Știrile săptămânii: Premiere, invitați speciali și filme pentru copii la Dracula Film Festival; Debut regizoral: Vlad Zamfirescu a încheiat filmările la primul său lungmetraj, “Secretul Fericirii”; Noul film al lui Paul Thomas Anderson debutează în premieră mondială pe MUBI; Prima femeie-regizor care a deschis Festivalul de la Cannes în ultimii 28 de ani vine în România; KineDok în octombrie: încep proiecțiile în Bârlad, Focșani și la Make a Point în București; Astra Film Sibiu 2015: 7 zile de evenimente cinematografice, teatru, concerte și dezbateri; Află cum poți pleca în aventura vieții tale de la workshopurile HipTrip Travel Film Festival!; Ziua Viasat History la Dracula Film Festival; Filmul „Lumea e a mea”, premiat la TIFF și Karlovy Vary, din 23 octombrie în cinematografe; Asia la putere: filmele marilor regizori asiatici, la Les Films de Cannes à Bucarest.
Premiere, invitați speciali și filme pentru copii la Dracula Film Festival
Programul celei de-a treia ediții a Dracula Film Festival, care va avea loc în perioada 7 – 11 octombrie la Brașov, este unul extrem de ofertant: filme în premieră națională, o retrospectivă in memoriam Wes Craven, un master class susținut de compozitorul Simon Boswell și filme fantasy pentru cei mici în secțiunea Copiii Fantastici.
Cel mai șocant și amuzant film al acestei ediții se numește Bunny the Killer Thing (R. Joonas Makkonen, 2015) și este o comedie neagră plină de blestemății, care sfidează cu elan limitele bunului simț și ale credibilității. Bunny the Killer Thing a câștigat premiul pentru Cel mai bun film la Nocturna Madrid International Fantastic Film Festival și va rula în prezența regizorului Joonas Makkonen, în premieră națională, la DFF.
The Witch (R. Robert Eggers, 2015), un film inspirat de folclorul american despre vrăjitoarele din Salem, este o revizitare radicală și extrem de eficientă, admirată deopotrivă de fanii genului și de criticii de film. Pentru The Witch Robert Eggers a câștigat premiul de regie la Sundance 2015.
O altă premieră, în afara competiției, este și The Visit (R. M. Night Shyamalan, 2015), care ne spune povestea terifiantă a doi frați trimiși la ferma izolată a bunicilor din Pennsylvania. Odată ce copiii descoperă că bunicii lor sunt implicați în ceva profund tulburător, realizează că șansele de a se întoarce acasă scad dramatic.
În secțiunea Masters of Horror sunt programate 3 filme in memoriam Wes Craven: Shocker (SUA, 1989), Oamenii de sub scară/ The People Under the Stairs (SUA, 1991) și Zbor de noapte/ Red Eye (SUA, 2005).
Simon Boswell, compozitor britanic de muzică de film, nominalizat la premiile BAFTA, este unul dintre invitații speciali ai festivalului și va susține un master class vineri 9 octombrie, de la ora 19.00, la Cinemateca Patria, care va fi urmat de la ora 20.00 de proiecția filmului super cult și psihedelic Santa Sangre, regizat de genialul Alejandro Jodorowski, a cărui coloană sonoră este compusă de Boswell. După proiecție va avea loc o sesiune de Q & A cu Simon Boswell.
În cadrul secțiunii Copiii Fantastici vor rula sâmbătă și duminică filmele de animație Cei șase supereroi/ Big Hero 6 (SUA, 2014) și Cenușăreasa/ Cinderella (SUA, 2015), ambele producții ale studiourilor Walt Disney.
În deschiderea festivalului, miercuri, 7 octombrie, va fi proiectată în avanpremieră națională animația lui Genndy Tartakovsky Hotel Transilvania 2/ Hotel Transylvania 2 (SUA, 2015), care va fi reluată duminică, 11 octombrie, ora 11.00, la Cinema One, în prezența unora dintre cei au realizat dublajul în limba română: actorii Claudiu Bleonț, Gabriel Spahiu, Anca Sigartău, Tamara Roman, Gabriel Costin, Cristi Neacșu, precum și scriitorul și jurnalistul Marius Chivu.
Cea de-a treia ediție a Dracula Film Festival va avea loc între 7 și 11 octombrie, în Brașov, la Teatrul Sică Alexandrescu, Cinena One, Cinemateca Patria și Sala Patria.
Dracula Film Festival este un festival competițional – în cadrul căruia vor fi proiectate filme horror, SF, supranaturale, thriller sau fantasy – și are 3 secțiuni: competiție lungmetraj internațional, competiție scurtmetraj internațional și competiție scurtmetraj românesc (DFF este singurul festival din România de acest gen care are o competiție de scurtmetraj).
Dracula Film Festival are loc anual în luna octombrie în Brașov, este organizat de Asociația Culturală Fanzin și prezentat de Viasat History.
Debut regizoral: Vlad Zamfirescu a încheiat filmările la primul său lungmetraj, “Secretul Fericirii”
Vlad Zamfirescu, cunoscut publicului din România pentru rolurile sale din teatru (în prezent joacă în peste 20 de piese în București și în țară), televiziune („În derivă”, HBO) și cinematografie („Italiencele”, „Restul e tacere” etc.) a încheiat de curând filmările la lungmetrajul “Secretul Fericirii”, unde se află în dublă postură: regizor și actor.
“Din ziua când am citit scenariul, am știut că povestea trebuie să ajungă la cât mai mulți oameni. Să fie văzută, să fie auzită… să fie înțeleasă. E o poveste care, cred eu, nu te poate lăsa indiferent. Simplă, surprinzătoare și, cumva, universală. O poveste care mi-aș dori să aducă lumea în cinematograf. Pentru mine, aflat la un început de drum lung pe care, sigur, mai am multe de descoperit, aceasta este miza principală: să respect publicul, să îi ofer un adevăr pe care să-l înțeleagă și să-l recunoască. Să meargă cu actorii și cu povestea. Sper ca, în timp, să și reușesc. Oricum, a fost provocator și uneori dificil să închidem filmările, e greu să faci un film independent în România și-i mulțumesc Cristinei Dobrițoiu, producătoarea noastră, pentru efortul uriaș pe care l-a făcut.”, a declarat regizorul.
După un scenariu original scris de Alexandru Popa, „Secretul fericirii” spune, în timp real, povestea a trei prieteni care, cu sau fără voie, trec peste stereotipuri și previzibil, redefinindu-si viețile în urma unor întorsături de situație. Construcția, atent gradată, mizează pe umor, replici simple și adevăruri incomode. Deci provocatoare.
Alături de Vlad Zamfirescu, în distribuția lungmetrajului îi regăsim pe Irina Velcescu și Theo Marton. Filmările s-au desfășurat pe durata a aproximativ trei săptămâni în București. Producția filmului este semnată de Cristina Dobrițoiu (Movieproduction).
Noul film al lui Paul Thomas Anderson debutează în premieră mondială pe MUBI
După premiera din 8 octombrie de la Festivalul de Film de la New York, JUNUN, noul film al lui Paul Thomas Anderson, va avea premiera globală în exclusivitate pe MUBI pe 9 Octombrie 2015.
La începutul anului, cunoscutul regizor Paul Thomas Anderson (Inherent Vice, There Will Be Blood și The Master) li s-a alăturat prietenului și colaboratorului său Jonny Greenwood (Radiohead) și lui Shye Ben Tzur într-o călătorie în Rajasthan, în Nord-Vestul Indiei, unde au fost găzduiți de Maharajahul din Jodhpurt. Destinația finală a fost Fortul Mehrangarh din secolul 15, unde Greenwood (cu ajutorul producătorului Radiohead Nigel Godrich) și un grup de muzicieni veniți de pe întreg teritoriul Indiei, au colaborat la noul album al lui Ben Tzur, care va fi lansat de Nonesuch în noiembrie.
Trupa a pus bazele unui studio improvizat la Fort și în următoarele 3 săptămâni a lucrat la colaborarea care avea să devină muzica și filmul JUNUN (o scriere alternativă pentru „junoon”, cuvântul arab, persan, urdu și hindi pentru „manie” sau „nebunia dragostei”).
Rezultatul prezintă strânsa camaraderie a colaborării artistice și o experiență vizuală și senzorială sonică ce îți va capta imaginația.
Efe Cakarel, fondator și director al MUBI, a zis: „Viziunea care a stat la baza MUBI a fost aceea de a construi un loc în care regizori ca Paul Thomas Anderson să poată lansa un film unic ca JUNUN. Faptul de a fi ajuns aici azi nu este numai o onoare și o piatră de hotar, ci și o realizare a tot ceea ce am visat la început.”
Paul Thomas Anderson a adăugat: „Suntem mari fani ai MUBI și am vrut să luăm parte la ceea ce face. Sperăm că oamenii vor descoperi atât muzica făcută de Shye și Jonny cât și un loc grozav pentru a vedea filme.”
MUBI este un cinematograf online curatoriat în care poți să vezi cele mai bune filme cult, clasice și premiate. Disponibil în peste 200 de teritorii din lume, membrii MUBI pot să vizioneze filme pe PC, Mac, Smart TV, să ia cu ei filme de calitate oriunde ar merge și chiar să descarce filmele pentru a le viziona offline pe dispozitivele lor.
În România, MUBI este disponibil și ca pachet în oferta de Video on Demand de la Telekom, putând fi vizionat pe www.telekomtv.ro, în aplicația Telekom TV și în secțiunea VOD a serviciului Telekom Interactiv.
Prima femeie-regizor care a deschis Festivalul de la Cannes în ultimii 28 de ani vine în România
Emmanuelle Bercot este a doua femeie-regizor din istorie care a inaugurat Festivalul de la Cannes, prima fiind Diane Kurys cu A Man in Love, în 1987. Cu filme selecționate la Cannes, Veneția și Berlin și cronici elogioase pentru rolurile sale, Bercot este una dintre vocile momentului în cinema-ul francez. În seara de gală de pe 23 octombrie, vedeta se va întâlni cu publicul și va răspunde întrebărilor, la finalul proiecției. Spectatorii vor vedea în premieră în festival și Mon Roi, drama care i-a adus lui Bercot Premiul pentru interpretare feminină la Cannes, ex aequo cu Rooney Mara (Carol).
Anul acesta, filmul scris și regizat de ea, La Tête haute – al patrulea lungmetraj din cariera sa – a fost ales să deschidă Festivalul de la Cannes, în cadrul unei ceremonii la care au luat parte sute de invitați de calibru. Avându-i pe Catherine Deneuve și Benoît Magimel cap pe afiș, La Tête haute urmărește parcursul lui Malony, de la șase la 18 ani, perioadă în care un judecător de copii și un educator încearcă neobosit să-l salveze. Tânărul actor din rolul principal, Rod Paradot, este considerat revelația anului în Franța.
Emmanuelle Bercot a fost elogiată și pentru prestația ei remarcabilă în Mon Roi, regizat de vechea sa colaboratoare, Maïwenn, rol care i-a adus trofeul de interpretare la Cannes 2015. „Dincolo de talentul lui Maïwenn de a filma dragostea, fericirea și de a le da o formă fizică, organică, Mon Roi le datorează enorm actorilor săi”, scrie revista Gala. Partener în drama unei femei care suferă un accident ce o imobilizează la pat și o forțează să rememoreze pasiunea tumultuoasă pentru un bărbat este Vincent Cassel.
Personalitate fascinantă, Emmanuelle Bercot este recunoscută pentru filmele sale despre adolescență, dar și pentru rolurile în producții semnate de Claude Miller, Bertrand Tavernier sau Olivier Assayas. Absolventă a celebrei școli de cinema La Fémis, Bercot a fost premiată la Cannes încă din timpul studenției – scurtmetrajul Les Vacances a obținut Premiul Juriului în 1997. A urmat La Puce (1999), filmul de absolvență, curajos și original, despre o adolescentă care-și începe viața sexuală cu un bărbat matur, în care apare pentru prima dată actrița sa fetiș, Isild le Besco. Primul ei lungmetraj, Clément (2001), a fost proiectat în Un Certain Regard, iar al doilea, Backstage (2005), a concurat la Festivalul de la Veneția. În ambele, adolescenți și adulți dezvoltă pasiuni intense și bizare. Ca scenaristă, a câștigat Premiul César pentru Polisse, de Maïwenn. Notorietatea, ca regizoare, a venit odată cu Elle s’en va (2013) – selecționat în competiție la Berlin și nominalizat la César – în care Catherine Deneuve face unul dintre cele mai bune roluri recente.
Alături de La Tête haute, în afara competiției la Cannes au rulat și noul film al lui Woody Allen, An Irrational Man, cu Joaquin Phoenix, Emma Stone, Parker Posey, dar și Amy, de Asif Kapadia, un documentar revelator despre ascensiunea și decăderea cântăreței Amy Winehouse. Ambele vor fi proiectate la Les Films de Cannes à Bucarest, ca și Une histoire de fou, noua peliculă marca Robert Guédiguian. Renumitul regizor francez reia subiectul genocidului armean din Turcia, într-un film intens care merge în direcții cu totul neașteptate, după cum remarcă „The Guardian”. În anii 80, Aram, un tânăr de origine armeană din Marseille, aruncă în aer mașina ambasadorului Turciei. Un tânăr ciclist aflat în trecere, Gilles Tessier, e rănit grav. Într-o zi, Aram decide să-și cunoască victima și s-o convingă să devină purtătoarea de cuvânt a cauzei sale.
Les Films de Cannes à Bucarest va avea loc între 23 și 29 octombrie, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco și CinemaPRO.
Lista filmelor anunțate până acum poate fi consultată pe www.filmedefestival.ro.
KineDok în octombrie: încep proiecțiile în Bârlad, Focșani și la Make a Point în București
Proiecțiile de film documentar din Europa Centrală și de Est sub marca KineDok continuă în octombrie, în mai multe orașe din România, dar și în Cehia, Croația, Slovacia și Ungaria. În România, KineDok este coordonat de Asociația One World Romania și funcționează ca o platformă de distribuție alternativă de film documentar în medii informale. Alături de cineaști, protagoniști și de experți din domeniu, fiecare proiecție invită participanții la discuții libere, lejere, pe teme de actualitate.
Intrarea este liberă la toate proiecțiile. În București, un card de fidelitate vă aduce, după participarea la cinci proiecții, un DVD din colecția One World Romania.
LOCAȚII NOI:
În prima jumătate a lunii octombrie încep proiecțiile în doi noi spații, fiecare găzduind KineDok de-a lungul a șase săptămâni.
- Miercuri 7 octombrie, are loc prima proiecție din Bârlad, oraș recent confirmat în circuit. Aici, KineDok și-a găsit sediu în Muzeul Vasile Pârvan (str. Vasile Pârvan, nr. 1).
Website: https://www.muzeuparvan.ro
- Pe 18 octombrie, KineDok începe și la Focșani, proiecțiile având loc în fiecare duminică, la Soho Pub (str. Republicii, nr. 6).
Facebook: https://www.facebook.com/sohopub.focsani
PROGRAM:
În perioada 1 – 18 octombrie au loc 34 de proiecții KineDok România.
Bârlad – Muzeul Vasile Pârvan
7 octombrie, 11:00, 1989
14 octombrie, 11:00, aici… adică acolo
Brașov – Cinemateca Patria
16 octombrie, 20:00, Sânge
Brăila – The Music Pub
5 octombrie, 20:30, Recidiva
12 octombrie, 20:30, Lumea lui Daniel
București
6 octombrie, 19:00, Epuizați (Journey Pub & more)
7 octombrie, 18:30, Recidiva (Frontline Club Bucharest – The Institute)
7 octombrie, 19:00, București, unde ești? (Acuarela)
8 octombrie, 20:00, aici… adică acolo (Make a Point)
10 octombrie, 12:00, Sugar Blues (Journey Pub & more)
15 octombrie, 20:00, Sânge (Make a Point)
Cluj-Napoca – Casa TIFF
8 octombrie, 20:00, Recidiva
Constanța – City HUB Biblioteca Colorată
16 octombrie, 20:00, București, unde ești?
Focșani – Soho Pub
18 octombrie, 20:00, Recidiva
Galați – Muzeul de Artă Vizuală
8 octombrie, 18:00, Recidiva
15 octombrie, 18:00, București, unde ești?
Hunedoara – CAFE d’ART
7 octombrie, 20:00, Recidiva
14 octombrie, 20:00, Turneul de la Besence
Miercurea Ciuc – Muzeul Secuiesc al Ciucului
8 octombrie, 20:00, Recidiva
15 octombrie, 20:00, Turneul de la Besence
Odorheiu Secuiesc – Sala Audiovizuală a Bibliotecii Municipale
14 octombrie, 17:00, Recidiva
Oradea – Moszkva Cafe
8 octombrie, 21:00, Recidiva
15 octombrie, 21:00, Sânge
Sfântu Gheorghe – Casa de Cultură Municipală
12 octombrie, 19:00, Turneul de la Besence
Timișoara
7 octombrie, 20:00, Normalizarea (Aethernativ)
13 octombrie, 20:00, Sugar Blues (Ambasada)
14 octombrie, 20:00, Sânge (Aethernativ)
Astra Film Sibiu 2015: 7 zile de evenimente cinematografice, teatru, concerte și dezbateri
În premieră, Astra Film Festival se deschide luni, 5 octombrie 2015 (ora 18:00, Sala Thalia) nu cu un film, ci cu spectacolul de teatru documentar Double Bind de Kincses Réka şi Alina Nelega al Teatrului Național din Târgu Mureș. Double Bind este un spectacol cu 11 actori români și maghiari despre minoritate și majoritate în Târgu Mureș. Teatrul realizat cu tehnicile specifice filmului documentar este un teatru în care butaforia și ficțiunea lipsesc cu desăvârșire făcând loc realității care performează cu forța unui bisturiu în mentalul tuturor celor prezenți.
De-a lungul celor 22 de ani de existență, Astra Film Sibiu a devenit un festival mondial de referință unde anual, timp de 7 zile, doar prin vizionarea filmelor din selecție publicul se poate conecta la realități din toată lumea. Programul festivalului din acest an gravitează în jurul preocupării constante a documentariștilor și nu numai: realitatea și modalitățile de a o transpune în filmul documentar, dar și în cel de ficțiune, teatru și desen. În acest sens, prin intermediul filmelor din competiție și din programele tematice, masterclass-urilor și sesiunilor de discuție, se deschid 350 de ferestre către lume și oameni pentru a explora realitatea care ne înconjoară.
Ca în fiecare an, filmele din cele 4 secțiuni competiționale vor fi evaluate de un juriu de prestigiu format din regizori și experți în domeniu: John Appel, regizor, trainer și membru al juriului la festivaluri ca IDFA, Karlovy Vary și Visions du REEL; Manuela Cernat, critic de film; Géza Csákvári, critic de film și director artistic Cinefest; Roberto Cueto, programator la Festivalul San Sebastian și Documenta Madrid; Christine Dollhofer, director fondator al festivalului de film Crossing Europe din Linz; Thierry Garrel, fost director al departamentului de film documentar la ARTE Franța; Cíntia Gil, director Doclisboa; Virgiliu Mărgineanu, directorul festivalului de film documentar Cronograf din Chișinău; Vintilă Mihăilescu, profesor de antropologie și directorul Departamentului de Sociologie de la SNSPA; Cristi Puiu, regizor român; Tania Rakhmanova, regizoare distinsă cu premiul Emmy; René Wolf, director de achiziții și programe la EYE Film Institute din Amsterdam.
Astra Film Sibiu va găzdui o serie de programe speciale: Neorealism și New Realism, o colecție de 9 filme clasice de referință care reflectă modul în care regizori de geniu precum Luchino Visconti, Vittorio De Sica, Teresa Villaverde sau Ritwik Ghatak au încercat să transpună realitatea în filmul de ficțiune. Din culise prezintă making-of-ul unuia dintre cele mai premiate filme românești – Moartea domnului Lăzărescu, urmat de o discuție la care vor participa Cristi Puiu, Andreea Păduraru și Oana Giurgiu. Sub standardul de înălțime se focusează pe câteva aspecte mai puțin cunoscute din comunitatea piticilor: cum se adaptează la infrastructura societății de azi, exploatarea lor în spectacole de teatru și de circ în China și povestea a 7 frați pitici din Maramureș care au ajuns cobai în regimul nazist pentru experimentele doctorului Mengele.
Programul AFF 2015 include și discuții panel: Politica comunicării: desenul, artistul Dan Perjovschi va vorbi despre rolul caricaturii în comunicarea politică. Viața în comunism încearcă să răspundă la 2 întrebări: Cum se trăia cu adevărat în regimul ceaușist? – vor fi expuse documente vizuale semnate de Slavomir Popovici și Ioan Agapi și comentate de fiicele lor – și cum a luat sfârșit regimul comunist? – va fi proiectat filmului 1989 urmat de o discuție cu Judith Urban, Consul al Republicii Federale Germane la Sibiu, martor direct al evenimentelor redate de film.
O noutate a ediției din 2015 este că seară de seară, trupe renumite vor susține concerte care vor întregi atmosfera de sărbătoare din săptămâna 5 – 11 octombrie. Roots Revival, Blue Nipple Boy, Surorile Oșoianu, Tiptil, Taraful din Clejani, Fanfara Transilvania, HolddalaNap, Fanfara 10 Prăjini, Trei Parale, Peste Pădure au pregătit spectacole live pentru toate gusturile, mozaicul de genuri muzicale potrivindu-se perfect cu diversitatea programului AFF.
Programul oficial AFF 2015: http://astrafilm.ro/program-oficial.aspx
Bilete și săli: http://astrafilm.ro/bilete-si-sali.aspx
Află cum poți pleca în aventura vieții tale de la workshopurile HipTrip Travel Film Festival!
HipTrip Travel Film Festival, singurul festival de film de călătorie din România, îți aduce aproape eroii câtorva dintre filmele ce rulează în festival, pentru a afla direct de la ei poveștile impresionante.
Cele două workshopuri, cu și despre călătorii, se vor desfașura într-un spațiu născut din pasiunea pentru travel, la restaurantul Vivolis Flavors, sâmbătă, 10 octombrie, cu începere de la orele 13:00.
Locurile sunt limitate, iar înscrierile se fac pe www.hiptrip.ro.
„Next Destination: India”
Pentru călătorii români, India a devenit tot mai mult o atracţie care trebuie neapărat descoperită. Şi, pentru că HipTrip Travel Film Festival vă încurajează să exploraţi noi destinaţii în moduri cât mai inedite, îi aducem la Bucureşti pe doi dintre oamenii care au străbătut India într-o rişcă tradiţională motorizată.
Ric Gazarin şi-a început aventurile în jurul lumii în toamna lui 2008, când criza financiară a afectat şi corporaţia unde lucra. Următorul pas: a plecat în jurul lumii – din cele 193 de ţări din indexul Naţiunilor Unite a reuşit să ajungă până acum în 90 dintre ele. India i-a rămas în minte pentru că a avut parte de o aventură extraordinară: un raliu de peste 2.000 km, între Mumbai şi Chennai, o competiţie descrisă de Lonely Planet drept „one of the top ten greatest adventures in the world”. Această aventură a fost transpusă pe peliculă, «Hit the Road: India» fiind proiectat în premieră în România în cadrul HipTrip Travel Festival. La workshop-ul „Next Destination: India” va participa şi Gor Baghdasaryan, producătorul executiv al filmului, care a experimentat şi el, din spatele camerei, aventura indiană.
Moderatoarea discuţiei va fi Simona Stănescu, blogger de travel (lipa-lipa.ro), care a avut India pe lista de destinaţii mulţi ani până în ziua în care o promoţie la un bilet de avion a făcut-o ca în două minute să-şi facă rezervările! «India te plimbă de la o extremă la cealaltă în câteva secunde, te aduce înapoi în prezent, te mai trimite puţin în viitor apoi te lasă aşteptând 25 de ore într-un tren!», descrie Simona fascinanta Indie pe blogul său.
NEXT DESTINATION: INDIA
Sâmbătă, 10 octombrie, ora 13.00
Vivolis Flavors, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 155
Transport gratuit din/spre centrul Bucureştiului oferit de Vivolis Flavors. Detalii pe www.hiptrip.ro.
Ziua Viasat History la Dracula Film Festival
Duminică, 11 octombrie, la Dracula Film Festival (7 -11 octombrie, Brașov) este Ziua Viasat History dedicată temei Dracula.
În cadrul acestui eveniment, Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie din Brașov, va susține o conferință cu tema “Dracula – Agent de voiaj!”. Acesta va prezenta un aspect spectaculos atât al istoriografiei românești recente, cât și al istoriei turismului românesc: valorificarea comercială de către autorităţile românești comuniste a mitului comercial Dracula și ,,disputa” dintre personajul literar creat de Bram Stoker și personajul istoric Vlad Ţepeș.
Conferința va avea loc de la ora 17.00, la Cinemateca Patria, iar intrarea este liberă.
De asemenea, tot în cadrul Zilei Viasat History vor fi proiectate filmele Vlad Țepeș (R: Doru Năstase, 1979) și Dracula (R: Francis Ford Coppola,1992).
Vlad Țepeș este un film istoric despre primii ani de domnie ai sângerosului fiu al lui Vlad Dracul, când acesta încearcă să își consolideze puterea pentru a apăra independența țării aflate într-o dublă subordonare: față de Poartă și față de regatele Ungariei. Nemulţumiţi de politica sa, boierii se răscoală, iar Vlad recurge la o pedeapsă cruntă: tragerea în ţeapă. După primii trei ani de domnie rezultatele politicii lui Vlad Ţepeş dau roade, doar că acesta stârnește mânia lui Mahomed pedepsind solii turci care veniseră după tribut. În rolurile principale joacă actorii Ștefan Sileanu și Ernest Maftei.
Proiecția va avea loc la Cinemateca Patria, de la ora 18.30, intrarea fiind liberă.
Dracula, celebrul horror regizat de Francis Ford Coppola după romanul lui Bram Stoker, urmăreşte evoluţia chinuită a acestui prinţ din Transilvania, cumplit de seducător, care se mută din estul Europei în Londra sfârşitului de secol 19. După veacuri întregi petrecute în singurătatea castelului său în ruine, atracţia sa faţă de omenire a devenit îndrazneaţă şi plină de dorinţă. Atingând formă umană, după ce şi-a pierdut-o pe a sa, povestea lui vorbeşte despre damnare şi izbăvire, despre groază şi pasiune romantică, despre renunţare şi sacrificiu. Filmul beneficiază de o distribuție de excepție alcătuită din actori de renume: Gary Oldman, Winona Ryder, Anthony Hopkins, Keanu Reeves, Tom Waits, Monica Bellucci ș.a.
Proiecția va avea loc la Cinemateca Patria, de la ora 21.00, iar intrarea este liberă.
Dracula Film Festival are loc anual în luna octombrie în Brașov și este organizat de Asociația Culturală Fanzin și prezentat de Viasat History.
Viasat History este un canal documentar care aduce istoria la viață prin intermediul unor emisiuni captivante, ce oferă o perspectivă proaspătă și modernă asupra evenimentelor. Un canal care își poartă telespectatorii într-o călătorie remarcabilă în timp, cu ajutorul unor programe inteligente și excelent documentate, care îi vor distra și le vor provoca mintea. Conținutul se concentrează pe istoria europeană, prezentând secretele trecutului și cum definește acesta lumea de astăzi.
Cea de-a treia ediție a Dracula Film Festival va avea loc între 7 și 11 octombrie, în Brașov, la Teatrul Sică Alexandrescu, Cinena One, Cinemateca Patria și Sala Patria.
Filmul „Lumea e a mea”, premiat la TIFF și Karlovy Vary, din 23 octombrie în cinematografe
Debutul în lungmetraj al regizorului Nicolae Constantin Tănase, Lumea e a mea/ The World is Mine, va avea premiera în cinematografele din România pe 23 octombrie.
Lumea e a mea/ The World is Mine, o dramă despre generația 2000, aduce în prim plan povestea Larisei (Ana Maria Guran), o adolescentă ca oricare alta din Constanța. Larisa vrea multe de la viață: bani, valoare, influență, popularitate și respect. Și acum, fiind îndrăgostită, va face totul pentru a le obține. Lumea e a mea/ The World is Mine este un film colorat și amar, viu și strident, despre revolta inutilă a unei generații pentru care notorietatea se măsoară în vizualizări pe Youtube și like-uri pe Facebook.
„Lumea e a mea a pornit ca un scenariu de licență al scenaristei Raluca Mănescu, cu care am lucrat la toate scurtmetrajele de până acum. Inițial, povestea urmărea trei adolescente şi prietenia lor, şi mi-a plăcut emoția şi energia pe care o dezvoltau personajele şi situatiile în care erau puse fetele. Am crezut că e necesar un film despre maturizare în peisajul românesc, un film care să vorbească despre adolescenții de azi fără să îi judece. Nu am vrut să fac un film social, unul care să descrie o realitate cotidiană şi să rămână distant, ci am vrut să pătrund cât se poate de mult în intimitatea acestor fete, să le descopăr dorințele şi visele, să le înțeleg fiecare decizie”, spune regizorul.
Trailerul oficial al filmului poate fi vizionat aici: https://youtu.be/yjqd42noZ88
Lumea e a mea/ The World is Mine, în regia lui Nicolae Constantin Tănase, a avut premiera mondială la TIFF 2015, unde a și câștigat Premiul de debut în Zilele Filmului Românesc. Filmul a mai câștigat Mențiunea specială a juriului în competiția East of the West a Festivalului de la Karlovy Vary și Trofeul Anonimul International Independent Film Festival.
Regizorul Nicolae Tănase este cunoscut publicului din România pentru scurtmetrajul Blu, cu care a câștigat premii importante la Festivalul Internațional de Film Transilvania, 2012, la Best International Short Film din Portugalia și Premiul „Tânără Speranță” la Gopo.
Din distribuție fac parte actorii Ana Maria Guran, Oana Rusu, Ana Vatamanu, Iulia Ciochină, Florin Hrițcu, Dan Rădulescu. Cu excepția Iuliei Ciochină, nominalizată la Premiile Gopo pentru rolul din Drumul Taberei (omnibusul Love Bus), celelalte tinere actrițe sunt non-profesioniste și se află la prima apariție pe marele ecran.
Echipa este completată de producătorii Tudor Giurgiu și Radu Stancu, producătorii executivi Bogdan Crăciun și Gabi Suciu, scenarista Raluca Mănescu, directorul de imagine Daniel Kosuth, monteur-ul Ion Petru Tănase, scenografa Adeline Andreea Bădescu, sound designer-ul Tudor Petre, iar muzica este realizată de Vlaicu Golcea.
Lumea e a mea/ The World is Mine este o coproducție Libra Film și deFilm, realizată cu sprijinul UNATC – Atelier de Film, Digital Cube, Videolink, MDV Studio, Raza Studio, Cityplex, DSG, Villa Kult.
În România, filmul va fi distribuit de Transilvania Film, începând din 23 octombrie.
Asia la putere: filmele marilor regizori asiatici, la Les Films de Cannes à Bucarest
Asia ocupă un loc aparte anul acesta, în programul Les Films de Cannes à Bucarest (23 – 29 octombrie), cu filme semnate de regizori consacrați sau debutanți care și-au început cariera cu un premiu la Cannes. Din China, Japonia, Thailanda, Filipine sau India vin povești de dragoste, drame de familie, filme suprarealiste care fac acum înconjurul lumii în festivaluri. Jia Zhangke, cel mai important regizor chinez al generației lui, Hirokazu Kore-eda, considerat noul maestru al cinema-ului japonez, Naomi Kawase, regizoarea asiatică cu cele mai multe selecții la Cannes, și imprevizibilul Apichatpong Weerasethakul, premiat cu Palme d’Or, sunt câteva dintre numele momentului în cinema-ul mondial ale căror filme vor fi aduse în premieră la București.
Unul dintre favoriții în competiția Festivalului de la Cannes, anul acesta, Mountains May Depart surprinde China într-o perioadă de profundă schimbare, când o tânără curtată de doi prieteni din copilărie – un proprietar al unei stații de benzină și un muncitor într-o mină de cărbune – face o alegere care-i va afecta viața. „Filmul lui Jia Zhangke e o lucrare misterioasă și în felul ei uimitor de ambițioasă, semnată de un regizor a cărui creativitate evoluează sub ochii noștri”, apreciază „The Guardian”. Lui Jia Zhangke, talentul i-a fost confirmat de selecțiile la Cannes, Berlin sau Veneția și trofee ca Leul de Aur pentru Still Life (2006) sau Premiul pentru Scenariu la Cannes cu A Touch of Sin (2013). În 2014, a fost membru al juriului competiției la Cannes.
Un alt concurent la Palme d’Or, Our Little Sister confirmă încă o dată talentul cineastului Hirokazu Kore-eda, supranumit de unii critici „noul Yasujiro Ozu”. Un film subtil, meticulos orchestrat și plin de grație, inspirat de o poveste manga și comparat cu alte capodopere japoneze, Our Little Sister urmărește trei surori care decid să o ia în grijă pe sora lor vitregă după ce tatăl care le abandonase cu ani în urmă moare. Nu a fost doar un succes de critică, ci și unul de casă: în Japonia, a avut încasări de milioane de dolari. Kore-eda a fost selecționat de cinci ori la Cannes, iar în 2013 a câștigat Premiul Juriului cu Like Father, Like Son.
Regizor descoperit și promovat de Cannes, thailandez–ul Apichatpong Weerasethakul, premiat cu Palme d’Or pentru Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives (2010), revine cu un nou film criptic și suprarealist, Cemetery of Splendour, proiectat în Un Certain Regard. Mai mulți soldați cuprinși de o misterioasă boală a somnului sunt transferați într-un spital improvizat într-o școală abandonată. O tânără care se oferă să aibă în grijă un soldat se îndrăgostește de el și încearcă să dezlege misterul sindromului. E „o enigmă cinematică hipnotică”, potrivit „Variety”, în care zeități misterioase și vizite fantomatice se integrează firesc în viețile personajelor.
Naomi Kawase, unul dintre regizorii obișnuiți ai Cannes-ului, scoate la iveală răni vechi în Sweet Red Bean Paste/ An, drama poetică, dulce-amară a doi oameni care își petrec zilele împreună gătind „Dorayakis”, prăjituri tradiționale japoneze umplute cu o pastă dulce de fasole roșie numită „an”. Filmul a deschis secțiunea Un Certain Regard la Cannes 2015. Kawase a fost cel mai tânăr câștigător al Camera d’Or la Cannes, în 1997, cu Suzaku, și a continuat să revină pe Coasta de Azur cu încă patru filme, unul dintre ele distins cu Marele Premiu: The Mourning Forest (2007).
Cineastul filipinez Brillante Mendoza (Kinatay – Premiul pentru regie la Cannes 2009) explorează în Taklub consecințele devastatorului taifun Yolanda, care a lovit orașul Tacloban în noiembrie 2014, omorând peste 6000 de oameni. Supraviețuitorii caută cadavrele celor dispăruți, încercând să se mențină ei înșiși în viață și să-și păstreze puțina speranță care le-a mai rămas. Însă o serie de evenimente neprevăzute continuă să le pună la încercare rezistența. Taklub a obținut Mențiunea specială a Juriului Ecumenic în secțiunea Un Certain Regard.
Din Asia vin alte două povești anunțate deja în programul Les Films de Cannes à Bucarest și premiate la Cannes: Journey to the Shore, de Kiyoshi Kurosawa, distins cu Premiul pentru regie Un Certain Regard, o poveste despre un soț fantomă care își invită soția într-o călătorie, și Masaan, în regia lui Neeraj Ghaywan, primul film indian care a câștigat vreodată două premii la Cannes: Premiul Tânără Speranță Un Certain Regard și Premiui Criticii – FIPRESCI.
Our Little Sister va fi distribuit in Romania de Independența Film, iar Cemetery of Splendour – de ViTo Film.
Les Films de Cannes à Bucarest va avea loc între 23 și 29 octombrie, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco și CinemaPRO.
Lista filmelor anunțate până acum poate fi consultată pe www.filmedefestival.ro.