Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (3 – 9 iunie 2019)

Știrile săptămânii: TIFF lansează TIFF Unlimited, platforma de streaming care continuă online experiența festivalului; Festivalul Filmului European sau cum să înțelegem Europa de azi;  Festivalul Serile Filmului Românesc a fost lansat la București, cu nume mari din cinematografia românească; Caravana filmului românesc ajunge la Câmpulung Muscel, în perioada 11 – 13 iunie; Documentarul Generația Woodstock – disponibil pe platforma de streaming TIFF Unlimited după premiera de la TIFF.

TIFF lansează TIFF Unlimited, platforma de streaming care continuă online experiența festivalului

La cea de-a 18-a ediție, Festivalul Internațional de Film Transilvania lansează prima platformă de streaming ce continuă online experiența de festival: TIFF Unlimited – produs unic atât în România, cât și în rândul festivalurilor din Europa Centrală și de Est.

TIFF Unlimited, proiect de anvergură care completează lista inițiativelor propuse anual pentru promovarea cinematografiei românești și internaționale, este o platformă de streaming (VoD) care permite abonaților accesul la filme din selecția festivalului, precum și filme de autor, independente sau premiate, indisponibile pe alte canale. Din 6 iunie, pe unlimited.tiff.ro, cinefilii vor putea viziona filme din selecția TIFF 2019, selecții din anii anteriori, precum și filme premiate din portofoliul companiilor de distribuție din România.

The festival must go on. Anytime. Online” este mesajul TIFF Unlimited, care marchează un nou nivel de responsabilitate asumat de organizatori în promisiunea de a aduce filmele TIFF în fața cât mai multor spectatori, oferindu-le acces, oricând și oriunde, doar pe teritoriul României, la filme din toată lumea, de pe mai multe device-uri.

 „Ne dorim de multă vreme să continuăm experiența TIFF  în mediul online, fiindcă publicul și-a dorit să revadă filme din festival sau să vadă filme pe care le-a ratat, iar TIFF Unlimited este vehiculul care le aduce tuturor cinefililor, indiferent dacă au ajuns sau nu la TIFF, propriul festival de film acasă.”, spune Tudor Giurgiu, directorul Festivalului Internațional de Film Transilvania.

TIFF Unlimited propune publicului lungmetraje premiate în marile festivaluri ale lumii, filme străine și românești apreciate de jurii și de public deopotrivă, filme curajoase, radicale sau controversate din genuri și contexte socio-politice diferite, dar și povești intime și speciale ca acelea din competiția acestui an. Platforma de streaming va include filme noi în fiecare lună, astfel încât experiența festivalului continuă, de fapt, pe tot parcursul anului.”, a declarat Mihai Chirilov, director artistic TIFF.

Abonamente TIFF Unlimited

Prețul unui abonament lunar la serviciul TIFF Unlimited este de 5 Euro + TVA/lună.

Până pe  9 iunie, utilizatorii pot opta pentru unul dintre abonamentele disponibile la un preț promoțional – 10 Euro (3 luni), 25 Euro (6 luni), 50 Euro (1 an). Toți abonații TIFF Unlimited vor beneficia de gratuitate timp de o săptămână, după ce și-au făcut un cont pe site-ul unlimited.tiff.ro. În plus, orice abonament activat, dintre cele trei scoase la ofertă, oferă acces gratuit timp de o lună la toate filmele de pe platformă, începând din 6 iunie.

Din 10 iunie, costul abonamentelor se va modifica astfel: 17 Euro ( 3 luni), 35 Euro (6 luni), 65 Euro (1 an).

TIFF Unlimited, primul serviciu de streaming (SVoD) lansat de un festival de film din România și singurul produs de acest gen din Europa Centrală și de Est, este un proiect dezvoltat cu ajutorul PitechPlus, furnizor de aplicații software.

„Am contribuit la dezvoltarea TIFF Unlimited pentru că ne numărăm printre fanii TIFF și ne-am dorit să fim parte dintr-un proiect ce oferă cinefililor ocazia de a vedea filme la care poate nu au acces în cinematografe, accesibile oriunde și oricând. Expertiza noastră în domeniul dezvoltării de streaming video ne-a permis să alegem cea mai bună soluție tehnologică pentru platforma TIFF Unlimited. Vom continua să participăm ca  parteneri tehnici la evoluțiile viitoare ale proiectului în vederea construirii unei platforme care să acompanieze deschiderea activității TIFF către noile tehnologii.”, a declarat Bogdan Herea fondator PitechPlus

TIFF Unlimited oferă accesul la un catalog de titluri unanim apreciate, filme reper pentru cinematograful de artă al ultimului deceniu, premiate sau prezentate în marile festivaluri internaționale:  Melancholia (r. Lars von Trier), Son of Saul (László Nemes), Marshland (r. Alberto Rodríguez), The Tribe (r. Miroslav Slaboshpitsky), A Separation (r. Asghar Farhadi), Blue is The Warmest Color (r. Abdellatif Kechiche), Holy Motors (r. Leos Carax), Nymphomaniac: vol. 1 și Nymphomaniac: vol. 2 (r. Lars von Trier), Wild Tales (r. Damián Szifron), Enter The Void (r. Gaspar Noé), All These Sleepless Nights (r. Michal Marczak), Rams (r. Grímur Hákonarson), Undeva la Palilula (r. Silviu Purcărete), Despre oameni și melci (r. Tudor Giurgiu) și Câinele japonez (r. Tudor Cristian Jurgiu). Pentru cei care nu reușesc să ajungă la TIFF, platforma include și câteva titluri de ultimă oră, care se regăsesc în selecția ediției curente: Woman at War (r. Benedikt Erlingsson), Pause (R. Tonia Mishiali), The Coming Back Out Ball Movie (r. Sue Thomson), Too Late To Die Young  (r. Dominga Sotomayor Castillo).

TIFF Unlimited este un proiect sprijinit de Centrul Național al Cinematografiei și Administrația Fondului Cultural Național.

Partener media: UPGRADE 100

“Cred că în opoziție cu haosul social media, o bună parte din public se va orienta tot mai mult spre content curat – în ambele sensuri ale cuvântului – motiv pentru care lansarea aplicației mi se pare o idee care merită susținută. Facem același lucru în aplicația UPGRADE 100, unde găsiți pe bază de abonament sau bilet la festival conținut de calitate pentru cei pasionați ori preocupați de extraordinarul fenomen al transformării digitale care afectează absolut toate domeniile de business, dar si viața, societatea, democrația si modul în care consumăm film si entertainment”, a declarat Dragoș Stanca, fondator iCEE.fest: UPGRADE 100.


Festivalul Filmului European sau cum să înțelegem Europa de azi

Festivalul Filmului European se desfășoară între 11 și 30 iunie la București, Râmnicu Vâlcea, Tîrgu-Mureș, Sibiu și, în premieră, la Chișinău. Cu peste 55 de filme din 23 de țări, în complicatul context actual european, Festivalul oferă o platformă de înțelegere a societății contemporane și care ne poate da răspunsuri la întrebarea „Încotro merge, de fapt, Europa?ˮ. Dar, ca să ne cunoaștem prezentul, trebuie să investigăm și trecutul, așa că noua ediție a FFE are atât filme și documentare recente, cât și o importantă selecție de filme clasice.

Festivalul oferă publicului acces la o dezbatere multiculturală și propune o panoramare subiectivă, filtrată artistic, a temelor dominante pentru societatea contemporană. Este vorba despre subiectele care dau „pulsul Europei”, favorizând conversația pe teme fierbinți, precum granițele fizice și imateriale, construcția identitară și asimilarea diferențelor culturale, democrația și libertatea de exprimare, planul social versus cel intim, angajarea și izolarea. Filmul european este nu doar act de creație, ci și o oglindă a neliniștilor și emoțiilor care străbat Europa, oferind dincolo de stări și idei, și un context pentru a ne construi propria imagine a continentului sau pentru a ne facilita o analiză a societății.

Ediția din București are loc între 11 și 23 iunie, în următoarele săli: Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema PRO, Cinemateca Eforie, Centrul Ceh, Goethe Institut // Pavilion 32, Institutul Balassi, Institutul Cervantes și Spațiul Public European. O parte dintre proiecții vor fi însoțite de întâlniri cu cineaști și actori, concerte, dezbateri, lansări de carte și alte evenimente speciale. În țară și dincolo de graniță, 23.FFE se desfășoară la Chișinău (Cinematograful Odeon, 21-23.06), Râmnicu Vâlcea (Cinema Geo Saizescu, 21-23.06), Tîrgu-Mureș (Cinematograful Arta, 21-23.06) și Sibiu (Centrul Cultural Ion Besoiu, 28-30.06).

“Mi-e greu să sintetizez bogăția selecției din acest an, însă sper că spectatorii vor frecventa și site-ul nostru pentru detalii mai suculente. Nu e tocmai o ediție estivală, ci una consistentă, substanțială, o veritabilă panoramă a Europei de ieri și de azi. Da, am inclus și o selecție spumoasă de comedii recente, dar și câteva dintre cele mai controversate pelicule ale anului, pe teme grele cum ar fi abuzurile din biserica catolică, dragostea și obsesia în lumea virtuală, lupta pentru mediu sau pentru creația artistică, exploatarea celor vulnerabili, migrația sau cruzimea jocurilor politice. Impresionantă e și diversitatea genurilor: avem thrillere, biografii, tragicomedii, documentare biografice, politice și despre modă, pelicule pentru copii, SF sau fantastice. În secțiunea Sinergii, filmul devine teatru. La 30 de ani de la căderea zidului Berlinului, am pus la cale cea mai complexă retrospectivă a filmelor amplasate în Germania de Est – Dincolo de Zid. Secțiunea Tribut e dedicată marelui maestru italian Bernardo Bertolucci, cu patru filme, dintre care trei proaspăt restaurate, în premieră pe marele ecran. Inedit va fi și maratonul de 24 de ore cu seria de documentare 24H Europe, unde 60 de tineri din 26 de țări europene vorbesc despre speranțele, fricile, visele și ambițiile lor” a declarat Anca Grădinariu, directorul artistic al 23.FFE.

Accesul la proiecțiile programate în sălile centrelor și institutelor culturale partenere din București este gratuit. Biletele pentru filmele proiectate la cinematografe pot fi achiziționate de la casele de bilete ale acestora, sau online, de pe platformele Eventbook (pentru filmele care rulează la Cinema Elvire Popesco și Cinema Muzeul Țăranului), Eventim (pentru filmele de la Cinema PRO) și Kompostor (pentru filmele de la Cinemateca Eforie).

Festivalul va debuta la București, pe 11 iunie, cu alegoria italiană Lazzaro felice / Fericit ca Lazăr (Italia, 2018, regia: Alice Rohrwacher), film selecționat anul trecut în competiție la Festivalul de film de la Cannes, unde a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun scenariu.


Festivalul SFR a fost lansat la București, cu nume mari din cinematografia românească

Festivalul redeschide Cinefilia, în perioada 12-16 iunie, iar pe scena cinematografică ieșeană vor fi prezenți actori și regizori, care  au susținut SFR de-a lungul celor nouă ediții.

Miercuri, 5 iunie 2019, pentru a cincea ediție, Festivalul SFR a avut lansarea oficială în capitala țării. Alături de câțiva invitați și parteneri, au fost punctate cele mai importante evenimente și puncte din programul ediției de un deceniu.

Prin parteneriatul cu Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București, devenit deja tradiție, conferința a avut loc în Sala Media și a fost mai mult un dialog cu presa și actorii, regizorii, partenerii și echipa. Lansarea de la București vine ca o invitație pentru toți cinefilii și iubitorii de film românesc și transmite mesajul de a nu uita de valorile cinemaului și de dialog. Festivalul se extinde în orașe din țară: Moinești, Vaslui, urmând ca pe harta SFR să apară Timișoara.

În cele opt spații de proiecție, vor rula 30 de filme românești, în prezența a peste 70 de invitați. Pe lângă proiecțiile de film, vor avea loc și două expoziții de fotografie, un eveniment-dezbatere, intitulat „SOS Monumente” și un concert aniversar Damian & Brothers.

De peste cinci ediții, Ambasadorul cinematografic al Festivalului SFR este Irina-Margareta Nistor.

Epava, Parking, Sunset, Faci sau taci, Guvernul copiilor 3D, Maria – inima României, Popeasca și Cap și pajură sunt filmele care vor rula în premieră în cadrul festivalului de film. 

Expoziții SFR 10

Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești

Producție: Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Forums

Deschisă în perioada 12 – 26 iunie 2019

Parcul Regele Ferdinand din fața Palatului Roznovanu Iași

Florin Piersic „Reverență”

Deschisă în perioada 12 iunie – 12 iulie 2019

Galeria Regală de Artă, Ateneul Național din Iași

Expoziția aniversară SFR | Un deceniu de film românesc la Iași

Deschisă în perioada 12 iunie – 12 iulie 2019

Galeria Veche, Ateneul Național din Iași

SECȚIUNI SFR 10

Secțiunea Retrospectiva Florin Piersic

Secțiunea Cele mai bune filme ale anului 2018/2019

Secțiunea Centenar

Secțiunea Premieră

Secțiunea Documentar

Secțiunea Filme cu cei mai mulți spectatori

Secțiunea Scurtmetraj  – „S’Curte și la FIX”

(Spații de proiecție: Piața Unirii, Ateneul din Iași, Amfiteatrul Palas, Casa de Cultură a Studenților, Tiki Village, Pleiada SPA, The Trumpets și Hala FiX).

La un deceniu de film românesc la Iași, pe marele ecran din Piața Unirii, vor fi proiectate șase dintre filmele în care joacă Florin Piersic, actorul căruia îi este dedicată această ediție.

În deschiderea festivalului, va avea loc proiecția filmului de suflet al actorului, Parașutiștii (1972), în care Luncan, un comandant de parașutiști aspru și intransigent, își neglijează soția și copilul în favoarea meseriei. Retrospectiva Florin Piersic include filmele: De-aș fi… Harap-Alb (1965), Haiducii lui Șaptecai (1971), Elixirul tinereții (1975), Pintea (1976), Colierul de turcoaze (1985). Filmele din Retrospectiva Florin Piersic vor fi vizionate pe marele ecran din Piața Unirii din Iași (open air), în perioada 12-16 iunie, de la ora 21.00, cu excepția Serii de Gală, care va începe la ora 20.30.

Concertul Aniversar 10 ani cu SFR va avea loc sâmbătă, 15 iunie, de la ora 23:00, la Tiki Village.

La un deceniu de #festivalSFR, Concertul Aniversar Damian & Brothers aduce la Iași ritmurile care au făcut înconjurul lumii. Centrul lumii lui Damian Drăghici va fi, pentru câteva ore bune, la Iași. Momentele de energie, sunet și ritmuri gypsy & folclor reorchestrat le vor fi dedicate marelui ecran și actorilor cinematografiei românești. Recitalul este gândit special, ca un concept cinematografic live, cu petrecere autentică mai ceva ca-n filme.

„Cine nu a fost încă la concertul lor, va avea o mare surpriză, demnă de Oscar! Ne-am dorit, încă de acum doi ani, să-l aducem la Iași pe unul dintre cei mai mari artiști ai genului, care duce numele României în străinătate, la case foarte mari. Damian Drăghici a fost din prima deschis propunerii noastre și a promis că Iașul va ține minte seara de la Tiki Village, demnă de 10 ani cu filmul românesc!”, precizează Andrei Giurgia, directorul SFR.

Artiștii vor interpreta exclusiv piese compuse și/sau reorchestrate de artistul Damian Drăghici, care formează repertoriul Damian & Brothers. Repertoriul trupei este format din melodii de petrecere cunoscute (Mona, Lizeanu, Sharaiman, Mama mea e florăreasa, Ileana, Ileana, etc.). Stilul abordat este o combinație de gypsy & folclor reorchestrat.


Caravana filmului românesc ajunge la Câmpulung Muscel, în perioada 11 – 13 iunie

Aflată la prima vizită în Municipiul Câmpulung Muscel, „Caravana filmului românesc – Cartea și filmul” va prezenta o serie filme clasice româneşti, timp de trei zile, în perioada 11 – 13 iunie a.c., la Casa de Cultură a Sindicatelor „C.D. Aricescu”.

Programul propus în cadrul „Caravanei filmului românesc” se adresează în special copiilor și tinerilor, însă cu multă bucurie sunt așteptați la proiecțiile de film toți cinefilii din oraș. Astfel, publicul va putea să vizioneze filme antologice din patrimoniul național de film precum: „Titanic vals”, „Amintiri din copilărie”, „Baltagul”, „Cei care plătesc cu viața”, „Ion, blestemul pământului” și „Cel mai iubit dintre pământeni”.

Scopul proiectului „Caravana filmului românesc – Cartea și filmul” este acela de a realiza un demers educaţional care să se adreseze în special elevilor de gimnaziu, liceenilor şi studenţilor, oferindu-le posibilitatea de a se întâlni, prin film, cu mari capodopere ale literaturii române, care au stat la baza scenariilor acestor producţii. Se bazează pe dorinţa de a contribui, prin acţiunile sale, la apropierea tuturor de arta atât de frumoasă a filmului şi, în mod special, de cea a filmului românesc.

Totodată, „Caravana filmului românesc – Cartea şi filmul va oferi generaţiei tinere (şi nu numai!) prilejul de a se întâlni cu memorabile creaţii ale unor mari actori ai scenei şi filmului românesc precum: Ștefan Ciubotărașu, Grigore Vasiliu-Birlic, Ştefan Iordache, Maia Morgenstern, Mitică Popescu, George Constantin, Dorel Vișan, Gheorghe Dinică.

 Intrarea este liberă la toate proiecțiile, în limita locurilor disponibile.

Programul complet al Caravanei filmului românesc – Cartea și filmul este următorul:

CÂMPULUNG MUSCEL, 11 – 13 iunie 2019

Casa de Cultură a Sindicatelor “C.D. Aricescu”

Marți, 11 iunie, ora 09.00:

AMINTIRI DIN COPILĂRIE

Scenariul şi regia: Elisabeta Bostan  

Cu: Ştefan Ciobotăraşu, Ion Bocancea, Corina Constantinescu, Emanoil Petruţ

Marți, 11 iunie, ora 11.00:

TITANIC VALS

Regia: Paul Călinescu; Scenariul: Tudor Mușatescu, Paul Călinescu;

Cu: Grigore Vasiliu-Birlic, Silvia Fulda, Kity Gheorghiu Muşatescu, Tamara Buciuceanu, Ștefan Mihăilescu-Brăila

Miercuri, 12 iunie, ora 09.00:

BALTAGUL

Scenariul și regia: Mircea Mureșan;

Cu: Margarita Lozano, Paul Misai, Sidonia Manolache, Folco Lulli

Miercuri, 12 iunie, ora 11.00:

CEI CARE PLĂTESC CU VIAŢA

Scenariul şi regia: Şerban Marinescu

Cu: Ştefan Iordache, Adrian Pintea, Marcel Iureş, Maia Morgenstern  

Joi, 13 iunie, ora 09.00:

ION, BLESTEMUL PĂMÂNTULUI

Regia: Mircea Mureșan; Scenariul: Titus Popovici;

Cu: Şerban Ionescu, Ioana Crăciunescu, Sorina Stănculescu, Valentin Teodosiu

Joi, 13 iunie, ora 11.00:

CEL MAI IUBIT DINTRE PĂMÂNTENI

Scenariul și regia: Șerban Marinescu;

Cu: Ştefan Iordache, Maia Morgenstern, Mitică Popescu, George Constantin, Dorel Vișan, Gheorghe Dinică

Accesul publicului este liber la toate proiecțiile.

Scopul „Caravanei filmului românesc – Cartea şi filmul / Capodopere ale cinematografiei naţionale”, proiect aflat în al şaselea an de existenţă, este acela de a promova filmul românesc, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români, fiind singura caravana care promovează exclusiv filmul românesc din toate timpurile.

Caravana filmului românesc” aduce filmul românesc acasă la oameni, promovându-l într-o manieră accesibilă. Filme de patrimoniu şi succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate oraşele ţării, mari şi mici, în spaţii diverse, de la pieţe centrale, la biblioteci, muzee, sau spaţii neconvenţionale. Aceste evenimente, rememorând marile momente ale istoriei şi prezentului filmului românesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului şi stimulează sentimentul de mândrie locală, prin punerea în valoare a geografiei culturale a oraşelor.


Documentarul Generația Woodstock – disponibil pe platforma de streaming TIFF Unlimited după premiera de la TIFF

TIFF Unlimited, platforma de streaming a Festivalul Internațional de Film Transilvania ce continuă online experiența de festival, aduce la două zile de la lansare o surpriză pentru cinefili. Extrem de apreciat după unica proiecție din cadrul TIFF, la cererea publicului, documentarul Generația Woodstock (Woodstock: Three Days that Defined a Generation) va fi de astăzi disponibil pe unlimited.tiff.ro.

Așa cum a promis încă de la lansare, TIFF Unlimited vine în întâmpinarea dorinței publicului cinefil de a regăsi online filmele pe care dorește să le revadă sau pe care le-a ratat la TIFF, dar mai ales oferă cinefililor de pe întreg teritoriul României posibilitatea de a gusta astfel din experiența TIFF.

The festival must go on. Anytime. Online.

Lansat recent la Tribeca Film Festival din New York, documentarul care marchează aniversarea a 50 de ani de la prima ediție a legendarului festival de muzică Woodstock – Generația Woodstock/ Woodstock: Three Days that Defined a Generation – reia povestea celor trei zile care aveau să schimbe modul în care o întreagă generație avea să abordeze muzica, artele, dar și politica și drepturile sociale. Într-o perioadă în care festivalurile în aer liber erau o raritate, patru tineri antreprenori, doi din lumea business și doi hippies, decid să organizeze un eveniment ale cărui șanse de succes erau minime. Deși reușesc să termine construcția scenei doar cu puțin înainte ca Jimi Hendrix să-și înceapă concertul, organizatorii reușesc să creeze ceva mult mai mare decât și-au imaginat vreodată: un curent ce avea să influențeze America și lumea întreagă, ani la rând.

Titlul se adaugă celor 51 de filme deja disponibile pe unlimited.tiff.ro din 6 iunie. Abonații din România au acces la un catalog de titluri unanim apreciate, filme reper pentru cinematograful de artă al ultimului deceniu, premiate sau prezentate în marile festivaluri internaționale sau la TIFF.

Spotul TIFF Unlimited este disponibil aici: http://bit.ly/tiffunlimited

Prețul unui abonament lunar la serviciul TIFF Unlimited este de 5 Euro + TVA. Până pe  9 iunie, utilizatorii pot opta pentru unul dintre abonamentele disponibile la un preț promoțional – 10 Euro (3 luni), 25 Euro (6 luni), 50 Euro (1 an). Toți abonații TIFF Unlimited vor beneficia de gratuitate timp de o săptămână, după ce și-au făcut un cont pe site-ul unlimited.tiff.ro. În plus, orice abonament activat, dintre cele trei scoase la ofertă, oferă acces gratuit timp de o lună la toate filmele de pe platformă.

Din 10 iunie, costul abonamentelor se va modifica astfel: 17 Euro ( 3 luni), 35 Euro (6 luni), 65 Euro (1 an).

TIFF Unlimited, primul serviciu de streaming (SVoD) lansat de un festival de film din România și singurul produs de acest gen din Europa Centrală și de Est, oferă acces, oricând și oriunde, doar pe teritoriul României, la filme din toată lumea, de pe mai multe device-uri.

Articole similare

„Vis. Viață” ajunge în cinematografele din România între 18 și 23 septembrie

Jovi Ene

Câteva știri din lumea culturală românească (6 – 12 iulie 2015)

Jovi Ene

Siobhán Parkinson vine în România

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult