Editorial

Ceva cărţi, ceva amintiri!

Zilele astea m-am pus cu burta pe carte :) – de fapt pe carti :) si am terminat de varsat in Excel o lista mai veche si cu truda actualizata, a cartilor aflate in posesie (si bineinteles – citite – ca doar nu le-as tine cu paginile netaiate sau nedezlipite). Grea intreprindere, pentru ca mi-am propus – si in mare am si realizat, sa notez si alte caracteristici in afara autorului si titlului, respectiv Editura, Colectia, anul aparitiei, traducatorii si pe alocuri, ilustratorii.

Treaba asta cu ilustratorii trebuie sa o mai aprofundez, pentru ca ideea mi-a venit mult mai tarziu, cand deja scuturasem praful de pe multe rafturi si raftulete :) . Insa consider ca grafica – ilustratia de carte este o specializare aparte a artistilor plastici, reprezentata de-a lungul anilor in Romania, cu mare talent. de Florica Cordescu, Iacob Dezideriu, Done Stan, Val Munteanu, Dodi Teodorescu Romanati, Iurie Darie, Eugen Taru, etc, etc. Astazi, din economie de hartie si de parale – in general, a disparut « poza » care intovarasea atat de expresiv textul si hranea imaginatia cititorilor de orice varsta.

Si astazi mai am un necaz cu cartile nou editate : au textul atat de inghesuit catre cotor, incat cu greu reusesc sa citesc rascracanand volumul, pana la limita in care este gata-gata sa-si expluzeze filele anemic incleiate in tipografii (chestie pe care am si patit-o).

Pe de alta parte, interesanta mi s-a parut si specificarea traducatorilor, care mi-a adus surpriza recunoasterii unor nume consacrate in literatura, care si-au inceput truda scrisului in calitate de traducatori. (O scoala buna – se vede treaba). Altii s-au dedicat intreaga viata traducerilor, fara a face pasul urmator, a deveni ei insisi scriitori.

Am oftat indelung amintindu-mi de multe carti pe care nu le mai regasesc in aceasta ultima lista :

–          sunt carti date cu imprumut si care nu mi-au mai fost niciodata returnate ;

–          sunt carti pe care le-a luat cu el, la plecarea din tara, in 1982, fratele meu (dar le revad in biblioteca lui de cate ori il vizitez) ;

–          sunt carti pe care in nebunia pregatirilor de mutare din vechea casa, in 2003, le-am lasat in rafturile si lazile din pod ;

–          sunt carti care inca mai asteapta in subsol, sa le despachetez, selectez, etc, etc.

Bineinteles ca regret ca de-a lungul timpului nu mi-am notat intr-un caiet toate cartile imprumutate si citite de la biblioteca si de la prieteni. Carti precum Forsyte Saga, Balciul desertaciunilor, clasici ai literaturii franceze, Byron, Shelley, multe, multe si nepretuite lecturi…Le-am citit de  pe unde am putut, caci au fost ani cand nu se gaseau pe piata cartile editate, iti trebuiau « pile si relatii » pe la librarii sau prin provincie si au fost ani cand – ca si acum – banii au trebuit dramuiti : carte sau papica :) . Sigur ca supravietuiesti daca citesti, insa nu daca si cumperi carti :) .

Si in final, fac precizarea ca in acest tabel nu am inregistrat cartile tehnice (de la scoala, facultate si specializari), dictionarele (unele extrem de vechi si de ferfelitite), tabelele de logaritmi :) si toate achizitiile ultimilor ani privind calatorii prin tari, orase, zoologie, ai altele cu care tarabele ne momesc :) .

Eu sper ca cine va avea curiozitatea sa scormoneasca Lista (pe care o gasiti la adresa http://www.4shared.com/document/VP9OCu_c/Cartile_din_biblioteca_Delia.html), isi va reaminti impreuna cu mine cartile dragi citite in viata, sau poate se va inspira in privinta alegerii unor autori sau titluri.

Oricum ar fi, NOROC tuturor si viata lunga – atat pentru cat mai multa lectura – dar pur si simplu – si pentru a trai !

Articole similare

Fragment în avanpremieră: ”Alegeri dificile”, de Ioana Creţoiu

Jovi Ene

Fragment: ”Schije”, de Ioana Baetica Morpurgo

Jovi Ene

Top 5 cărți citite în 2019 (de Tudor-Costin Sicomas)

Tudor-Costin Sicomas

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult