La aceasta editie a Tirgului de Carte Gaudeamus, Editurile Polirom si Cartea Romaneasca au participat cu peste 1000 de titluri la reducere (20%), oferte speciale si pachete promotionale, titluri la pretul unic de 9,99 lei. Numeroase surprize pentru cititori: noutati foarte asteptate, proiecte editoriale noi, intilniri cu cei mai indragiti scriitori romani.
Numarul de vizitatori a fost impresionant, iar vinzarile au fost comparabile cu cele de la editia de anul trecut. Mai mult, la aceasta editie a tirgului, s-a remarcat un interes mai mare pentru autorii romani decit in anii anteriori.
POLIROM
Pe primul loc in topul vinzarilor Polirom se afla Toate bufnitele, noul roman al lui Filip Florian, autorul romanelor Degete mici (2005), Baiuteii (impreuna cu Matei Florian) si Zilele regelui, ajunse la a IV-a editie la Polirom si aflate pe lista de bestselleruri a editurii.
Pe Filip Florian il puteti intilni chiar astazi, 28 noiembrie, incepind cu ora 18.30, la Libraria Carturesti Verona (subsol), unde va citi un fragment din noul sau roman. Detalii, aici.
Pe locul al doilea in topul de vinzari Polirom se afla Exercitii de echilibru de Tudor Chirila, cu o prefata semnata de Catalin Tolontan, volum in care veti descoperi un scriitor surprinzator, care se exprima cu aceeasi usurinta in proza sau in versuri si ale carui rinduri tradeaza o sensibilitate pe care putini i-o banuiesc.
Pe locul al treilea, la egalitate, se afla romanele Omar cel orb de Daniela Zeca-Buzura si Iacob se hotaraste sa iubeasca de Catalin Dorian Florescu, ambele lansate la aceasta editie a tirgului.
Omar cel orb, aflat deja pe lista de bestselleruri a editurii, alaturi de celelalte doua romane din trilogia orientala semnata de Daniela Zeca-Buzura, Istoria romantata a unui safari si Demonii vintului, dezvaluie lumea controversata si uluitoare a Iranului contemporan.
Iacob se hotaraste sa iubeasca de Catalin Dorian Florescu – traducere de Mariana Barbulescu – a aparut la prestigioasa editura germana C.H. Beck si a fost desemnat “Cartea anului 2011” in Elvetia. De asemenea, romanul a fost pentru mai multe luni bestseller in Elvetia si s-a vindut pina in prezent in peste 50.000 de exemplare in spatiul german. Catalin Dorian Florescu se afla in Romania pentru promovarea romanului. Detalii, aici.
Pe lista celor mai bine vindute titluri Polirom se mai regasesc: Fata tatei, mama fetei. Istoria unei vieti intre Romania si Elvetia de Sanda Budis, un volum din care nu lipsesc detaliile picante si istoriile interesante, in care apar personalitati din Romania sau membri marcanti ai exilului romanesc; romanul Cel care ma asteapta de Parinoush Saniee, cea mai vinduta carte a tuturor timpurilor in Iran (peste 20 de editii) – traducere din limba italiana de Cerasela Barbone; controversatul roman Versetele satanice de Salman Rushdie, traducere din limba engleza si note de Dana Craciun; volumul De ce nu iau romanii Premiul Nobel de Alina Mungiu-Pippidi, o intreaga critica a societatii romanesti de azi, de la un sistem de educatie care si-a pierdut busola, la o fractura care a aparut intre merit si succes; Hotel Universal de Simona Sora, romanul unei lumi disparute, o lume amestecata, cosmopolita si cruda, insa cu valorile esentiale intacte.
Top 5 Polirom
1. Toate bufnitele, Filip Florian
2. Exercitii de echilibru, Tudor Chirila
3. Omar cel orb, Daniela Zeca-Buzura si Iacob se hotaraste sa iubeasca, Catalin Dorian Florescu
4. Fata tatei, mama fetei. Istoria unei vieti intre Romania si Elvetia, Sanda Budis
5. Cel care ma asteapta, Parinoush Saniee
CARTEA ROMANEASCA
Pe primul loc in topul vinzarilor Cartea Romaneasca se afla Vietile paralele de Florina Ilis, un roman-document care sfideaza legile timpului, mai mult de 150 de ani din existenta lui Mihai Eminescu, din secolul al XIX-lea, pina in prezent, asa cum a fost ea traita, consemnata, idealizata, maculata, imaginata.
Locul al doilea este ocupat de Cronicile genocidului, noul roman al lui Radu Aldulescu, in care autorul inregistreaza, spre aducere aminte, povestile timpurilor noi, din virtejul carora se salveaza doar cei puternici.
Pe locul al treilea se afla un roman-omagiu adus fotografiei si fotografilor, Ultima fotografie de Bogdan Hrib, ocalatorie incredibila, o intilnire improbabila, o iubire imposibila.
Pe lista celor mai bine vindute titluri Cartea Romaneasca se mai regasesc: volumul Teatru 7 de Radu F. Alexandru, volum ce cuprinde piesele Labirint (Love’s stories) – „Cea mai buna piesa a anului 2010” la Concursul UNITER, Romanica (Tsunami) si Gertrude; volumul Cabaretul cuvintelor. Exercitii de muzicalitate pura pentru actorii debutanti de Matei Visniec, o calatorie subiectiva intr-un dictionar interior, intr-o lume in care cuvintele nu depind de om; precum si volumele de poezie Lemur de Andra Rotaru si Apoi, dupa batalie, ne-am tras sufletul de Bogdan-Alexandru Stanescu, ambele volume fiind recomandate de Radio Romania Cultural.
Top 5 Cartea Romaneasca
1. Vietile paralele, Florina Ilis
2. Cronicile genocidului, Radu Aldulescu
3. Ultima fotografie, Bogdan Hrib
4. Teatru 7, Radu F. Alexandru
5. Cabaretul cuvintelor, Matei Visniec