Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (25 – 31 ianuarie 2016)

Astra Film on Tour la BucurestiȘtirile săptămânii: 6 documentare de neratat la Astra Film on Tour la București; Festivalul One World Romania revine între 21 și 27 martie la București; Producția Shelly, cu Cosmina Stratan în rolul principal, va avea premiera mondială în cadrul secțiunii Panorama a Festivalului Internațional de Film de la Berlin; Filmul RAISA în regia lui Pavel Cuzuioc este selecționat în Competiția Internațională aFestivalului de Film de la Clermont-Ferrand; Filmări aeriene realizate cu drone și coloană sonoră semnată de un compozitor american și unul italian în trailerul oficial al documentarului „Biserici de lemn din România”; Miracolul din Tekir, din 4 martie în cinematografele din România; Mândrie, prejudecată şi zombi în avanpremieră națională la Love Story Festival.

6 documentare de neratat la Astra Film on Tour la București

Între 29 și 31 ianuarie 2016, Astra Film on Tour aduce la București, la Muzeul Național al Țăranului Român, 6 documentare de top din programul AFF 2015. Proiecțiile sunt programate în fiecare zi cu începere de la ora 18:00. Anul 2015 nu poate fi încheiat pe deplin fără a vedea aceste 6 bijuterii cinematografice care au primit aprecierea publicului și premii în toate colțurile lumii.

Filmele programate sâmbătă, 30 ianuarie 2016, urmăresc puterea ecranului, ca mediu de transmitere și înțelegere a realității. The Wolfpack (regia Crystal Moselle) face cunoscută viața a șase frați adolescenți a căror tată a decis că trebuie să-i protejeze de societate, așa că nu le-a permis niciodată să părăsească apartamentul în care locuiesc situat în centrul New York-ului, în schimb le-a dat undă verde la colecția sa de filme de ficțiune. Adolescenții își petrec timpul vizionând filme și reconstituind scenele lor preferate. De la ora 19:30, I am the People (regia Anna Roussillon) urmărește modul în care Farraj, un om simplu care se ocupă cu cultivatul pământului, trăiește revoluția egipteană din fața televizorului, în comparație cu conaționalii săi aflați în miezul revoltei.

Duminică, 31 ianuarie 2016, ultima zi de proiecții, începe cu filmul Left on Purpose (regia Justin Schein), portretul unui fost activist părăsit de colegii alături de care cândva milita pentru cauze comune și care luptându-se cu despresia clinică, alcoolul și drogurile se teme să nu devină o povară pentru ceilalți. Ideea sinuciderii ca ulltim act politic se conturează cu tot mai multă forță în mintea sa. De la ora 19:30, filmul The Seven dwarfs of Auschwitz (regia Ursula Macfarlane) face cunoscut cazul a șapte frați pitici din Maramureș, cântăreți și interpreți, care ajung în timpul ocupației naziste cobai pentru experimentele doctorului Mengele, în mod miraculos, tocmai acesta fiind și motivul pentru care scapă cu viață.

„Astra Film on Tour este o extensie a festivalului de la Sibiu, oferind cinefililor din alte orașe ocazia unică de a vedea o selecție a celor mai bune filme care au rulat la AFF 2015. În multe cazuri, aceste filme extrem de apreciate la nivel internațional nu ajung să fie proiectate nici măcar în București, un oraș înțesat de cinemauri și evenimente de profil. De mai bine de 20 de ani, Astra Film Festival promovează filmul documentar în România și chiar dacă la începuturi acest gen de cinema era aproape necunoscut, datorită festivalului producția tot mai numeroasă de documentare la nivel global a ajuns să trezească și interesul publicului din România.” a declarat Dumitru Budrala, director fondator AFF.

Proiecțiile vor avea loc în Studioul Horia Bernea din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român – Șoseaua Kiseleff 3, Sector 1, București. Accesul publicului este liber la toate proiecțiile.

Cea de-a XXIII-a ediție a Astra Film Festival va avea loc la Sibiu între 17 și 23 octombrie 2016.

awareness pills OWRFestivalul One World Romania revine. Între 21 și 27 martie la București

Festivalul internațional de documentar și drepturile omului One World Romania revine în perioada 21-27 martie la București, cu cea de-a noua ediție. O nouă ediție care vă va aduce în atenție 60 de filme documentare – proaspete, pline de emoție, presărate pe alocuri cu cinism și cruzime, dar și cu doze mari de empatie și umor. 60 de filme au fost selectate cu grijă din cele 1111 documentare înscrise la sfârșitul anului 2015 – de aproape 4 ori mai multe înscrieri față de oricare dintre edițiile anterioare.

Privim aceste 60 de documentare ca pe un flacon de capsule cinematografice în care spectatorii vor găsi tratament împotriva unor afecțiuni colective ale societății moderne. Sunt pastilele care îți ajută conștiința să iasă din amorțeală. Filmele One World Romania vă vor arăta simptomele traumatismelor suferite de lumea în care trăim, prin povești impresionante de pretutindeni. Iar după fiecare proiecție, vom vorbi despre aceste simptome, dar și despre cum putem lupta împotriva prejudecăților, despre cum putem crește vizibilitatea asupra încălcărilor unor drepturi fundamentale ale omului, cel mai adesea trecute cu vederea. Capsulele One World Romania se eliberează fără rețetă. Consumul în cantități mari provoacă un singur efect advers, întâlnit la 95% din cazuri – viața poate părea mult mai frumoasă în urma terapiei prin film.

În fiecare an, festivalul One World Romania își propune ca prin filmele pe care le proiectează și prin evenimentele organizate în jurul acestor proiecții să prezinte subiectul drepturilor omului într-o manieră accesibilă pentru un public cât mai numeros. Prin fiecare eveniment al festivalului încurajăm implicarea socială și dezbaterile pe diverse teme, astfel încât să vedem cât mai multe persoane determinate să schimbe ceva în societatea românească. Persoane pe care le întâlnim în număr din ce în ce mai mare la fiecare nouă ediție de festival, dar și la evenimentele organizate în restul anului – ecourile One World Romania în țară, One World Romania la școală sau proiecțiile din cadrul KineDok, platforma internațională de distribuție alternativă de film documentar.

Festivalul One World Romania se întoarce anul acesta mai puternic ca oricând și pregătește mult mai multe decât am putea dezvălui acum. 60 de documentare vă vor asigura o experiență cinematografică cu totul specială, timp de o săptămână, în cele doar câteva săli de cinema rămase deschise în centrul Bucureștiului. Revenim curând cu temele festivalului, dar și cu noutăți despre evenimentele ce vor fi organizate în paralel cu cele aproximativ 70 de proiecții din săptămâna 21-27 martie 2016.

Festivalul One World Romania este organizat de Asociația One World Romania și Centrul Ceh București, în parteneriat cu Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung. Dintre partenerii confirmați ai ediției a 9-a: Centrul Național al Cinematografiei, Reprezentanța Comisiei Europene în România, RoAid – Programul României de Cooperare pentru Dezvoltare, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Centrul de Resurse Juridice, EEA Grants, Fondul ONG, Forumul Cultural Austriac, Canopy.

Pentru mai multe informații despre festival, ne puteți scrie pe adresa info@oneworld.ro. Vă așteptăm și pe facebook și youtube cu mai multe știri despre ce veți vedea la festival!

Shelley_450Producția SHELLY, cu COSMINA STRATAN în rolul principal, va avea premiera mondială în cadrul secțiunii PANORAMA a Festivalului Internațional de Film de la Berlin

Drama psihologică-horror SHELLEY reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului Ali Abbasi, și va avea premiera mondială în programul Panorama al Festivalului de Film de la Berlin (11 – 21 februarie 2016).
În rolurile principale sunt actrițele Cosmina Stratan (După dealuri, Rămâi cu mine) și Ellen Dorrit Petersen (Blind).

Sinopsis

Louise și Kasper formează un cuplu și trăiesc într-un sat izolat, într-o pădure, departe de viața modernă, tehnologie și electricitate. Cel mai mare vis al lui Louise (Ellen Dorrit Petersen) este să devină mamă, dar din păcate nu poate avea copii. În cele din urmă decide să-i propună Elenei (Cosmina Stratan), menajera lor româncă, să fie mama surogat în schimbul unei considerabile sume de bani.

Elena acceptă, dar noua viață pe care o va aduce pe lume se dezvoltă prea repede, afectându-i pe toți cei din jur cu o forță diabolică. În jurul nașterii inevitabile, paranoia și oroarea capătă dimensiuni uriașe.

SHELLEY este susținut de New Danish Screen, co-produs cu Film I Skåne/Solid Entertainment în asociere cu B Media Global – Backup Films. Agentul internațional al filmului este Indie Sales, iar distribuția filmului în Scandinavia este asigurată de Scanbox Entertainment.

Din distribuția filmului mai fac parte actorii Bjorn Andresen (Death in Venice) şi Peter Christoffersen (The Absent One, distribuit în 2015 în România de Independența Film).

Selecţia Panorama include 51 de filme din 33 de ţări, dintre care amintim Algeria, Africa de Sud, Brazilia, Coreea, Chile, Danemarca sau China.

Cosmina Stratan a primit în 2012 Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină la Cannes pentru rolul din După dealuri (R: Cristian Mungiu), iar în 2014 a fost una dintre cele 10 tinere talente, actori europeni selectați în programul internațional Shooting Stars al festivalului International de film de la Berlin.

RAISA Poster_incl_festivals_A1_02_DRUCKFilmul RAISA în regia lui Pavel Cuzuioc este selecționat în Competiția Internațională aFestivalului de Film de la Clermont-Ferrand

Filmul RAISA a fost selecționat în Competiția Internațională a Festivalului Internațional de Film de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand, care se află la cea de-a 38-a ediţie și va avea loc în perioada 5 – 13 februarie 2016. RAISA se află printre cele 79 de filme selectate pentru Competiția Internațională din cele aproape 8000 de filme înscrise la festival. Scurtmetrajul va avea 8 proiecții în cadrul evenimentului, dintre care două sunt programate în sala Cocteau, cea mai mare sală a festivalului, cu o capacitate de 1400 locuri. Prima proiecție a filmului va fi pe 6 februarie, de la ora 17, la Capitole 1.

Festivalul Internațional de Film de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand este cel mai mare eveniment de gen şi al doilea festival din lume ca număr de spectatori (peste 100 000), după Festivalul de la Cannes.

Începand cu anul 2016, agentul internațional de vânzări al filmului este Premium Films (www.premium-films.com), companie specializată în achiziția și distribuția de filme de lung și scurtmetraj, reprezentată de Jean-Charles Mille. Printre titlurile din portofoliul Premium Films, se numără filme cu numeroase premii, printre care si câstigatorul Palm D’Or din 2015, si o nominalizare la Premilor Oscar din acest an la sectiunea Best Live Action Short.

Despre RAISA

Din distribuție fac parte Cristina Flutur (După Dealuri) și Maria Sagaidac. Scenariul este semnat de Pavel Cuzuioc, iar Michael Schindegger este directorul de imagine.

Sinopsis:

Moldova. Într-o zi de iarnă, Raisa călătorește spre Chișinău, în speranța de a găsi ceva ce i-ar putea schimba viața.

Teaser RAISA: https://vimeo.com/143341658

Pagina oficială de facebook a filmului: https://www.facebook.com/RAISA-film

Scurtmetrajul de ficțiune RAISA a fost avut Premiera la Festivalul de Film din Cottbus 2015 (Germania) si a fost distins in noiembrie cu Mențiunea Specială a Juriului în cadrul Competiției Internaționale a Sleepwalkers Short Film Festival, eveniment ce face parte din Tallinn Black Nights Film Festival. In decembrie filmul a fost proiectat la cea de-a zecea ediţie a MAKING WAVES, Festivalul de Film Românesc din New York.

Filmări aeriene realizate cu drone și coloană sonoră semnată de un compozitor american și unul italian în trailerul oficial al documentarului „Biserici de lemn din România”

Documentarul „Biserici de lemn din România” are din ianuarie trailer oficial:

[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=XGmS1yzQdcM’]

O mostră din filmările aeriene realizate cu drone, filmări fără precedent pentru obiectivele prezentate în film, se pot vedea în cele 3 minute jumătate ale trailerului. Coloana sonoră și cântecele sunt compuse special pentru documentar de către compozitorul american Brian Katona și compozitorul italian Pasquale Mollo.

„M-am documentat asupra instrumentelor muzicale românești utilizate în slujbele religioase, precum toaca, și am studiat game specific est-europene care s-ar potrivi stilului acestui documentar. Din acel punct am compus câteva teme pentru diferitele arii de interes ale filmului: lemnul, natura și unicitatea”, a declarat compozitorul american Brian Katona (http://www.imdb.com/name/nm6704372/?ref_=nmbio_bio_nm )

Documentarul este o incursiune aparte într-un teritoriu al țării noastre cu un peisaj natural spectaculos, dar mai ales cu monumente excepționale, tipice României: bisericile de lemn construite în secolul XIX. Obiectivul producătorilor este să pună pe harta turistică a țării aceste construcții unice, monumente foarte valoroase din punct de vedere arhitectural și istoric, dar necunoscute publicului; de aceea, au fost folosite filmari aeriene care sa scoata in evident amplasarea monumentelor.

Poster RO, mic„Dorim să mediatizăm aceste manifestări cultural-estetice tradiționale. Dacă subiectul costumelor tradiționale românești este arhi-cunoscut, bucătăria tradițională românească – gustoasă, dar necompetitivă cu alte gastronomii, iar muzica folclorică – deși recunoscută, apreciată și super-mediatizată, este acum considerată desuetă, bisericile din lemn sunt acele valori autentice românești interesante, care au fost puțin prezentate publicului larg până acum”, spune Cristina Iordache, producător al documentarului.

Printre lăcașurile de cult prezentate în documentar se numără biserica din Curechiu (jud. Hunedoara), din care a pornit răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan, în 1784, biserica de lemn „Trei Ierarhi”, din Troaș (jud. Arad), biserica de lemn din Lunca Moților (jud.Hunedoara), cea din Deleni, (jud. Hunedoara), biserica de lemn din Urși (jud. Vâlcea), alături de cea din Leleasca (jud. Olt), din Igoiu (jud. Valcea), din Mlăceni și din Copăceni (ambele din Vâlcea).

„Documentarul Biserici de lemn din România este un film de prezentare a unor construcții cu valoare pentru specificul național arhitectural. Filmul se concentrează mai puțin asupra ritualurilor religioase și mai mult asupra istoriei clădirilor, a meșteșugurilor implicate în realizarea lor, a tehnicilor de construcție cu lemn, a decorațiunilor interioare și exterioare. Pentru a face legătura cu prezentul a acestormonumente căzute în uitare, filmul insistă și asupra prezentării cadrului natural și a micilor comunități în care continuă să funcționeze aceste biserici”, explică regizorul Kiki Vasilescu.

Proiectul este o producție East Movies (casă de producție independentă, cu sediul în București și Los Angeles, specializată în producții TV și de cinema), cu regia semnată de Kiki Vasilescu, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și sprijinit de Muzeul Țăranului Român, Fundația Pro Patrimonio și Ordinul Arhitecților din România.

Filmul se va lansa în luna februarie, la Muzeul Țăranului Roman din București.

Tekir_RO_Poster_webMiracolul din Tekir, din 4 martie în cinematografele din România

La 10 ani distanță de filmul “Ryna”, regizoarea Ruxandra Zenide reia colaborarea cu actrița Dorotheea Petre în “Miracolul din Tekir”, o co-producție Elveția-România ce dezbate o temă sensibilă și incomodă: misticismul. În acest film, Ruxandra Zenide crează un univers specific în care natura, în aspectul ei misterios și creator, este un personaj central în film.

Povestea filmului se creează în jurul Marei (Dorotheea Petre), o femeie de 30 de ani, cunoscută în satul în care trăiește ca o femeie-vraci, ce tratează sătenii prin puterea nămolului. Când Mara rămane însărcinată şi povesteşte apropiaților că sarcina se datorează nămolului şi nu unui om, sătenii o acuză de vrăjitorie şi o alungă. Ajunge astfel într-o clinică din zona lacului Techirghiol, un centru SPA pentru oameni înstăriți. Acolo o întâlneşte pe Lili (Elina Löwensohn), unul dintre clienţii hotelului, o femeie bogată şi frumoasă care încearcă cu înverşunare să găsească o soluţie pentru problema infertilităţii ei. Treptat, trecutul şi natura femeii misterioase iese la iveală, iar Mara şi copilul ei se află în pericol.

Prezentat în premieră internațională la Zurich Film Festival, “Miracolul din Tekir”, a fost apreciat de critică și juriu, fiind premiat cu trofeul Best Swiss Film Award.

Filmările pentru “Miracolul din Tekir” au avut loc la finalul anului 2014 și au durat 32 de zile. Locațiile de filmare au fost în județul Buzău, la Vulcanii Noroioși și în județul Constanța: Techirghiol, Constanța, Măgura, Năvodari.

Distribuția filmului este formată din Dorotheea Petre (singura actriţă româncă pentru care Festivalul de Film de la Cannes şi-a schimbat tradiţia, creând special un premiu pentru incredibila ei performanţă din “Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”) , Bogdan Dumitrache (“Poziţia copilului”, “Din dragoste cu cele mai bune intenţii”, “Loverboy”), Elina Löwensohn (actriță de origine română, care a jucat în filme precum “Schindler’s List”, „Un long dimanche de fiançailles”, „The Wisdon of Crocodiles” alături de Jude Law și Timothy Spall) și George Piștereanu (cunoscut publicului românesc pentru rolurile din “Eu când vreau să fluier, fluier” și “Loverboy”).

Din echipa de producție a filmului fac parte directorul de imagine Hélène Louvart, renumită pentru colaborările cu Agnes Varda, Wim Wenders, Claire Denis sau Leos Carax, iar monteur este Nelly Quettier, cunoscută pentru filmele regizate de Leos Carax și Claire Denis.

Trailerul filmului poate fi vizionat aici: https://vimeo.com/140429281

Afișul pentru România este creat de Good Hands.

În România, “Miracolul din Tekir” va fi lansat pe 4 martie și va fi distribuit de Ultraviolet Media.

Love-Story-2016Mândrie, prejudecată şi zombi în avanpremieră națională la Love Story Festival

În cadrul celei de-a doua ediții a Love Story Festival (Brașov, 8 -14 februarie) va rula în avanpremieră națională Mândrie, prejudecată şi zombi/ Pride and Prejudice and Zombies, o parodie bazată pe celebrul roman al lui Jane Austen și regizată de Burr Steers.

În Mândrie, prejudecată şi zombi/ Pride and Prejudice and Zombies un virus misterios se abate asupra Angliei secolului XIX. Elizabeth Bennet (Lily James), maestră în arte marțiale și în mânuirea armelor, lasă la o parte mândria personală și prejudecățile sociale și face echipă cu Mr. Darcy (Sam Riley) pentru a lupta împotriva invaziei de zombi.

Din distribuție fac parte și Jack Huston, Bella Heathcote, Douglas Booth și Lena Headey, cunoscută publicului din România ca Cersei Lannister (Game of Thrones).

Trailerul poate fi vizionat aici: http://bit.ly/1ZQZTD2

Filmul este distribuit de România InterComFilm și va rula în cinematografe din 19 februarie.

Filme pentru adulți la Cinemateca Patria

În cadrul secțiunii „Iubiri periculoase” vor rula de marți până sâmbătă, de la ora 21.00, cinci filme deja clasice, care au redefinit standardele cinemaului erotic și au stabilit noi bariere: 9 săptămâni și jumătate/ 9 ½ Weeks (Adrian Lyne, SUA, 1986), Atracție fatală/ Fatal Attraction (Adrian Lyne, SUA, 1987), Instinct primar/ Basic Instinct (Paul Verhoeven, SUA, 1992), Crash (David Cronenberg, Canada, 1996), Romeo + Julieta (Buz Luhrmann, SUA, 1996).

Programul îl puteți consulta aici: http://bit.ly/1PjGhWG

Cea de-a doua ediție a Love Story Festival se va desfășura în perioada 8 – 14 februarie, la Cinema One și Cinemateca Patria din Brașov. La Cinema One vor rula filme noi, iar la Cinemateca Patria cinefilii vor avea parte de filme clasice, filme de artă și filme interzise minorilor. De asemenea, Love Story Festival va avea și o secțiune dedicată copiilor.

Programul complet al festivalului va fi anunțat și pe pagina oficială de facebook (Facebook.com/Love-Story-Festival), dar și pe site-ul www.lovestoryfestival.ro.

Love Story Festival este un eveniment organziat de Asociația Culturală Fanzin, prezentat de TV1000 și susținut de Optiplaza.

Asociația Culturală Fanzin organizează în Brașov șapte evenimente anuale de tip festival – Love Story Festival, Doc and Roll (festival de film documentar de muzică), Săptămâna Comediei (festival de teatru), Tribute Festival (festival de muzică cu trupe tribute) Stand Up Fest (festival național de stand up comedy), Dracula Film Festival (festival internațional de film fantastic) și Brașov Jazz and Blues Festival (festival internațional de jazz & blues).

În urma unor studii realizate în perioada iunie-august 2015 de către Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală (I.N.C.F.C.), trei dintre evenimentele organizate de Asociația Culturală Fanzin – Săptămâna Comediei, Dracula Film Festival și Love Story Festival – sunt cele mai apreciate festivaluri de către publicul din Brașov.

Articole similare

Textele scrise pentru blog de Jose Saramago reunite in volumul „Caietul”

Jovi Ene

Dezbatere – Film “Fondane Cineast”

Delia Marc

Câteva știri din lumea filmului românesc (12 – 18 decembrie 2016)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult