într-adevăr, o presiune în acest sens, ea are dreptate și a dovedit foarte multă sinceritate și a spus direct ceea ce crede: poate că noi toți, bloggerii, simțim la fel, dar nu vrem să deranjăm sau să speriem. Ea nu a făcut-o.

Raisa Beicu, povestindu-și intențiile înainte de a deveni blogger, a spus că, atunci când a început să scrie, marea miză a fost să scrie despre cărți. Considerând că literatura e un bun psiholog, a dorit să arate unor oameni că literatura de bună calitate îți poate rezolva multe probleme ale vieții și a exemplificat spunând că literatura a ajutat-o mai mult decât terapia. Mai târziu, acum, mulțumirea ei cea mai mare este că și-a păstrat direcția, nu s-a dus spre ceea ce e cool în literatură (motiv pentru care și noi o apreciem foarte mult!).

Claudia Popescu a făcut o istorie a proiectelor pe care le promovează Biblioteca Județeană din Brașov (un loc foarte drag mie, de vreme ce acolo îmi petreceam zilele în facultate, acolo am studiat un an de zile pentru lucrarea de licență), începând de la iZiLIT, primul proiect, cel care are acum aproape 400 de autori români, acum proiectul  CLIPLIT, prin care încearcă să creeze book-trailere de artă, ambele reprezentând un mod creativ de a promova literatura și mijloace inedite, dar puternice, de a ajunge la public.

Atunci când Eli Bădică a condus discuția spre plusurile și minusurile comunităților pe care le-au constituit, Raisa Beicu a făcut o frumoasă pledoarie în favoarea autorilor și cărților ”adevărate”: ”Eu mă lupt ca literatura de calitate să ajungă la cât mai mulți oameni, mă lupt ca să ajungă în față chiar autorii care merită citiți.” Și a adăugat, printre altele, că a ajuns să constuiască o comunitate de cititori pe care a visat-o. Daria Câmpeanu, care are doar 12 ani, a mutat discuția spre recomandările de lectură și a spus, lucru confirmat și de ceilalți, că este foarte greu să faci recomandări dacă nu cunoști acea persoană. Claudia Popescu a găsit o soluție pentru ca tinerii să citească, să vedem cât se adeverește: să le recomanzi să citească literatură română contemporană.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Este scrisul despre cărți o meserie, este o pasiune? Ei bine, pentru cei mai mulți bloggeri, pentru Raisa Beicu în special, blogul de carte a fost și a rămas o pasiune, de vreme ce lucrează cu totul altceva (și eu simt la fel, și eu, îmi venea să strig!). Ea scrie despre cărți pentru că altfel nu poate să trăiască și viața devine interesantă doar atunci când lupți pentru pasiunile tale și, pe de altă parte, pentru că literatura a scos-o din zona în care se afla. Și apoi, ”nu trebuie să scrii doar de dragul de a scrie”.

Această ultimă afirmație a fost întărită de Eli Bădică. Ea a spus că cititorii vor cerne lucrurile și ”recenziile”, cele de pe internet, și vor alege în timp pe cei pregătiți în detrimentul celor mai puțin pregătiți (spre nepregătiți).

Ultima discuție a zilei a fost despre o recomandare de carte sau, mai bine zis, despre cartea pe care o citesc acum, fie și la FILIT 2018. Prima care a răspuns a fost Daria Câmpeanu, care citește acum ”Ultima oară când ne-am luat rămas bun”, de la Editura Leda Edge, o carte adolescentină, dar care este destul de tristă. Raisa Beicu nu s-a abținut (nici nu avea cum) și a recomandat mai multe cărți, precum cărțile lui Franzen (unul dintre favoriții ei), Între cer și pământ, de Steffanson, Dulcele bar (cartea cu care nu dă greș), amuzantul David Sedaris, dar și poezia lui Ioan Es Pop. Claudia Popescu a recomandat, spre bucuria mea, Colecția Scriitori de Poveste, apărută cu ocazia FILIT 2018, în care descoperim, în același timp, și scriitori români contemporani, cât și clasici.

O discuție foarte agreabilă, din toate punctele de vedere.

Articole similare

Festivalul Internațional de Film – ediția a 9-a – Competiția internațională NexT – scurtmetraje ambițioase, surprinzătoare și excentrice

Andreea Andrusca

Cum să fii fericit în România

Jovi Ene

Top 5 documentare inedite de pe Netflix

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult