Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (5 – 11 decembrie 2014)

poster winter sleep A3Știrile săptămânii: Winter Sleep vine de la Cannes în cinematografele din România; Vele negre, un serial interzis minorilor, va fi difuzat de Paramount Channel România din 10 ianuarie; „De ce eu?”, filmul inspirat de cazul procurorului Cristian Panait, din 27 februarie la cinema.

Winter Sleep vine de la Cannes în cinematografele din România

Winter Sleep/ Somn de iarnă, câștigătorul premiului Palme d’Or la Festivalul de la Cannes 2014, va rula în cinematografele din România începând cu 16 ianuarie.

Filmul regizorului turc Nuri Bilge Ceylan, cunoscut și pentru pelicula Once upon a time in Anatolia, este o dramă cehoviană desăvârșită. Winter Sleep spune povestea fostului actor Aydin, proprietar al unui mic hotel într-un sat din podișul Anatoliei, care e într-un permanent conflict cu cei din jur, cu mariajul său, dar si cu sine.

Aydin trăiește în micul hotel împreună cu tânăra sa soţie, Nihal, şi sora, Necla.  De cum vine iarna în sat, hotelul se transformă în adăpost, dar devine în același timp o cușcă ce hrănește animozitățile dintre cei trei. Puțin câte puțin, regizorul dezvăluie caracterul lui Aydin de om auto-suficient, multumit cu ce poate realiza cu efort minim. Într-o serie de scene excelente, vedem interacțiunea lui Aydin cu soția sa, sora recent despărțită de soțul său și o familie de localnici mult mai săraci, care închiriază una din proprietățile lui.

Winter Sleep, declarat o capodoperă, un film sublim, delicat și emoționant, despre iubire, familie și societate este considerat de către Chicago Tribune „cea mai bună adaptare a lui Cehov pentru marele ecran”.

Scenariul scris de Nuri Bilge Ceylan împreună cu soția sa, actrița și fotografa Ebru Ceylan, preia elemente și teme din opera lui Anton Cehov, dar majoritatea replicilor din film sunt inspirate de propria lor relație, „timpul petrecut scriind a fost scurt, dar cel petrecut în dezbateri a fost mult mai lung„, spune Ceylan.

Una dintre cele mai importante realizări ale anului. Actorii lui Ceylan își interpretează rolurile cu atâta precizie și emoție, încât și Bergman ar fi aplaudat”, apreciază „Screen International”.

Winter Sleep va rula, începând cu 16 ianuarie, în București la Cinema Studio, Cinema Union, Cinema Elvira Popescu, Hollywood Multiplex Bucuresti Mall, Movieplex, Grand Cinema Digiplext, în Cluj Napoca la Cinema Victoria, în Tîrgu Mureș la Cinema Arta, în Constanța și Brașov la Cityplex.

Trailer in limba română:

[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=-QjYO4rdXUY’]

Vele negre, un serial interzis minorilor, va fi difuzat de Paramount Channel România din 10 ianuarie

Sâmbătă, 10 ianuarie, ora 23.00, Paramount Channel România difuzează în premieră primul episod al unuia din cele mai de succes seriale americane, Vele negre/ Black Sails, care a fost distins cu două premii Emmy. Producătorul acestui serial este celebrul regizor Michael Bay, cunoscut mai ales pentru realizarea unor filme cu efecte speciale impresionante și bugete pe măsură: Armageddon, Transformers și Pearl Harbour.

Pirați, violență și scene de sex explicite în Vele negre/Black Sails

Serialul va fi difuzat săptămânal, sâmbăta, de la ora 23.00, ca urmare a ratingului 18+ primit pentru violență și scene de sex explicite (acestea din urmă fiind și motivele pentru care presa străină de specialitate a găsit similitudini binevenite între Vele negre și Urzeala tronurilor).

bkss2Acțiunea din serialul Vele negre se petrece înaintea întâmplărilor povestite în romanul “Insula comorilor” scris de Robert Louis Stevenson. Abordarea pe care o au cei doi creatori ai serialului (Jonathan E. Steinberg și Robert Levine) în ceea ce privește pirații este una inedită în peisajul cinematografic, dar mult mai apropiată de realitate.

  1. Epoca piraților din Caraibe a atins apogeul. Fosta colonie britanică New Providence este acum un teritoriu fără legi, controlat de câteva zeci dintre cei mai temuți căpitani ai piraților. Cel mai înfricoșător dintre aceștia este Căpitanul Flint. Odată cu reîntoarcerea Marinei Regale a Regatului Unit în zonă și amenințarea cu dispariția a piraților, iese la iveală o nouă față, mult mai umană, a Căpitanului Flint. În lupta pentru supraviețuire, violența și curajul sunt cele două arme ale piraților din New Providence.

„Este o abordare complet diferită a poveștilor cu pirați”, spune Steinberg, iar actrița Hannah New, care o interpretează pe independenta și puternica Eleanor Guthrie, fiica unui contrabandist din New Providence, adaugă: “Este o lume în care tabuurile, inclusiv cele legate de sexualitate, au fost rupte”.

bkssVele negre a fost filmat în Cape Town (Africa de Sud) și este, printre altele, un serial apreciat pentru scenografia sa și acuratețea decorurilor, în concordanță cu epoca evocată. La construirea butaforiei unei singure nave au lucrat 300 de muncitori.

Regizorul Michael Bay (Transformers și Armageddon), alături de Brad Fuller (producătorul The Texas Chainsaw Massacre), scenaristul Jonathan E. Steinberg și Andrew Form sunt producătorii executivi ai serialului.

Din distribuție fac parte Toby Stephens, Hannah New, Luke Arnold, Jessica Parker Kennedy, Tom Hopper, Zach McGowan, Toby Schmitz, Clara Paget, Mark Ryan, Hakeen Kae-Kazim, Sean Cameron-Michael și Louise Barnes.

Afis De ce eu_web„De ce eu?”, filmul inspirat de cazul procurorului Cristian Panait, din 27 februarie la cinema

De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, unul dintre cele mai așteptate filme românești din 2015, inspirat de un caz real care a zguduit România la începutul anilor 2000, cel al sinuciderii procurorului Cristian Panait, va fi lansat pe 27 februarie 2015 în cinematografele din toată țara.

Bazat pe fapte reale, De ce eu? spune povestea lui Cristian (Emilian Oprea), un tanăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. Cristian investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate.

„Un film inspirat dintr-o realitate atât de puternică poate fi făcut într-o mie de feluri. Pe mine, însă, mă interesează strict demontarea mecanismelor prin care un om puternic, la propriu și la figurat, ajunge în doar 20 de zile să-și ia viața. Ce mecanisme, ce resorturi interne se declanșează în momentul în care descoperi că tot sistemul pentru care ai lucrat și în care te-ai format e corupt și putred din temelii? E, practic, un film despre dezintegrarea rapidă a unui om care alege să lupte, din interior, împotriva sistemului”, declară Tudor Giurgiu.

Protagonist este Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, aflat la primul său rol principal într-un lungmetraj de cinema. Distribuția este întregită de actorii Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras, Virgil Ogășanu.

Regia îi aparține lui Tudor Giurgiu, aflat la cel de-al treilea lungmetraj din carieră după Legături bolnăvicioase (2006) și Despre oameni și melci (2012). Acesta semnează și scenariul, alături de Loredana Novak. Director de imagine este Marius Panduru, montajul este semnat de Lemhényi Réka, de scenografie s-a ocupat Cristian Niculescu, iar costumele au fost create de Szélyes Andrea. Muzica este compusă de Viktor Chouchkov.

Articole similare

Câteva știri din lumea culturală românească (13 – 19 mai 2019)

Jovi Ene

Noutăți săptămânale Netflix: The Bridgerton Museum, Back in Action, 3 Body Problem

Jovi Ene

Vreme ploioasa in mai. The Rain: Sezonul 2 si multe altele!

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult