Editura ALLFA a organizat luni, 20 mai, ora 17.30, în cafeneaua Starbucks Bucureşti Mall, o întâlnire cu actorul Horaţiu Mălăele şi volumul “O poveste cu Horaţiu”, de Doina Papp.
Într-o atmosferă emoționantă, doamna Doina Papp, autoarea volumului dedicat maestrului, și domnul Horațiu Mălăele, Maestrul, au răspuns întrebărilor adresate de moderatorul discuției, Mario De Mezzo, CEO al grupului editorial ALL și, bineînțeles, de către public.
„Să ți se dedice o astfel de carte poate fi șocant și emoționant”, recunoaște Horațiu Mălăele, deoarece artistul consideră că „e greu să mai fii tu, într-un fel”, după divulgarea anumitor intimități și sentimente unui popor întreg. Dar conchide imediat într-un ton ironic „niciodată nu e prea devreme, căci poți să mori și mâine!”
Vorbind despre amintirile dragi artistului, una va rămâne cu siguranță și în memoria publicului pentru hazul și originalitatea ei („la Horațiu e o poveste și cu ziua asta – nu spunea el că e atipic?”, O poveste cu Horaţiu). Se pare că domnul Mălăele ar fi avut ocazia în tinerețe să devină un al doilea Grigorescu datorită unei întâmplări ce are la bază achiziționarea ilicită de către doi reprezentanți ai Institutului Grigorescu a două acuarele realizate de Horațiu, întâmplare care îl propulsa pe lista de posibili studenți ai institutului susmenționat. Însă, în toată povestea aceasta, undeva pe drum, ceva s-a întâmplat și pensula a fost înlocuită cu spectacolul.
S-a vorbit despre om, despre actor sau despre existența unei dualități, o coexistență care face posibilă „spiritul proteic și multiplicitatea actorului”. Dar care este secretul magiei emanate de acest om? Chiar dacă el însuși afirmă că este o persoană timidă și emoționată de fiecare dată când se află în fața admiratorilor și, în ciuda faptului că însăși mama lui i-a spus „să nu mai fii, ai și tu o vârstă!”, ce îl face totuși atât de admirat și respectat? Să fie oare spectacolul ce trăiește în propria persoană și pe care îl lasă să se manifeste sub formă de artă, “ca o manieră de a da mâna cu comunitatea’?
Cu nostalgie la gașca boemă din tinerețe, gândurile zboară bineînțeles și spre generația de tineri actori care, din cauza isteriei și haosului, nu mai găsesc timpul necesar pentru a observa și aprecia maeștrii ce ar putea să le fie mentori în această meserie, care, pe lângă vocație, necesită foarte multă muncă. Chiar în condiții mai vitrege, Horațiu a rămas cu noi, „căci e român!”, încântându-ne cu binecunoscuta sintagmă „dacă v-am greșit, vă rog să mă iertați!”. Cât despre mine, vă spun sincer că mă aflu încă sub vraja maestrului, iar singura salvare cred că se află în lecturarea cărții Doinei Papp, în încercarea de a-l cunoaște mai bine pe geniul Mălăele. Așadar, “Proletari din toate țările, urniți-vă!”(publicația Satârul, anii ‘90).
Miercuri, 29 mai, în cadrul evenimentului Bookfest, la standul editurii ALL, veți avea ocazia să vă întâlniți cu actorul și regizorul Horațiu Mălăele și, de ce nu, să vă bucurați și de un autograf.
1 comment